Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: -GAP Bölgesinin son 10 yılda büyük mesafe aldığını görüyoruz. İhracatta 600-700 milyon dolarlardan geçen yıl itibarıyla 7 milyar dolara gelmiş durumda bu bölgemiz


KİLİS (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP bölgesinin son 10 yılda büyük mesafe aldığını belirterek, İhracatta 600-700 milyon dolarlardan geçen yıl itibarıyla 7 milyar dolara gelmiş durumda bu bölgemiz dedi.
     Yılmaz, Kocabeyli köyünde Kilis Valiliği ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) tarafından düzenlenen Zeytinimi Seviyorum ve Zeytin Hasat Günü etkinliğine katıldı.
     Bakan Yılmaz, programda vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, bütün uzak mesafelerin bir tek küçük adımla kısaltıldığını, bütün yolculukların bir tek küçük adımla başladığını ifade etti.
     Zeytin ve zeytinyağını tanıtmak için bir araya geldiklerini aktaran Yılmaz, Yalnız organik olanı elbette, doğal olanı, en saf, en temiz şekilde olanı tanıtmak için bir araya geldik. Kilisimizin geçmişinde zeytin ve zeytinyağı önemli bir yer tutuyor diye konuştu.
     Türkiyenin halen tarım sektöründe çok önemli bir konumda olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
     Şunun altını çizmek isterim. Türkiye hala tarım sektöründe çok önemli konumu olan ülke, istihdamımızın aşağı yukarı 4te 1i tarım sektöründe. Her 100 kişiden 25i halen tarım sektöründe çalışıyor. Özellikle Kilis gibi illerde tarımın payı çok çok daha yüksek düzeyde. Bu sektörde bizim katma değeri artırmamız, daha ileri seviyelere taşımamız, doğrudan vatandaşımızın geliriyle, refahıyla ilişkili. İşte bugün yaptığımız çalışmalar, özellikle paketleme ve ambalajlama gibi çalışmalar katma değeri artırıcı çalışmalar. Çiftçilerimizin, insanımızın hayatına refah olarak, gelir olarak yansıyacaktır inşallah.
     Yılmaz, iyi bir markalaşma ve tanıtımla zeytin ve zeytinyağının kalitesinin korunacağını vurguladı.
     Gerek işletmecilik, pazarlama teknikleri ve markalaşma, gerekse teknik anlamda zeytin ve zeytinyağının daha kaliteli, daha albenisi yüksek bir ürün hale getirilmesi konusunda üniversiteye de büyük görevler düştüğünü dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:
     Bir ilin gelişmesi, bir yörenin kalkınması birlik ve beraberlikle olur. Valilik, yerel yönetimiyle, meslek kuruluşlarıyla, sivil toplumuyla, üniversitesiyle, çiftçisiyle, muhtarıyla, çalışanıyla, medyasıyla bütün ilgili kesimler bir ilin kalkınması konusunda el birliği yaptığı zaman kalkınmamak için hiç bir sebep yok. Çünkü kalkınmanın özünü insan oluşturuyor, ne doğal kaynaklar ne başka bir şey. Temel hadise insan. Kiliste de buna fazlasıyla sahibiz.
    
     -GAPta büyük mesafe alındı
    
     Yılmaz, GAPta son 10 yılda büyük mesafeler alındığını belirterek, Kilisin de GAPın bir parçası olduğunu anımsattı.
     Türkiyenin bir taraftan büyümeye, dünyada daha üst liglere çıkmaya çalışırken, bir taraftan da kendi içinde bölgeler arasındaki farklılıkları azaltmaya gayret ettiğini aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bunun için 2008 yılında Başbakanımızın GAP Eylem Planı adı altında ilan ettiği program var. Bu kapsamda GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere bütün kurumlarımızla yoğun bir çalışma sergiliyoruz. Kiliste de Kilis keçisinden tarımsal yatırımlara kadar bir çok çalışma yürütüyoruz. İnşallah bunlar tamamlandığında çok daha ileri noktalara ulaşmış olacağız. GAP bölgesinin son 10 yılda büyük mesafe aldığını görüyoruz. İhracatta 600-700 milyon dolarlardan geçen yıl itibarıyla 7 milyar dolara gelmiş durumda bu bölgemiz. İşsizlik giderek azalıyor ve daha da iyi noktalara gideceğiz inşallah. Burada tabii herkesin katılımı, herkesin katkısı çok önemli.
     Kilis Valisi Süleyman Tapsız da Kilisin zeytin üretimi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, il genelinde yılda 60 bin ton zeytin üretildiğini kaydetti.
     GAP BKİ Sadrettin Karahocagil ise bölgede bir çok proje yürüttüklerini dile getirdi. Bir projenin bu kadar ilgi gördüğünü görmek de bizim mutluluğumuz diyen Karahocagil, Kiliste Kilis Keçisi projesiyle yeni projelere yelken açtıklarını anlattı.
     Konuşmaların ardından En kaliteli zeytinyağı, En güzel dane ve En bakımlı bahçe konularında yapılan yarışmalarda dereceye girenlere Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve diğer protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.
     Bakan Yılmaz daha sonra son teknoloji ürünü olan titreşimli zeytin toplama makinesiyle ağacından zeytin topladı.
     Örnek bahçe tesisine zeytin fidanı diken Bakan Yılmaz, vatandaşlarla yemek yedi.
     Bakan Yılmaz, kentteki programının ardından Kilisten ayrıldı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek - Ahmet Ekinci / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER