Kar esaretinde yaşam mücadelesi veriyorlar

Kar esaretinde yaşam mücadelesi veriyorlar -Yoğun kış şartlarının yaşandığı Karsın Karacaören köyü sakinleri, yılın 6 ayı kar esaretinde kalarak, soğuk havada zorlu yaşam mücadelesi veriyor -Geçimlerini hayvancılık yaparak sağlayan


KARS (A.A) - Çağlar Sefertaş - Yoğun kış şartlarının yaşandığı Karsın Karacaören köyü sakinleri, yılın 6 ayı kar esaretinde kalarak, soğuk havada zorlu yaşam mücadelesi veriyor.
     Geçimlerini hayvancılık yaparak sağlayan köylüler, ağır kış şartları altında yakacak ihtiyaçlarını tezeklerden, hayvanlarının yem ihtiyaçlarını ise yaz aylarından hazırladıkları otlardan karşılıyor. Güçlükle hayvancılık yapmaya çalışan köy sakinleri, soğuk havada günde iki kez hayvanlarını otlayarak, bakımlarını yapıyor.
     Karacaörende yaşayan Ahmet Filiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde zorlu bir yaşam mücadelesi verdiklerini, kış şartlarının, soğuk havanın köylüleri ve hayvanlarını olumsuz etkilediğini anlattı.
     Filiz, köyün geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirterek, Kışın hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için arpa, buğday ve yulaf ekiyoruz. Bunlardan elde ettiğimiz samanla hayvanların kışlık yem ihtiyacını karşılıyoruz. Köyümüzde mera bulunmadığı için hayvanlarımız sıkıntı yaşıyor dedi.
     Karsta yılın 6 ayının kar altında geçtiğine dikkati çeken Filiz, şunları kaydetti:
     Kışın hayvanlarımızı ahırlarımızda besliyoruz. Hayvanlarımız sürekli içeride yem yiyor. Hayvanlarımız yemlemek için sabah saat 04.00te kalkıyoruz. Hayvanlarımızı yemleme ve sulama işlemi 2-3 saat sürüyor. Daha sonra biz de öğle arası dinlenmeye çekiliyoruz. Öğleden sonra 14.00-17.00 saatleri arasında hayvanları tekrar yemlemeye başlıyoruz. Yemleme işini günde 2 kez yapıyoruz. Sabah hava çok soğuk oluyor. Yakacak ihtiyacımızı da hayvanların gübresinden yaptığımız tezekten karşılıyoruz. Hayvan gübresini dışarıya çıkarıyoruz. Onu daha sonra yuvarlak taşlarla düzlüyoruz. Düzledikten sonra Mayıs ayında kürekle kesiyoruz ve kalak yaparak kurutuyoruz. Kuruttuğumuz tezeği de kışın ısınma ihtiyacımızı karşılamak için kullanıyoruz.
    
     -Soğuk hem bizi hem hayvanlarımızı etkiliyor
    
     Köylülerden Enver Altunbaşak ise Erzincan Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünden mezun olduğunu, henüz atamasının yapılmadığını belirterek, geçimini hayvancılık yaparak sağladığını anlattı. Kentte etkili olan soğuk havanın bölge insanının yaşamını olumsuz etkilediğini belirten Altunbaşak, şöyle konuştu:
     Karacaören köyünde doğup büyüdüm. Her gün sabah 04.00te uyanarak hayvanları yemleyip suluyoruz. Daha sonra bunları biçiyoruz ve römorklarla kapımızın önüne getiriyoruz ve otluk yapıyoruz. Sabah kalktığımızda hava çok soğuk oluyor. Otlar bile buz tutuyor. Buzları açmak için uğraş veriyoruz. Otları ot kesiciyle keserek hayvanlarımıza veriyoruz. Sonra havyanın gübresini dışarı çıkarıyoruz. Soğuk hem bizi hem hayvanlarımızı etkiliyor.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kar esaretinde yaşam mücadelesi veriyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER