Kemoterapiye karşı organik ürün tavsiyesi

Kemoterapiye karşı organik ürün tavsiyesi -Kanser tedavisinde olumsuz yan etkileri olan kemoterapiye karşı güçlü antioksidan özelliği olan organik ürünlerin tüketilmesi önerildi


ELAZIĞ (A.A) - Kanser tedavisinde olumsuz yan etkileri olan kemoterapiye karşı güçlü antioksidan özelliği olan organik ürünlerin tüketilmesi önerildi.
     Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Üreme ve Yapay Dölleme Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Gaffari Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kansere karşı uygulanan kemoterapi tedavisinde, hızlı çoğalabilme yeteneğine sahip kan, kıl ve üreme hücrelerinin bu tedavinin zararlı etkisine daha çok maruz kaldıklarını söyledi.
     Özellikle üreme hücrelerinin zarar görmesine bağlı olarak kişilerde hem cinsel fonksiyonların gerilemesine hem de doğurganlık işlemlerinin baskılanmasına yol açtığını, çok aşırı durumlarda kısırlık olaylarının yaşanabildiğini belirten Türk, Kemoterapi ilaçlarının zararlı etkilerine bağlı olarak cinsiyet hücreleri zarar göreceğinden çiftlerin istemesi ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalmama oranı normalden iki kat daha fazla artmaktadır. Kanser tedavisi görmüş iyileşmiş her üç erkekten birinde dölleme yapma yeteneği kaybolabilmektedir dedi.
    
     -Organik ürün tavsiyesi-
    
     Türk, kemoterapi ilaçlarının üreme hücrelerine olumsuz etkilerine karşın bireylerin çocuk sahibi olabilmeleri için birtakım koruyucu yöntemler uygulandığını, günümüzde kök hücre veya sperm dondurma gibi yöntemlerle bu etkilerin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını belirterek, Diğer bir koruyucu yöntem ise doğal organik ürünler tüketilmesidir. Güçlü antioksidan özellik gösteren doğal ve organik ürünlerin, kanser ilaçlarının üreme sistemi üzerindeki zararlı etkileri önemli düzeyde azalttığı veya bazı vakalarda tamamen önleyebildiğini görmekteyiz diye konuştu.
     Bugüne kadar yaptıkları bilimsel çalışmalarda domates ve karpuzda da bulunan likopen ile nar, çilek, böğürtlen, ahududu, kayısı, üzüm ve benzeri birçok organik meyve ve sebzede bulunan ellajik asitin kemoterapi ilaçlarının yan etkilerini önemli düzeyde azalttığını ortaya koyduklarını bildiren Türk, ayrıca tarçın yağı gibi aromatik yağların da benzer şekilde kemoterapi ilaçlarının yan etkilerini önlemede güçlü bir koruyucu etkiye sahip olduğunu bildirdi.
    
     Muhabir: İsmail Şen / Ömer Fansa
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Kemoterapiye karşı organik ürün tavsiyesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER