Kanserde erken teşhisin önemi

Kanserde erken teşhisin önemi -Radyoloji Onkolojisi Uzmanı Dr. Sağınç: -"Kanser tedavisi olan bir hastalıktır, sadece geç kalınmamalı"


GAZİANTEP (A.A) - Radyoloji Onkolojisi Uzmanı Dr. Halil Sağınç, kanser tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu söyledi.
     Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Radyoloji Onkolojisi Kliniğinde görevli Sağınç, yaptığı açıklamada, birçok kişinin kanser hastalığından korktuğunu belirtti.
     Kanserin erken teşhisle tedavi edilebileceğini ifade eden Sağınç, "Kanser tedavisi olan bir hastalıktır, sadece geç kalınmamalı. Tanı ne kadar erken konulursa tedavisi o kadar etkili olur. Kendilerinden şüphelenen bazı vatandaşlarımızın bunu umursamadıklarını görüyoruz ama sağlık konusunda şüphe duyan kişilerin doktora gitmesini öneriyoruz" dedi.
     Kanserli hastalara "X ışını" üreten ileri teknolojiye sahip cihazlarla yüksek enerjili ışın tedavisi uygulandığını dile getiren Sağınç, ışının tümör hücresinin çekirdeğinde DNA kırıkları oluşturarak kanser hücresini öldürdüğünü söyledi.
     Radyoterapi yöntemiyle gırtlak, prostat, rahim ağzı ve burun arkası kanseri gibi birçok kanser çeşidine müdahale edebildiklerini vurgulayan Sağınç, hastalığı ilerlemiş kişilerde tedavinin sadece rahatlatıcı etki gösterdiğini belirtti.
     Radyoloji Onkolojisi Uzmanı Dr. Leyla Şen de kanser hastalarına cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi olmak üzere 3 temel tedavi yöntemiyle müdahale edildiğini söyledi.
     Tedavinin haftada 5 gün ve günde 5 dakikalık bir seansla uygulandığını belirten Şen, "Tedavi sırasında ışınlanan bölgede yan etkiler oluşabilir ama bu etkiler tedavi bittikten sonra geçiyor, yani geçici yan etkileri var" diye konuştu.
     Yarım bırakılan tedavilerde kanserli hücrelerin artma olasılığının bulunduğunu anımsatan Şen, şöyle devam etti:
     "Tedavi bittikten 2 ay sonra hastayı yeniden değerlendirmeye alıyoruz. Hastalığı çok ilerlememiş kişilerde tedavinin etkisini görüyoruz. Hastalığın gerilediğini ya da tamamen ortadan kalktığını görüyoruz. Yürümeyen hastaların yürüdüğünü, konuşamayan hastaların konuşabildiklerine şahit oluyoruz. Ancak tedaviyi yarım bırakan kişilerde tümörün yenilenme olasılığı artar."
     Şen, kanser hastalarına, beslenmelerine de dikkat etmesi ve psikolojik destek alması önerisinde bulundu.
    
     Muhabir: Kaan Bozdoğan
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Kanserde erken teşhisin önemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER