Kırıkkalede Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri

Kırıkkalede Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri


KIRIKKALE (A.A) - Kırıkkalede Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından panel düzenlendi.
     İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Güngüneş, kültür merkezindeki pnelde, kanserde en etkili önlemin erken tanı olduğunu belirtti.
     Kanser oranının ülkemizde yüksek olmasının bir nedeninin de spordan uzak durulması olduğunu ifade eden Dr. Güngüneş, şöyle konuştu:
     "Spora olan ilgimizi artırabilirsek kanserden de o oranda sakınacağız. Spor yapmanın olumlu etkilerinin yanı sıra beslenme anlamında da ciddi eksikliklerimiz ve yanlışlarımız var. Çocuklarımıza çikolata ve şeker yedirmememiz gerekir. Yağlı gıdalardan uzak durmak, spor yapıp organik beslenmek kanser hastalığının yaygınlığını minimum düzeye indirecektir. 2030 yılında dünyadaki ve Türkiyedeki kanser hastalığı oranı 3 kat artacağı söyleniyor. Kanser en sık görülen ve en ağır seyreden hastalıklardan birisidir. Özellikle gelişmiş toplumlarda ölümlerin yüzde 20den fazlasından sorumludur. Kanser, bazen hiç belirti ve bulgu vermeden ilerleyebilir ve her organ veya dokudan köken alabilir. Köken aldığı yere ve tümörün cinsine göre de belirtiler farklılık oluşturur. Kanser yeni doğmuş bir bebekte de görülebilmekle birlikte, yaş ilerlemesine paralel olarak görülme sıklığı artan bir hastalıktır. Doğumdan itibaren 15 yaşına kadar olarak kabul edebileceğimiz çocukluk dönemi boyunca kanser ile karşı karşıya kalma riski yaklaşık binde 500dür. Ülkemizde çocukluk çağı yaş grubunda her yıl yaklaşık 2 bin- 2 bin 500 yeni kanser olgusu beklenmektedir."
     Dr. Güngüneş, global olarak yaklaşık 25 milyon kanserli insanın olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
     "Dünyada her yıl 11 milyon kişi kansere yakalanmaktadır. 2020 yılında bu rakam her yıl için 16 milyona ulaşacaktır. Bunlarında üçte ikisi gelişmekte olan ülkelerde olacaktır. Her yıl 7 milyon kişi ise kanserden ölmektedir. 2020 yılına kadar bu rakam yılda 10 milyonu geçecektir. Dünyada her yıl 160 bin çocuk kansere yakalanmaktadır. Bunların 90 bini ölmektedir. Türkiyede ise her yıl 150 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Aslında kanserlerin yüzde 80ini erken tanı ve önleyici tedavi ile kurtarmak mümkündür. Birçok kişi, kanserin insanlarda rastgele oluştuğuna inanır. Ama bu her zaman için doğru değildir. Kalıtsal veya genetik faktörler de bireyin kanser olma riskini artırır. İnsanlar sık sık şundan bahseder, "Kanser vakaları benim ailemde yaygın" bu tespit şaşırtıcı değildir. Çünkü zaten her üç insandan bir tanesi hayat döngüleri boyunca kanser tanısı alacaktır."
     Kırıkkale Valisi Ali Kolat da, kanser hastalığının insanlık için ciddi bir tehdit olduğunu anlatarak, bunun için ciddi bir mücadele gerektiğini kaydetti.
     Panelde, Prof. Dr. Nevin Sağsöz, Uzm. Dr. Burak Civelek, Uzm. Dr. Sedat Dom ve Dr. Elmas Şen de sunum yaptı.
    
     Muhabir: Fatih Gökmen
     Yayıncı: Orhan Canbulatel
<< Önceki Haber Kırıkkalede Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER