KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Bursada:

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Bursada: -Yeni dönemde, yeni bir lider özelliği göstermeye çalışan Nikos Anastasiadis, çözüm iradesine sahip olarak masaya gelirse anlaşabiliriz diye düşünüyorum -Bir anlaşma olduktan sonra dahi Tür


BURSA (A.A) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Yeni dönemde, yeni bir lider özelliği göstermeye çalışan Nikos Anastasiadis, çözüm iradesine sahip olarak masaya gelirse anlaşabiliriz diye düşünüyorum dedi.
     Eroğlu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesini ziyaret ederek başkan Muzaffer Uyar ve dernek üyeleriyle görüştü. Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, Bursaya KKTCnin 3. Cumhurbaşkanı olarak geldiğini, ancak 1974 Barış Harekatı sırasında Mağusa bölgesinde doktor olarak görev yaptığını söyledi.
     O bölgede görev yapan arkadaşlar herhalde beni hatırlarlar diyen Eroğlu, bugün hem KKTCnin varlığını dünyaya kabul ettirmeye çalıştıklarını hem de Kıbrısta henüz bulunamamış çözümü gerçekleştirmek için Rum muhataplarıyla müzakereleri sürdürdüklerini belirtti.
     Eroğlu, bir anlaşmaya varmak için her iki tarafın da bir anlaşma iradesine sahip olması gerektiğine dikkati çekerek, Kıbrıs Türk halkı ve Türkiyenin anlaşma iradesine sahip olduğunu, Birlemiş Millerler (BM) genel sekreterlerinin ortaya koyduğu anlaşma metinlerini kabul ederek bunu ortaya koyduğunu bildirdi.
     Güney Kıbrıs Rum kesimi yeni liderinin (Nikos Anastasiadis) barış mesajları verdiğini anlatan Eroğlu, Mühim olan anlaşmaktır. Bir ana vatan var ve biz onun gölgesinde mutlu olarak yaşıyoruz. Tabii ki kimse savaş olmasını istemez. Sizler savaşa katılarak, savaşın ne olduğunu gördünüz. Ben de hastanede yaralıları gazileri görerek savaşın ne demek olduğunu bizzat gördüm, ne acılar yarattığına şahit oldum. O yüzden biz gelecek nesillere daha güzel koşullarda daha iyi bir ortam içerisinde yaşama imkanı sağlamaya çalışıyoruz diye konuştu.
     Eroğlu, 2003 yılında Başbakan olduğu dönemde hudut kapılarını aştığı zaman karşı tarafın buna tepki koyduğunu ancak kendisinin dünyaya barış içinde yaşayabilecekleri mesajını verdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Ancak hiçbir suçumuz olmadığı halde suçlanan, dışlanan, ambargo uygulanan taraf biz oluyoruz. Talebimiz KKTC üzerindeki ambargoların kaldırılmasıdır, inşallah bu olacaktır. Dünya bu kadar duyarsız kalamaz. Ana vatana, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK), bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün hükümetlere, barış harekatını katılan herkese teşekkür ediyorum. Annan Planını kabul eden Türk tarafı oldu ama Rum tarafı reddetti. Müdahalesiz ve hakemsiz bir anlaşma arayışı içerisinde Kıbrısta çözümden bahsediyorlar. Bunu da sonuçlandırmak için uğraştık. Hatta bir önerim olmuştu benim; madem ki bugüne kadar anlaşamadık, Kıbrıs ile ilgili 3 garantör ülke daha var, Türkiye, İngiltere, Yunanistan. Onların da katılımıyla 5li bir zirve yapalım. Ama Rum tarafı onu da reddetmiştir. Yeni dönemde, yeni bir lider özelliği göstermeye çalışan Nikos Anastasiadis, çözüm iradesine sahip olarak masaya gelirse anlaşabiliriz diye düşünüyorum.
     Eroğlu, bir gazetecinin, Anlaşma olacağına ilişkin umudunuz var mı- sorusuna, Müzakerelerin devamını istediğime göre umutlu olduğumu söyleyebilirim. Bu sadece benim umutlu olmamla olmuyor, karşı tarafın da bunu istemesi gerekir yanıtını verdi.
     Anlaşma olursa Türk askerinin adadan çekilmesi söz konusu mu- sorusu üzerine de Eroğlu, Öyle bir şey söz konusu değil, öyle bir sözümüz yok. Türkiye garantör olarak Kıbrısta bulunması gerekir. Bir anlaşma olduktan sonra dahi Türkiyenin fiili garantisinin devam etmesi bizim için olmazsa olmazlardandır dedi.
    
     Muhabir: Metin Aktaş / Vedat Yücebaş
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Bursada: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER