Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Konyada

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Konyada -Günay, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınan Çatalhöyükte incelemelerde bulundu -Günay: Hayalimiz; her yıl Türkiyede yeni bir alanı daha Dünya Kültür Mirası Listesine alarak,


KONYA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınan Çatalhöyükte incelemelerde bulundu.
     Bir dizi gezi ve temaslarda bulunmak üzere Konyaya gelen Günay, Beyşehirdeki incelemelerinin ardından Çumra ilçesi sınırlarında bulunan Çatalhöyük Neolitik Kentine geldi.
     Burada Çatalhöyük Kazı Başkanı Ian Hodderdan bilgi alan Günay, Çatalhöyük Arkeoloji Atölyesinde eğitim alan çocuklarla sohbet etti.
     Günay, burada yaptığı açıklamada, Çatalhöyükün 50 yıla yakın süreden bu yana zaman zaman kesintilere uğramasına rağmen, arkeolojik çalışmaların sürdüğü önemli bir dünya kenti olduğunu söyledi.
     Çatalhöyükün 9 bin yıl kadar önce 10 bine yakın insanın yaşadığı, bilim adamları tarafından da kabul edilen dünyanın ilk yerleşim ve tarım merkezlerinden olduğunu ifade eden Günay, Çatalhöyük, Anadolu toprakları ve Hitit Uygarlığı açısından, bizim topraklarımızdaki yerleşim düzeni, tarım ve evcilleştirme bilgileri açısından çok önem taşıyan bir alan dedi.
     Son yıllarda Türkiyenin doğal ve tarihi zenginliklerinin dünyaca bilinmesine, eskisine göre daha fazla önem verildiğini vurgulayan Günay, şunları kaydetti:
     Bu çerçevede bizim 2007-2008 yıllarına kadar 9 dünya mirası alanımız vardı. Ne yazık ki 1998 yılından bu tarafa da bu alanda yeni bir çalışma olmamıştı. Son birkaç yıl içinde yaptığımız girişimlerle iki yeni alan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girdi. 2011 yılında Selimiyenin sevincini paylaşmıştık. Bu yıl da 10 gün önce yapılan bir toplantıda Çatalhöyük, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girdi. Bu listeye girince, bu konudaki kataloglarda yer alıyor. Dünyada kültür zenginliklerini görmek isteyen milyonlarca insan var. O insanlar da bir ülkeye geldikleri zaman, Dünya Mirası Listesindeki alanları veya listeye aday alanları görmek istiyorlar. Bu çerçevede sanıyorum ki bu bölgenin bundan sonra kültür turizmi açısından cazibesi artacaktır.
    
     -Dünya Mirası Aday Listesi-
    
     Dünya Mirası Aday Listesinde 2007-2008 yıllarında Türkiyeden 18 alanın olduğunu, son 5 yıldaki çalışmalarla 20 dosyayı daha kabul ettirdiklerini dile getiren Günay, Şu anda 38 alanımız Dünya Kültür Mirası Aday Listesine, son 5 yıldaki gayretlerimizle girmiş oldu. Bunlardan biri de bu bölgedeki Eşrefoğlu Camiidir. Hayalimiz; her yıl Türkiyede yeni bir alanı daha Dünya Mirası Listesine alarak, bölgeye çekimin artırılmasını sağlamak diye konuştu.
     Fasıllar köyünde Hitit dönemine ait Fasıllar Anıtında incelemelerde bulunduğunu anımsatan Günay, sözlerine söyle devam etti:
     Fasıllar, Kubadabad, Eflatunpınar, Eşrefoğlu Camii ve bu bölgedeki çalışmalar tümüyle ayağa kaldırılır ve dünyanın bilgisine sunulabilirse, sanıyorum ki çok eski bir yerleşim merkezi olarak çok daha fazla turist ve kültür meraklısının ilgisini çekecektir.
     Bir gazetecinin, Sizi genelde takım elbise ile görmeye alışığız. Bugün sizi spor ayakkabılarla gördük demesi üzerine ise Günay, şöyle cevap verdi:
     Beni Ankarada takım elbise ile görüyorsunuz. Arazide arkeoloji gezerken kimse beni takım elbiseyle görmez. Ayağımda ütülü kumaş pantolon var. Altında spor ayakkabı var. Çok uymamış vaziyette ama spor pantolon getirmemiştim. Ama bu ayakkabılar sayesinde bugün Roma anıtlarına tırmanma imkanı bulabildim. Size de tavsiye ediyorum. Benimle Anadoluya çıkan arkadaşlar kendilerine spor ayakkabı, kısa kollu gömlek alsınlar. Hatta bu gezilerde yaz günü kravat ve ceketi de yasaklıyorum. Biraz önce sayın milletvekilim de ceketini çıkardı. Bu sivilleşme sürecine böylece bizim de bir katkımız olsun.
    
     Muhabir : Rıfat Yerlikaya / Mümin Altaş
     Yayıncı : Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Konyada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER