Kasım ayı enflasyon rakamları

Kasım ayı enflasyon rakamları -BESOB Başkanı Tak: Tekstile olan talep enflasyonun yüksek çıkmasında etkili olmuştur


BURSA (A.A) - Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, kasım ayı enflasyon rakamlarında mevsimsel bir artış olduğunu belirterek, havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların ihtiyaçlarının da değiştiğini, tekstile olan talebin, enflasyonun yüksek çıkmasında etkili olduğunu bildirdi.
     Tak, yazılı açıklamasında, enflasyon artışının piyasa beklentilerinden düşük çıktığını, artışın Merkez Bankasının koyduğu hedefleri aşmaması gerektiğini ifade etti.
     Tak, açıklamasında şunlara yer verdi:
     Bizim için önemli olan istikrarlı bir ekonomidir. Esnaf ve Sanatkarlar olarak her zaman istikrarlı bir piyasa ortamını tercih ediyoruz. İstikrarlı ve canlı bir ekonomide daha fazla ticaret hacmi ortaya çıkar. Enflasyondaki küçük artışlar esnaf ve sanatkarlar için olumludur. Bu talep artışına işaret eder. Enflasyonu önlemek için israf yapılmaması gerekiyor. İhtiyaç dışı tüketimin önlenmesi lazım. Boşa akan su, ihtiyaçtan fazla alınan ekmek israftır. Toplum olarak israf etmemeyi de öğrenmeliyiz.
     İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl ise artışın özellikle kışlık tekstil sektöründeki artıştan kaynaklandığını anlatarak, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) daha makul seviyelerde kaldı. Tüketici fiyatlarında da kış şartları nedeniyle artış oldu. Özellikle tekstil sektöründe talebe bağlı olarak ortaya çıkan artış, üretime katkı sağlayacaktır. Tüketici Fiyatları Endeksinde (TÜFE) yaşanan düşüş sokaktaki vatandaş için faydalıdır. Alım gücü az da olsa artan halkımız dolayısı ile mal talep eder. Bu da imalat ve üretim sektörlerine canlılık getirir ifadelerini kullandı.
     Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Bursa Şube Başkanı Aydın Yakupoğlu da kışlık alışveriş talepleri nedeniyle enflasyonda artış eğilimi olduğunu belirtti.
     Yakupoğlu, şunları kaydetti:
     Geçtiğimiz aylarda gerileyen giyim ve ayakkabı fiyatları, havaların soğuması ile yaşanan talep patlamasından dolayı arttı. Ayrıca doğalgaz ve petrol ürünlerine yapılan zamların etkileri kasım ayında görülmeye başlandı. Bize göre kasım ayı enflasyonunun yüksek çıkmasının ana nedeni bunlardır.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kasım ayı enflasyon rakamları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER