Kaçkarlar etkiliyor, Ağrı Dağı çekiyor

Kaçkarlar etkiliyor, Ağrı Dağı çekiyor -Türkiyede dağcılar, dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bitki türlerinin yanı sıra buzul gölleri, ormanları ve yaban hayatıyla öne çıkan Kaçkarlardan etkileniyor ancak heybeti dolayısıyla


TRABZON (A.A) - Tuncay Bekar - Türkiyede dağcılar, dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bitki türlerinin yanı sıra buzul gölleri, ormanları ve yaban hayatıyla öne çıkan Kaçkarlardan etkileniyor ancak heybeti dolayısıyla en fazla Ağrı Dağına tırmanmak istiyor.
     Türkiye Dağcılık Federasyonunun (TDF), dağcılığa genellikle hangi yaşta başlandığını, bu spora ilgi duyanların en çok etkilendiği, en fazla tırmanmak istediği dağ ile eğitim ve mesleki durumlarını belirlemek amacıyla anket yaptı.
     Ankette en çok etkilendikleri dağ sorusuna dağcıların yüzde 38i Kaçkarlar, yüzde 24ü Ağrı, yüzde 23ü Aladağlar, yüzde 3ü de Süphan Dağı yanıtını verdi. Dağcıların yüzde 40ı en çok tırmanmak istedikleri dağın Ağrı Dağı olduğunu belirtirken, yüzde 32si Cilo, yüzde 16sı Kaçkarlar, yüzde 8i Aladağlar, yüzde 2si de Süphan Dağına tırmanmak istediğini ifade etti.
     Ankette, bu sporlara genellikle 15-25 yaş arasında başladıkları, 15-21 yaş aralığında dağcılık eğitimi aldıkları anlaşılan dağcıların, alpinism, tırmanış, dağ kayağı ve trackingden etkilendikleri, Türkiyede en fazla sırasıyla Kaçkarlar, Ağrı, Erciyes, Aladağlar ve Süphan Dağına tırmandıkları anlaşıldı.
     TDF Başkanı Alaattin Karaca AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaçkarların bitki örtüsü, faunası, iklimi ve doğal güzelliği ile dünyanın sayılı dağlarından biri olduğunu belirterek, Dağcılar doğal güzellikleri nedeniyle Kaçkarları, yüksekliği dolayısıyla da Ağrı Dağına ilgi duyuyor dedi.
     Kaçkarların 3937 metre, Ağrı Dağının ise 5167 metre yüksekliğinde olduğuna işaret eden Karaca, Her iki dağ arasında büyük bir yükseklik farkı var böyle olunca da dağcılar en çok Ağrı Dağına tırmanmak istiyor diye konuştu.
    
     -Ağrıda yüksek rakım dağcıları zorluyor-
    
     Karaca, tırmanış açısından her iki dağın da zorlukları olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
     Kaçkarlarda çıktığınız rotaya göre zorluk dereceleri değişebilir. Kaçkarlara klasik rotadan, doğudan, batıdan, kuzeyden, güneyden hemen hemen her tarafından çıkılır. Ancak duvar tırmanma, kuzey buzulu tırmanma, küçük buzuldan tırmanma ve klasik rotadan tırmanmanın zorluk derecesi farklıdır. Dağcılıkta zorluk derecesi kaya üzerindeki basamak, tutamak sayısı ya da iklim koşulları ile değerlendirilir. Ağrı Dağında yüksek irtifa olduğu için 4 bin metreden sonra ister istemez insan vücudunda fizyolojik olarak değişiklikler görülür. Özellikle yükseklere çıkmayan dağcılar için Ağrı Dağı çok farklı etkiler gösterir ve bu nedenle Ağrıda da zorlanır dağcılar. Teknik olarak dağa çıkış rotası önemlidir. Ağrının kuzeyi ile doğusu aynı özelliği taşımaz, farklılıkları vardır.
    
     -Zevk almak istiyorsanız dağcılığı öğrenin-
    
     TDF Başkanı Alaattin Karaca, Ağrı Dağının yabancı dağcıların ilgisini çektiğini de belirterek, bu dağa tırmanmak için izin almak gerektiğini ifade etti.
     Özellikle Türk dağcılara çeşitli önerilerde bulunan Karaca, Ülkemizde bu sporu yapanların, spor hakkında bilinçli ve bilgili olması gerekir. Zevk almak istiyorlarsa dağcılığın teknik bilgisini, becerisini öğrenip öyle dağlara gitsinler. Ama ıstırap çekmek istiyorlarsa bilgisizce yapılan her şeyden ıstırap çekmek mümkün dedi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Kaçkarlar etkiliyor, Ağrı Dağı çekiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER