Kırcaalide Müslüman ve Hristiyanlar, aşure dağıtımında

Kırcaalide Müslüman ve Hristiyanlar, aşure dağıtımında buluştu -Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Dündar, Kırcaali Hristiyanlar Cemaati başkanı ve bölge müftüsü ile aşure dağıttı -Papaz Gerena: Bizim ahlaki, psikolojik ve etnik direncimi


BURSA (A.A) - Bulgaristanın Kırcaali kentinde, bölge müftüsü ve Türkler ile aşure dağıtan Kırcaali Hristiyanlar Cemaati Başkanı Papaz Petır Garena, Bizim ahlaki, psikolojik ve etnik direncimiz sınandı ve biz bu sınavı kazandık. Bu iki kardeş belediye başkanının yanında, iki dini liderin de bulunmasından çok mutluyum dedi.
     Osmangazi Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kırcaalide, Garena ile aşure dağıttı.
     Osmangazi ve Kırcaali belediyelerinin işbirliğiyle Kırcaalide 5.si düzenlenen aşure dağıtım töreni, şölen havasında gerçekleşti.
     Törende konuşan Dündar, menşei insanlık tarihi kadar eski olan aşurenin, sevgi, dostluk, barış ve hoşgörünün sembolü olduğunu ifade etti.
     Sevgi ve hoşgörü ortamının artması, tüm dünyada dostluk ve barışın hakim olması en büyük dileğimizdir diyen Dündar, şöyle devam etti:
     Aşurenin altyapısında insanlık tarihi vardır. Aşurenin altında, yaşanmış olan önemli olaylar var. Bunlar bu ayda, bu günlerde yaşanmış, istenmeyen, hiç kimsenin tasvip etmediği olaylar. Bizler, iki kardeş belediye olarak insanlığın bu ortak geleneğini, yine tüm insanlığa mesaj vermek için burada uyguluyoruz dedi.
     İki belediyenin, sosyal ve kültürel açıdan birçok proje geliştirdiğini belirten Dündar, şunları kaydetti:
     Aşure Günü kutlamaları, çok değerli sosyal ve kültürel projelerimizden yalnızca birisi. En büyük temennim, geçmişteki birtakım acıların bundan sonra yaşanmaması. Hüzünleri sevince çevirelim, barış içerisinde kardeşçe yaşayalım.
     Türk, Bulgar, Müslüman, Hristiyan ayrımı yapmaksızın bir sevinç ve mutluluğu paylaşıyoruz. Tıpkı bu kazanın içinde bulunan birbirinden farklı tat ve lezzetlere sahip 10-15 çeşit gıda gibi, bizler de bu şekilde kardeşçe bu dünyada yaşamak istiyoruz.
     Dündar ile aynı aşure kazanının başına geçip, kepçe ile vatandaşlara aşure dağıtan Papaz Garena, insanlık adına böylesine güzel ve anlamlı bir geleneğin, kardeş iki şehir tarafından birlikte yaşatılıyor olmasının kendisini de çok etkilediğini belirtti.
     Papaz Gerena, Bizim ahlaki, psikolojik ve etnik direncimiz sınandı ve biz bu sınavı kazandık. Bu iki kardeş belediye başkanının yanında, iki dini liderin de bulunmasından çok mutluyum. Her iyi niyet ve girişimde Tanrının rızası olsun diye konuştu.
     Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Bulgaristanda sadece Kırcaalide aşure geleneğinin yaşatıldığının altını çizerek, Kırcaali gerçekten çok hoşgörülü bir şehir. Aşure kutlaması bunu çok iyi bir şekilde kanıtlıyor, çünkü tüm dinlerden insanları birleştiriyor. Kırcaali, bugün bir kez daha hoşgörü şehri olduğunu kanıtladı dedi.
     Kapalı pazar yerindeki aşure dağıtımı programına Kırcaaliler ilgi gösterdi. Kırcaalinin dışında, Çernooçene (Yeni Pazar), Cebel (Şeyh Cuma) ve Momçilgrad (Mestanlı) kentlerinde de toplam 2 bin kişiye aşure dağıtıldı.
     Aşure dağıtımına, Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Kırcaali Meclis Başkanı Raif Mustafa, Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Müzekki Ahmet ile Müslüman ve Hristiyan cemaati mensupları katıldı.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Kırcaalide Müslüman ve Hristiyanlar, aşure dağıtımında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER