Köylerdeki kadınlara umut oluyorlar

Köylerdeki kadınlara umut oluyorlar -Ağrının Taşlıçay ilçesinde AB destekli kurulan Umut Kadınları Derneği üyeleri, köyleri gezerek verdikleri eğitimlerle kadınları bilinçlendiriyor


AĞRI (A.A) - Taşlıçay ilçesinde Avrupa Birliği destekli kurulan Umut Kadınları Derneği üyeleri, köyleri gezerek verdikleri eğitimlerle kadınları bilinçlendiriyor.
     Umut Kadınları Derneği Başkanı Elif Ezel Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Umut Kadınları adlı projelerinin Avrupa Birliğinden hibe almaya hak kazandığını belirtti.
     Proje kapsamında derneklerini kurduklarını, 38 köyde faaliyetlerine başladıklarını anlatan Doğan, aşiret yapısının yaygın olduğu bölgede kız çocuklarının okula gönderilmesi, kadınların sosyal yaşam alanlarında çalışmaları, ergen çağa ulaşmamış kız çocuklarının evlendirilmesi, küçük yaştaki kızların istemedikleri kişilerle zorla evlendirilmeleri gibi konuları ele aldıklarını söyledi.
     Doğan, çocukların hak ve hürriyetlerinin korunması yönünde temel sosyal baskının oluşturulması, kamu otoritesiyle desteklenmiş sivil inisiyatifin geliştirilmesi amacıyla köyleri gezerek kadınları bu yönde bilgilendirip eğittiklerini de anlattı.
     Diyarbakırdan gelen 2 sosyal destek uzmanı tarafından köylerde cami, aşevi ve okul gibi alanlarda eğitim çalışması yaptıklarını ifade eden Doğan, şunları kaydetti:
     Umut Kadınları projesinin hayata geçirilmesiyle 38 köy ve merkezde faaliyet vermeye başladık. Faaliyetlerimiz sırasında kadın hakları, kadının sağlık hakları gibi konularda bilgi verip erken yaşta evlendirilen kız çocukları, okula gönderilmeyen kız çocukları ve şiddet gören kadınlarımız için çözüm arayışına çıkıp eğitimler veriyoruz. Toplumumuzun kanayan yarası haline gelen bu sorunların üstesinden gelebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Çalışmalarımızda halk eğitim merkezi, sağlık gurup başkanlığı ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı ile işbirliği yapıyoruz. Amacımız Doğudaki körelmiş bazı zihniyetleri düzelterek kadınlarımızı bilinçlendirmek.
     Doğan, SYDV işbirliğiyle bölgedeki mağdur kadınlara belli konularda bilgi ve eğitim vereceklerini belirterek, kadınların kamu hizmetlerinden daha etkin yararlanmaları için çalışmalar başlattıklarını söyledi.
     Her gün bir köyü gezerek eğitim çalışması yaptıklarına da dikkati çeken Doğan, köylerdeki erkeklerinde aile ve toplumda kadının önemi, İslam dininde kadının yeri ve önemi ve küçük yaştaki kızların evlendirilmesi konularında bilgilendirildiklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Hüseyin Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Köylerdeki kadınlara umut oluyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER