KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: Hem doğalgaza hem elektriğe yüzde 10 civarında zam geldi. Bu bizim için maliyet artırıcı bir unsur


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Hem doğalgaza hem elektriğe yüzde 10 civarında zam geldi. Bu bizim için maliyet artırıcı bir unsur dedi.
     Zeytinoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem doğalgaza hem elektriğe yüzde 10 civarında zam geldiğini ifade ederek, Bu bizim için maliyet artırıcı bir unsur. Bizi rahatsız eden kısmı, normal vergi değil dolaylı olmasıdır. Türkiyede yüzde 73-74 oranında dolaylı vergi var. Kocaelide bu rakam yüzde 92lere kadar çıkıyor. Uzun vadede sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz dedi.
     Zeytinoğlu, devletin belirli bir giderinin bulunduğu, vergileri kaynağından bir an önce alması gerektiğini anlatarak, devletin vergileri düşürerek toplanan tüm vergiyi artırma potansiyelinin bulunduğunu söyledi.
     Ülkede kayıt dışı ve hiç vergi vermeyen bir kesimin olduğunu savunan Zeytinoğlu, Dolaylı vergiler, onlardan da alınıyor ama geliri oranında alınamıyor. Vurguladığımız konu, bu dolaylı vergileri bir şekilde azaltmak olmalı ifadesini kullandı.
    
     -Kocaeli daha fazla etkilenecektir-
    
     Zeytinoğlu, dolaylı vergilerin sürdürülebilir boyutu geçtiğini iddia ederek, Kocaelinin sanayi yapısının, ağır, elektriği, doğalgazı fazla kullanan türde olduğunu, kentin son zamlardan Türkiye ortalamasından daha fazla negatif olarak etkileneceğini kaydetti.
     Sanayicinin yapılan zamları direkt olarak fiyatlarına yansıtamayacağını vurgulayan Zeytinoğlu, şunları söyledi:
     Türkiyede çalışma hayatına yılda 2 defa zam geliyor. Enerji maliyeti de buna bindiği zaman ben satamaz hale geleceğim. Bu işin sonu ihracatın azalmasıdır. İhracatın azalması demek, Türkiyenin geri gitmesidir. Bu ciddi maliyet artırıcı bir faktördür. İnsanların maliyetlerini daha ufaltacağı yerler de kalmadı. Firmalar daha teknolojik yatırımlar yapıp, daha az enerji, daha az iş gücü kullanmaya gidecektir ama bu bir süreç, bir fabrika ancak 10 yılda dönüşümünü yapabilir.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER