İzmir Ticaret Borsası Meclisi

İzmir Ticaret Borsası Meclisi -Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş: 2012 zor bir yıl oldu. Ama sorun yok. Esas sorun dış etkenler. Bu nedenle pembe alarmdayız


İZMİR (A.A) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yurt dışından ekonomik verilerle ilgili endişe verici haberlerin geldiğini belirterek, 2012 zor bir yıl oldu. Ama sorun yok. Esas sorun dış etkenler. Bu nedenle pembe alarmdayız dedi.
     İZTO aralık ayı meclis toplantısında konuşan Demirtaş, 2012nin zor bir yıl olduğunu, dünyada ve Türkiyede ekonomik yavaşlama başladığını kaydetti. Türkiyede yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 2,6 büyüme yaşandığını hatırlatan Ekrem Demirtaş, Ama sorun yok. Esas sorun dış etkenler. Bu nedenle pembe alarmdayız. Yurt dışından ekonomik olarak endişe verici haberler geliyor. Diğer yandan ekonomimizin dinamosu ihracatımızda artış devam ediyor. Cari açıktaki gerilemede sürüyor. Bu düşüş olumlu. Sonuç olarak dünyadaki krize rağmen ülkemizin 2012 yılında iyi bir performans sergiledi. 2013 yılında da izleyeceğimiz yol, küresel gelişmelere bağlı diye konuştu.
     Kruvaziyerde önemli bir merkez haline gelen İzmirin dünyadaki 512 liman ve bağlama yeri arasında ilk 50ye girdiğini belirten Demirtaş, bu alanda İzmir adına güzel gelişmelerin yaşandığını ifade etti. 2004 yılından bu yana İzmir Limanına yanaşan kruvaziyer gemilerin ayakbastı ücretlerini Oda olarak ödediklerini kaydeden Demirtaş, İlk yıllarda kişi başına 10 dolar olan ayakbastı ücretleri, ilgili bakanlığın çalışmaları ile 1 dolara indirildi. Ancak bu ücret maalesef tam anlamı ile kaldırılamıyor. Oda olarak 2004 yılından bu yana 4,9 milyon TL ödedik. Artık önümüzdeki yıldan itibaren ayakbastı ücretleri Odamız tarafından ödenmeyecek. Umarım, bu karar ters etki oluşturmaz dedi.
     Demirtaş, EXPO 2020 alanı olarak belirlenen ve bir süre önce askıya çıkarılan İnciraltı Planlarına yaklaşık 500 itirazın geldiğini belirterek şunları söyledi:
     Umarım EXPO süreci yara almaz. Plan tamam ama itirazlar gözden geçirilmeli. Biz de Oda olarak planın sağlık turizmine hizmet eder şekilde düzeltilmesini talep edeceğiz.
     Toplantıda, İZTOnun 2013 yılı gelir gider bütçesi 41 milyon TL olarak kabul edildi. Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptığı teşekkür konuşmasında, Geçtiğimiz yıllarda bütçe uzun süren tartışmalar sonrasında kabul ediliyordu. Nazar değmesin, 41 milyon TLlik bütçe 41 kere maşallah dedi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber İzmir Ticaret Borsası Meclisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER