KASKİ Atıksu Arıtma Tesisi, pilot tesis

KASKİ Atıksu Arıtma Tesisi, pilot tesis seçildi


KAYSERİ (A.A) - Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü Ender Batukan, bünyelerindeki İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin 3 yıl sürecek uluslararası bir proje için pilot tesis seçildiğini belirtti.
     Batukan, yaptığı açıklamada, proje kapsamında Almanyadan Prof. Dr. Norbert Dichtl ve Prof. Dr. Holger Scheerve Robert Mieskeden oluşan heyetin Kayseride çalışmalara başladığını bildirdi.
     Heyetin, KASKİyi ve arıtma tesisini ziyaret ettiklerini belirten Batukan, şu bilgileri verdi:
     Heyet, uluslararası bir araştırma projesi kapsamında anaerobik çamur çürütme uygulaması hedefli büyük ölçekli bir izleme programı planlıyor. Projenin uygulanabilmesi için partner ülke olarak Türkiye, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi de pilot tesis seçildi. Söz konusu projeye, Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından desteklenen ve Almanyanın önde gelen araştırma kuruluşlarından Braunschweig Teknik Üniversitesi ile Çevre ve Sanitasyon Enstitüsü imza atıldı. Proje kapsamında Almanyada imal edilecek atıksu arıtma tesisi, temmuz ayı sonuna kadar Kayseriye getirilerek buradaki tesiste bir yıl süreyle çalıştırılacak. Pilot atıksu arıtma tesisinin izlenmesi KASKİ Genel Müdürlüğü ile Erciyes Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından gerçekleştirilecek. Buradan elde edilen veriler ise ilerleyen zamanlarda yapılacak arıtma tesislerinin tasarımında ve işletilmesinde kullanılacak.
     Tesiste, çamur yoğunlaştırılması ve susuzlaştırılması sırasında oluşan üst ve süzüntü suların arıtımı ve bu suların atıksu arıtma tesisinin performansına olan etkilerinin de araştırılacağını belirten Batukan, laboratuvar deneyleri kapsamında farklı çamurların, çamur karışımlarının ve diğer organik atıkların değişik proses ısılarına bağlı stabilizasyon sürelerinin saptanacağını, ulaşılabilecek hacimsel yükleme oranlarının karşılaştırılacağını kaydetti.
     Batukan, Alman heyetin tesisteki gezisine Erciyes Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yalçın Şevki Yıldız ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Merve Oğuz ile KASKİ Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı Dr. Özgür Özdemir de eşlik ettiğini belirtti.
    
     Yayıncı: Mustafa Yıldız
<< Önceki Haber KASKİ Atıksu Arıtma Tesisi, pilot tesis Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER