Köyden dünyaya kesme çiçek ihracatı

Köyden dünyaya kesme çiçek ihracatı -Türkiyenin gül bahçesi Ispartada birkaç dekar alanda başlayan kesme çiçek üretimi talebin artmasıyla 450 dekar alana ulaşarak köylünün önemli geçim kaynağı oldu -Yılda 47 milyon dal civarınd


ISPARTA (A.A) - Durmuş Genç - Türkiyenin gül bahçesi Ispartada birkaç dekar alanda başlayan kesme çiçek üretimi, talebin artmasıyla 450 dekar alana ulaşarak köylünün önemli geçim kaynağı oldu.
     Merkeze bağlı 2 bin 700 nüfuslu Deregümü köyünde 1998 yılından itibaren gül ve üzüm bahçeleri bozularak, seralarda daha iyi gelir getiren kesme çiçek üretimi yapılmaya başlandı. Bugün yılda ortalama 47 milyon dal kesme çiçek üretimi yapılan ve pek çok ülkeye ihraç edilen köye, bu sayede 6 milyon avro girdi sağlanıyor. Üretilen kesme çiçekler, 15in üzerinde ülkeye ihraç ediliyor.
     Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ispartada 1998 yılında deneme üretimiyle başlayan kesme çiçeğin geçen yıllar itibarıyla büyük gelişme gösterdiğini söyledi.
     Kesme çiçek üretiminin yarattığı katma değer ve işsizliğe sağladığı olumlu katkı ile Ispartanın ekonomik gelişimine önemli fayda sağladığını belirten İpek, İlk defa 1998 yılında 3 dekar alanda 180 bin adet üretimi yapılan kesme çiçek, bugün 450 dekar alanda 47 milyona ulaştı. Üretimi yapılan kesme çiçekler başta İngiltere ve Hollanda olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Kesme çiçek üretiminden yıllık 6 milyon avro gelir elde ediliyor. Ortalama 750 aile yıl boyunca kesme çiçek üretimi yapmakta ve önemli istihdam alanı oluşturulmaktadır dedi.
     İpek, Antalyadaki seralarda kesme çiçek üretimi bittiği andan itibaren Ispartada kesme çiçek üretildiğini, bu sayede pazar açığı olmadan ürünlerin sürekli piyasaya arz edildiğini vurguladı.
    
     -Köyde işsizlik kalmadı-
    
     Kesme çiçek üreticisi Mehmet Erdoğan ise kesme çiçek üretimini 2000 yılından itibaren yapmaya başladıklarını, Deregümü köyünde daha önce 30-40 hektar alanda yapılırken, bugün 450 dekar alanda kesme çiçek üretimi yapıldığını söyledi.
     Ispartanın en büyük avantajının, kış döneminde Antalya ve İzmirde üretilen kesme çiçeğin Ispartada yazın üretilmesi olduğuna işaret eden Erdoğan, Antalya ve İzmirin boşluğunu Isparta dolduruyor. Böylece ihracatta da kesinti olmuyor. Kazancı çok iyi olduğu için köyde son yıllarda üreticiler kesme çiçek üretimine başladı. Hem üreticiler hem işçiler kazanıyor diye konuştu.
     Kesimi yapılan çiçeğin yüzde 90ını ihraç etiklerini ifade eden Erdoğan, Rusya, Hollanda, İngiltere başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine kesme çiçek ihraç etiklerini vurguladı.
     Ispartada 2011 yılında yaklaşık 47 milyon dal kesme çiçek üretimi yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:
     Köydeki çiftçilerimiz kesme çiçek üretimine yönelmeden önce üzüm yetiştiriciliği yapıyordu. Köylüler gül ve üzüm bahçelerini bozarak daha çok gelir getirdiği için kesme çiçek üretimine başladı. Bu sayede köyümüzde hem işsizlik kalmadı hem de üreticiler daha çok kazanmaya başladı.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Köyden dünyaya kesme çiçek ihracatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER