Kemaliye Camisindeki revakların yıkım kararı

Kemaliye Camisindeki revakların yıkım kararı -AK Parti İl Başkanı Çimen: Yıkımına başlanan beton revakların yerine geleneksel Osmanlı ahşap işçiliği örnek alınarak ahşap revaklar hayata geçirilecektir


GÜMÜŞHANE (A.A) - Kemaliye Camisi Derneği Başkanı ve AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, yıkımına başlanan beton revakların yerine geleneksel Osmanlı ahşap işçiliği örnek alınarak ahşap revakların hayata geçirileceğini söyledi.
     Çimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıl önce Kemaliye Camisi Dernek Başkanlığı görevi gibi şerefli bir görevi devraldığını belirterek, Bu tarihten itibaren caminin kubbeleri, iç çinileri ile dış cephesinde çok önemli bir dizi çalışma yaptık dedi.
     Kemaliye Camisinin kentin manevi tapusu, göz bebeği ve çok önemli kutsal mekanı olduğunu vurgulayan Çimen, şöyle devam etti:
     Camimizin kubbeleri bütünüyle kurşun kaplanarak geciken bir hizmeti bu süre zarfında tamamladık. Hizmetimiz ve gayretimiz bir plan dahilinde devam ediyor. İç mekan, çinisinden avizesine, kapısından penceresine ve halısına kadar bütünüyle yenilendi. Bu süreçte yardımlarını esirgemeyen başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTAÇ Genel Müdürü Osman Akgül, Valimiz, milletvekillerimiz ve tüm hayırsever vatandaşlarımıza bu vesileyle şükranlarımızı ifade etmek istiyorum. Bu süreçte yaklaşık 500 bin liralık bir kaynak yatırıma dönüştürüldü. Diğer yandan caminin alt katlarında bulunan dükkan ve tuvaletlerin yer aldığı bölümün hali ise herkesin malumuydu. Burası da Sayın Bülent Arınçın hassasiyeti ve Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhanın gayretleriyle bugünkü duruma getirildi. Yaklaşık 150 bin liraya mal olan bu hizmet, her açıdan camimizi nezih bir bütünlüğe kavuşturmuştur.
     Kemaliye Camisinin, kentin medarı iftiharı bir cami olduğunu, buranın her açıdan uygun bir külliye olarak hizmet vermesi için ne gerekiyorsa yapıldığını ifade eden Çimen, şunları söyledi:
     Sıra Kemaliye Cami Külliyesinin tamamlanması açısından son problem alanı olan revaklara gelmişti. Buradaki revak çalışmaları başlangıcından itibaren bir dizi sıkıntıya ve tartışmaya neden olmuştu. Geçmişte her ne olduysa oldu. Revaklar meselesi bilindiği gibi mahkemelik olmuş bir konu. Biz son olarak Gümüşhane Üniversitesine konuyu intikal ettirdik ve burayla ilgili yapılan bilimsel etütte revakların oluşturduğu ağırlık ve basıncın, caminin alt katları ile zemininde ciddi tahribatlara neden olacağı yönünde rapor verildi. Bu işler ve etütler aslında revak inşaatları başlamadan önce yapılmalıydı. Bu doğrultuda valimiz başkanlığında ilgili taraflarla gerçekleştirilen toplantıda revakların yıkımı kararı alınmıştır. Bu gelişme üzerine caminin bütünlüğüne zarar vermeyecek estetik ve mimari açıdan uygun yeni bir proje yapılmasına karar verildi.
     Yıkımına başlanan beton revakların yerine geleneksel Osmanlı ahşap işçiliği örnek alınarak ahşap revakların hayata geçirileceğini kaydeden Çimen, Yıkımın ardından başlayacak bu çalışmanın Kemaliye Külliyesini her açıdan tamamlayacağına inanıyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Kemaliye Camisindeki revakların yıkım kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER