Kentin görünümü için binasının bir katını

Kentin görünümü için binasının bir katını yıktı -Mardinde Tarihi Dönüşüm projesi kapsamında kentin siluetini bozduğu belirlenen binanın bir katını sahibi yıktı -Mardin Valisi Ayvaz: Mali durumu iyi olan Mardinli vatandaşl


MARDİN (A.A) - Mardinde Tarihi Dönüşüm projesi kapsamında, kentin siluetini bozduğu belirlenen binanın bir katı, ev sahibi tarafından yıkıldı.
     Valilik ve belediye tarafından uygulanan proje kapsamında Üçyolda bulunan binanın sahibi Mahmut Can, tarihi kentin siluetini bozduğu için Vali Turhan Ayvaz ile eline kazmayı alarak yıkımı kendisi başlattı.
     Vali Ayvaz, yaptığı açıklamada, proje kapsamında beton binaları yıkarak tarihi kentin gerçek yüzünü ortaya çıkarmak istediklerini ifade ederek, durumu iyi olan ailelerin binalarına kamulaştırma yapılmadan yıkıma destek vermelerinin yapılacak değişime hız verdiğini söyledi.
     Tarihi projenin en önemli safhası olan altyapının hemen hemen tamamlandığını, şu anda en önemli safhanın betonarme binaların yıkılması olduğunu belirten Vali Ayvaz, betonarme binaların yıkılması halinde şehrin gerçek görüntüsünün ortaya çıkacağını kaydetti.
     Vali Ayvaz, betonarmelerin yıkılması safhasında her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğine dikkati çekerek, Can ailesinin bu güzel davranışın diğer Mardinli ev sahiplerine örnek olmasını diliyoruz. Şu anda Mardinde 500 binanın yıkılması gerekiyor. Bazıları kat olarak bazıları ise komple yıkılacak. Yaklaşık 5 bin dairenin yıkılması gerekiyor. Biz bu işin yüzde 60ını tamamladık. 2 yıl sonrada tamamını bitirmemiz gerekiyor dedi.
    
     -Devlet vatandaş işbirliği-
    
     Vali Ayvaz, şu ana kadar 150ye yakın binanın kamulaştırılıp yıkıldığını, bunun yüksek maliyetli bir iş olduğunu ve zaman kaybına yol açtığını ifade ederek, şöyle dedi:
     Daha önce burada telefon ve elektrik kabloları yoktu, onları ortadan kaldırdık. Buranın tarihi bir film platosu, sinema platosu olması için bunları yer altına aldık. Şimdi yeni yapılan betonarme binaları yıkıyoruz. Bunları birer birer kamulaştırıp yıkıyoruz. Her binayı birer birer kamulaştırıp yıkmak bir külfet. Bu yüzden devlet vatandaş işbirliği arzu ediyoruz. Bunun en güzel örneğini Can ailesinde gördük. Kendileri kamulaştırma veya başka bir ücret istemeden binalarının bir katını yıkmaya başladılar. Mali durumu iyi olan Mardinli vatandaşlarımızın bu tarihi bölgedeki betonarme binalarını kendilerinin yıkmalarını arzu ediyoruz.
     Ayvaz, çalışmaların bitiminde UNESCOya başvurarak Kültür Mirası Listesine girmeyi amaçladıklarını, bu kapsamda 3 yıl önce başvuru yaptıklarını belirterek, kendilerine iletilen şartları yerine getirerek 2014 yılında bu çalışmaların bitirileceğini söyledi.
    
     -Memleketimizi seviyoruz-
    
     Kendi binasını yıkan avukat Mahmut Can ise hiçbir ücret ve bedel almadan tarihi görüntüyü bozduğu için 3 katlı binasının bir katını yıktırdıklarını söyledi.
     Vali Ayvazın çalışmalarından ilham alarak memleketin güzelliğinin ön plana çıkması için vatandaş olarak ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Can, Memleketimizi seviyoruz. UNESCOya girmek için yapılan çabaları boşa çıkarmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Memleketimizin daha güzel görünmesi için ne varsa yapmaya hazırız. Bundan dolayı da mutluyuz. Memleket için kim güzel bir şey yapıyorsa Allah ondan da razı olsun diye konuştu.
     Konuşmaların ardından Vali Ayvaz, Can ailesi adına Mahmut Cana teşekkür plaketi verdi.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / Sema Kaplan
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Kentin görünümü için binasının bir katını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER