Kültür ve Turizm Bakanı Günay Muşta:

Kültür ve Turizm Bakanı Günay Muşta: -Hiçbir insanı ötekinden ayırmak gibi bir anlayışımız yok. Bütün ayrımları tarihin derinliklerine gömmeye çalışıyoruz -Askere sıkılan kör kurşun, milletin birliğine, bütünlüğüne, toplumun gel


MUŞ (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, hiçbir insanı ötekinden ayırmak gibi bir anlayışları olmadığını, bütün ayrımları tarihin derinliklerine gömmeye çalıştıklarını belirtti.
     Günay, Muş Kültür Merkezindeki incelemeleri sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğudaki tarihi eserleri ayağa kaldırma konusunda seferberlik başlattıklarını söyledi.
     Türkiyenin tarihini, kültürünü ve halkın yaşam düzeyini yukarı çıkarma konusunda yoğun bir gayret içinde olduklarını vurgulayan Günay, bu gayreti sürdürmenin ve başarıyla sonuçlandırmanın tek şartının, yurtta barış, dünyada barış ilkesi olduğunu ifade etti.
     Günay, bölgede barış, güvenlik, esenlik olması durumunda, kendilerinin de hizmet konusunda şevklerinin artacağını ve imkanlarının çoğalacağını bildirerek, şunları kaydetti:
     Bütün yurttaşlarımızın devletin, milletin birliği ve bütünlüğü içinde kardeşliğe, barışa ve esenliğe sahip çıkmalarını, bu milletin bir ferdi olarak rica ediyorum. Bizim en büyük, birinci ihtiyacımız barıştır. Ülkemizde güvenlikle ilgili sorunlar ortadan kalkarsa, Türkiyenin her tarafı, kendisine yetecek, çocuklarını esenlik ve güvenlikle geleceğe taşıyacak olan ekmeği üretebilir. Barış içinde çok daha bolluklu, çok daha bereketli bir hayatı yaşayabiliriz. Hiçbir insanı ötekinden ayırmak gibi bir anlayışımız yok. Bütün ayrımları tarihin derinliklerine gömmeye çalışıyoruz. Biz yurttaşlık ve insanlık temeli üzerinde yeni bir toplum yapısı oluşturmaya çalışıyoruz. Ama ne yazık ki bazı nankörler Türkiyede hayatımızı karartmaya çalışıyor. Bu karartma çabaları sona erer, barışın aydınlığında buluşabilirsek, bugün yaptığımız hizmetleri her alanda geliştiririz.
     Türkiyeye her yıl 30 milyon dolayında turist geldiğini anımsatan Günay, Türkiye ne kadar esenlikli ve güvenlikli olursa, o kadar çok insan buraya gelecektir diye konuştu.
    
     -Terörle mücadele-
    
     Günay, Türkiyenin hem terörle mücadele eden hem de turizmde dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmeyi başaran bir ülke olduğuna dikkati çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:
     Biz her gün veya haftada birkaç gün Türkiyenin bir yerlerine cenazeler için gideceğimiz yere, bütün o zamanımızı daha fazla hizmet yapmak ve yaptığımız hizmetleri denetlemek için ayırsak, milletin yararına olur. Günümüzü terörle ilgili tartışmalarla geçirmek yerine, eksik hizmetleri tartışmakla geçirsek, bundan milletin faydası olur. Ayrıca dünya da Türkiyeye bakıyor. Biz 20-25 yıldan bu yana bir yandan terörle mücadele ediyoruz, bir yandan ülkemizi turizmde dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokabiliyoruz. Bunu dünyada başarabilmiş ülke sayısı azdır. Şu anda turizm alanında dünyada 6. sıradayız ve ülkemize her yıl 30 milyondan fazla insan geliyor.
     Bölgenin çok büyük bir turizm potansiyelinin olduğunu anlatan Günay, insanların da bölgedeki tarihi eserleri, güzel yaylaları görmesi için güvenlikli bir gezme ortamına ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.
     Günay, Anadolunun herhangi bir yerinde bomba patladığı veya kör bir kurşunun bir yurttaşın, bir askerin canını aldığı zaman bunun Türkiyenin batısında ve Avrupada hemen haber olduğuna değinerek, bu tür gelişmelerin, insanların bölgeye gelme konusunda tereddüt yaşamasına ve temkinli davranmasına yol açtığını bildirdi.
     Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini, İspanyanın Endülüsü gibi dünyanın çok bilinen bir kültür ve turizm merkezi haline getirebileceklerine işaret eden Günay, şunları söyledi:
     Buranın tarihsel ve coğrafi özellikleri buna izin veriyor, bu potansiyel var. Bizim bu coğrafyamızdaki zenginlik dünyanın görmesi gereken zenginlikler. Ama ne yazık ki askere sıkılan kör kurşun, aynı zamanda milletin birliğine, bütünlüğüne, toplumun gelişmesine, bölgenin kalkınmasına da sıkılıyor. Sadece bir askerin canını almıyor, bir toplumun geleceğini de karartıyor. Bütün gelişmenin ve kalkınmanın temel şartı güvenlik ve barıştır.
    
     -Tarihsel mekanları ayağa kaldırıyoruz
    
     Türkiyede, tarihin değişik dönemlerinden kalma çok sayıda eser bulunduğunun altını çizen Günay, tarihsel mekanları ayağa kaldırma konusunda yoğun bir çaba içinde olduklarını belirtti.
     Roma İmparatorluğu kalıntılarının dahi Türkiye için dünkü çocuk sayılacağını anlatan Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Ondan çok daha eskiye giden kalıntılarımız var. Bu bölge de bu eserlerimiz açısından çok zengin. Bir taraftan Roma dönemi öncesi ve sonrası bütün tarihi kalıntıları ayağa kaldırırken, diğer yandan yakın tarihimize ve milli kimliğimize ait olanları daha dikkatli takip etmeye ve özenle korumaya, yükseltmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede Ahlat Türk-İslam Mezarlığı sadece bizim için değil, bütün dünya için çok büyük bir önem taşıyor. Ahlat Türk-İslam Mezarlığı, aynı zamanda dünya mirası aday listesinde. Önümüzdeki yıllarda oradaki çalışmalarımızı tamamlayınca, bu bölgeden bir eseri UNESCO dünya mirası kalıcı listesine aldırmak gibi bir hedefimiz var. Dünya mirasındaki eser sayımız 2009a kadar 9du. 2011 yılında Selimiye Camisi dünya mirası listesine girdi. Bu yıl da Konya Çatalhöyük bu listeye girdi. Şimdi Ahlat mezarlığı, Diyarbakır surları, Efes ve Bergama kalıntıları, Alanya Tersanesi ve Kalesi için hazırlıklarımız var. Dünya mirasında, dünyanın en prestijli listesinde bu bölge yer alacak.
    
     Muhabir: Sabri Yıldırım / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay Muşta: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER