Köyü yeniden kurdu, Eyaletin şerifi unvanını

Köyü yeniden kurdu, Eyaletin şerifi unvanını aldı -Yaşlıların ölmesi, gençlerin de göçmesiyle 30 yıl önce tamamen boşalan Büyükkışla köyüne Fransadan gelerek ev yapan Hacı Duran Alpyıldız, 5 yıllık uğraş sonunda köyüne muhtarlık getir


YOZGAT (A.A) - Ömer Sarı - Şahin Özmen - Yaşlıların ölmesi, gençlerin de göçmesiyle 30 yıl önce tamamen boşalan Büyükkışla köyüne Fransadan gelerek ev yapan Hacı Duran Alpyıldız (61), 5 yıllık uğraş sonucu 12 haneye çıkan köyüne muhtarlık getirmeyi başardı.
     Hacı Duran Alpyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Büyükkışla köyünde doğup büyüdüğünü, vatani görevini yaptıktan sonra da Fransaya çalışmaya gittiğini söyledi.
     Fransada önce işçi olarak çalıştığını, daha sonra kendi işini kurduğunu anlatan Alpyıldız, Fransada 30 yıl çalıştım. Fransızca, Türkçe yeminli tercümanlık yaptım. Tatil için geldiğim sırada 30-40 haneli köyümde kimsenin olmadığını gördüm. Viraneye dönen köyümü görünce, dönmeye karar verdim dedi.
     Köyde daha sakin, daha rahat bir hayat yaşayacağını düşünerek kendine bir ev yaptırdığını belirten Alpyıldız, Köye evi yapıp eşimle kalmaya başladığımız ilk zamanlarda çok sıkılıyorduk. Çünkü tek hane, tek evdik. Çok kitap okuyordum. Ev yaparken muhtarlığın olmaması nedeniyle de çeşitli sıkıntılarla karşılaştım diye konuştu.
     Büyükkışla köyünde yaklaşık 30 yıldır muhtarlığın olmadığını anlatan Alpyıldız, şöyle devam etti:
     Köyle birlikte muhtarlık da kalkmıştı. Köyün yolu bile kaybolmuştu. Yolu bulabilmek için bile uzun uğraşlar verdik. Zamanın ekonomik şartları nedeniyle köyümüz tamamen boşalmış ve yaşayan hiç kimse kalmamıştı. 30 yıldır muhtarlığımız bile yoktu. İçişleri Bakanlığı, Yozgat Valiliği ve Sorgun Kaymakamlığıyla yazışmalar yaparak tekrar muhtarlığımızı faaliyete geçirmek için harekete geçtim. Köyün son muhtarı İsmail Kılıç, azalarla birlikte kaymakamlığa (Köy tamamen boşaldı, kimse kalmadı, biz de gidiyoruz. Gereğinin yapılması) diye dilekçe vermiş. Biz bunun peşine düştük. Acaba köy statümüz iptal edilmiş midir- diye. Araştırmalarımız sonucunda öğrendik ki iptal edilmemiş. Tekrar muhtarlığı aldık ve köyümüzü yeniden canlandırmaya çalıştık.
     Yolunu yaptırdıklarını köyde 10-12 hanede insanların yaşamaya başladığını, ama içme suyu hattı olmadığını için insanların çeşmelerden su aldıklarını anlatan Alpyıldız, şimdi suyun evlerindeki musluklardan alındığını, sonra köye elektrik getirttiklerini, sokak lambalarını koydurduklarını kaydetti.
     Sanmayın ki bunlar kolay oldu. Çok zorluklar çektik diyen Alpyıldız, şöyle devam etti:
     Şimdi çok memnunuz. Zamanla köyümüz, yurt dışından gelenlerin ev yapmasıyla 12 haneye çıktı. Benim ilk muhtar adayı olduğumda köyümüzde 17-20 seçmen vardı. Bu durumdayken bile 12-13 oy aldım. Köyü canlandırma açısından bayağı çalıştık. Şu anda bu sayı her yıl artıyor. Avrupada da köyümüzle ilgili dernek kurduk. Her yıl bir veya iki hane gelip ev yapıyor.
    
     -Eyaletin şerifi unvanı-
    
     Köye ev yaparak yeniden 12 haneye ulaştırması nedeniyle köylülerin evinin önüne Eyaletin şerifi yazılı tabela astığını ifade eden Alpyıldız, İlk geldiğimde tek hanesi benim yaptığım ev olan köyün zamanla 12 haneye ulaşması, köyü yeniden canlandırdığım için arkadaşlarım Eyaletin şerifi unvanını verdi. Arkadaşlarım sen oraya eyalette kurarsın diye espri bile yapıyorlar dedi.
    
     -Evini müzeye çevirdi-
    
     Köyü canlandırmak için çok farklı çalışmalar yaptığını dile getiren Alpyıldız, şöyle konuştu:
     Evimde adeta bir tarım müzesi oluşturdum. Çevreden bulduğumuz ve aldığımız eski ziraat aletlerimizi evimizin bir köşesine astık. Eski tarım aletlerinden oluşan bu müzeyi merak edip gezenler var. Yazın ziyarete gelen gençlerimize tanıtıyoruz. Yaklaşık 3 bin kitap bulunan kütüphane kurdum. Kitapların sayısı her geçen gün artıyor. Yazın gelen gençler kitap alıp okuyor ve tekrar getiriyor. Kitapların sayısını artırmaya çalışıyorum. Bazen sipariş veriyorum. Bazen dostlarımı arıyorum. Kargoyla, postayla geliyor. Gidip alıyorum ve kütüphaneme ilave ediyorum. Kütüphanemde ilmi, dini, bilimsel, roman, yabancı dilden kitaplar var.
     Ata toprağına gelerek yatırım yapmayı bazılarının ne gerek var sözüyle değerlendirdiğini kaydeden Alpyıldız, bunu ancak yurt dışında kalanların, vatan ve toprak hasreti çekenlerin anlayabileceklerini vurguladı.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Köyü yeniden kurdu, Eyaletin şerifi unvanını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER