Köy sadece tapuda görününce, köylüler mağdur

Köy sadece tapuda görününce, köylüler mağdur oldu -Samsunun Ayvacık ilçesinde yaklaşık 150 fındık üreticisi, tapularında yazan köy Kaymakamlık kayıtlarında görünmeyince 4 yıldır verilen desteklemelerin hiçbirinden yararlanamadı -Ara


SAMSUN (A.A) - İlyas Gün - Samsunun Ayvacık ilçesinde yaklaşık 150 fındık üreticisi, tapularında yazan köy Kaymakamlık kayıtlarında görünmeyince 4 yıldır verilen desteklemelerin hiçbirinden yararlanamadı. Arazilerini satamayan köylüler, durumun düzeltilmesi için yetkililerden yardım bekliyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu barajları ile karayolu arasında kalan yaklaşık 20 kilometrelik güzergahta arazileri bulunan köylülerin tapularında köy adı olarak Balahur Baraj Köyü yazıyor. Ancak tapu kayıtlarında böyle bir köy olmasına karşın başka hiçbir resmi kayıtta bu isimde bir köy bulunmuyor.
     İlçede 1973 yılında baraj inşaatları sırasında Devlet Su İşleri tarafından iki baraj arasında istimlak çalışması yapılmış, yaklaşık 20 kilometrelik yol boyunca yer alan Söğütpınar, Şenpınar, Yenice ve Gülpınar köylerinin barajla yol arasında kalan arazileri tapu kayıtlarına Balahur Baraj Köyü olarak yazılmış.
     Söz konusu güzergahta arazileri bulunan köylülerin 2009 yılında fındık üreticilerine verilen alan bazlı desteklemeden yararlanmak için tapularıyla Ziraat Odası ile dönemin Tarım Müdürlüğüne müracaat etmeleriyle, tapu hariç kayıtlarda Balahur Baraj Köyü bulunmadığı ortaya çıktı.
     Köy ortada olmayınca hiçbir destekten yararlanamayan ve arazilerini satamayan üreticiler, yanlışlığın düzeltilmesi için Çarşamba Tapu Müdürlüğüne müracaat etmelerine rağmen sorunlarının çözümünü bulamadı.
     Köylüler, tapu kayıtları ile diğer kayıtların eşleştirilmesi konusunda yetkililerden yardım bekliyor.
    
     -Kaymakamlık, Balahur köyü olmadığını resmi yazı ile bildirdi-
    
     Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, AA muhabirine, ilçenin Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu barajları arasında kaldığını söyledi.
     İlçeyi Çarşambaya bağlayan karayolu ile baraj arasında kalan yaklaşık 20 kilometrelik güzergahın 1973 yılında istimlak çalışması yapılırken tapuya Balahur Baraj Köyü diye geçtiğini belirten Avcı, şöyle devam etti:
     Bu yanlışlıktan dolayı 20 kilometrelik güzergahta bulunan hiçbir çiftçimiz devletimizin verdiği alan bazlı desteklemelerden ve hayvansal kredilerden yararlanamıyor. Ayrıca gübre ve mazot desteklerinden de faydalanamamaktalar. Yani devletin sunmuş olduğu hiçbir imkandan yararlanamıyorlar. 2010 yılında köylüler adına Tarım İlçe Müdürlüğüne müracaat ettik. Balahur adı altında bir köy olmadığı için sistemin müracaatları kabul etmediğini belirttiler. Biz de kaymakamlığa Söğütpınar, Şenpınar, Yenice ve Gülpınar muhtarlarıyla ortak bir dilekçe yazarak, ilçemizde Balahur adında bir köyün olup olmadığını sorduk. Gelen yazıda böyle bir köyün olmadığı tarafımıza bildirildi.
     Kaymakamlıktan gelen yazıyla Samsun ve Çarşamba tapu müdürlüklerine müracaat ettiklerini anlatan Avcı, İlçemizde Balahur adı altında herhangi bir köy olmadığını, kadastro çalışması yapılırken 1973 yılında halkımız arasında yöresel olarak kullanılan Balahur adının tapu kayıtlarına köy olarak yazıldığını belirttik. İki yıldır hata düzeltilmedi. Halen köylülerimiz olmayan bir köyün tapularını taşımakta dedi.
     Yenice köyünde yaşayan fındık üreticisi Remzi Kozal ise tapularında bulunan Balahur isminin resmiyette olmadığını belirterek, 4 yıldır devletimizin bize verdiği desteklemelerden yararlanamıyoruz. Bir üreticinin yıllık 2,5 ile 3 bin lira arasında mağduriyeti var. 4 köyde bu şekilde mağdur olan 150 üreticiyiz. Bu hatanın düzeltilmesini istiyoruz ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Köy sadece tapuda görününce, köylüler mağdur Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER