Kültür ve Turizm Bakanı Günay:

Kültür ve Turizm Bakanı Günay: -Bizim topraklarımızda ne varsa hepsi insanlığın geleceğine taşımamız gereken birer kutsal emanettir. O gözle bakıyor ve çalışıyoruz -Ben Zeugmayı yaptıktan, açtıktan, gördükten sonra dünyanın öteki mü


GAZİANTEP (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bizim topraklarımızda ne varsa hepsi insanlığın geleceğine taşımamız gereken birer kutsal emanettir. O gözle bakıyor ve çalışıyoruz dedi.
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Gaziantepin Nizip ilçesi Belkıs köyünde yer alan Zeugma Antik Kentinde sürdürülen Muzalar (Esin Perileri) Evi kazı çalışmalarına İş Bankasının 5 yıl süreyle sponsor olması dolayısıyla, düzenlenen toplantıya katıldı.
     Bakan Günay, burada yaptığı konuşmada, Zeugmanın herkes için çok özel, heyecan verici bir yer olduğunu ifade etti.
     Zeugmanın tarih içinde büyük savaşlardan büyük uygarlıklara doğru adım atan bir merkeze dönüştüğünü dile getiren Günay, Zeugma hala binlerce yıl sonra insanda hayranlık uyandıran bir yerleşim merkeziyse, bu kerameti nereden diye düşünmüştüm ben, savaştan değil barıştanmış dedi.
     Türkiyeye gelen turist sayısı ve bunun ekonomiye katkısı ile bu alandaki çalışmalarına değinen Bakan Günay, bütçelerinin kısıtlı olduğunu ifade ederek, Bütün bu gayretimiz kısıtlı bir bütçe içinde oluyor. O yüzden bu tür sponsorluklar, hangi boyutta olursa olsun bizim için son derece anlamlı diye konuştu.
     Günay, kısıtlı bütçeyle geçen yıl 40 milyona mal olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesinin açılışını da yaptıklarını dile getirdi.
    
     -Dünya standartlarında yeni müzeler yapacağız
    
     Avrupanın özellikle Batı Avrupanın büyük müzelerine gittiğimiz zaman Ortadoğu coğrafyasının geçmişteki 200 yıl içinde nasıl talan edilmiş olduğunun çarpıcı örneklerini görüyoruz diyen Bakan Günay, Efesten Bergamadan nice eserlerin alındığını ve dünyanın büyük müzelerinin en görkemli salonlarını, en seçkin örneklerini oluşturduğunu kaydetti.
     Günay, teşhir için mekanların önemine işaret ederek, şöyle devam etti:
     Geçmiş yıllarda bize yapılan bir eleştiri vardı; bunlar sizde kalsa ne olacaktı ki, bunlar sizde kalsa kireç olacaktı, bunlar sizde kalsa nerede koruyacaktınız müzeniz mi var diyorlardı. Şimdi bu ithamı yıkan adımlar atmaya başladık. Ben Zeugmayı yaptıktan, açtıktan, gördükten sonra dünyanın öteki müzelerine daha büyük özgüvenle gidiyorum. Şimdi inşallah Türkiyenin başka yerlerinde de dünya müzelerinin standardında yeni müzeler yapacağız.
     Bu topraklardaki bütün uygarlıkların hepsine sahip çıkmaya çalıştıklarını vurgulayan Günay, Çünkü bizim topraklarımızda ne varsa hepsi insanlığın geleceğine taşımamız gereken birer kutsal emanettir. O gözle bakıyor ve çalışıyoruz diye konuştu.
     Zeugma Mozaik Müzesinin dünyanın en büyük mozaik müzesi olduğunu hatırlatan Günay, Gaziantepin eski arkeoloji müzesinin de restore projesini yaptıklarını bildirdi.
     Nizip ilçesinde bulunan eserleri başka yere taşımayacaklarını, mümkün olduğunca yerinde koruyacaklarını belirten Günay, Biz buraya bu yapıların konserve edilmesi, çevredeki kamulaştırmalar, kazı çalışmaları için son 4-5 yıl içinde sanıyorum 5 milyondan fazla kaynak ayırmışız. 50 milyon ayırmayı gönlüm ister ama bizim bütçemiz içinde 5 milyon az para değil dedi.
    
     -Bütün bu güzellikler barış içinde oluyor
    
     İş Bankasına desteklerinden dolayı teşekkür eden Günay, Türkiyenin bütün kültür varlıklarının hamiyetli kişi ve kurumların daha fazla katkısına ihtiyaç olduğunu belirtirken, İnanın ki, bunların bir tek kuruşu ziyan olmuyor. Hepsi yerinde kullanılıyor dedi.
     Türkiyede şu anda 48 tanesi yabancı olmak üzere 120den fazla arkeolojik kazı olduğunu bildiren Günay, kazılara ayrılan kaynak 2000li yıllarda 2 milyonun altındayken bugün 48 milyonun üstüne çıktığını kaydetti.
     Günay, 2007nin sonunda ben başladığım zaman müzelerimizden elde ettiğimiz ciro 70 milyon TLydi, geçen yıl 256 milyon TLye çıkardık. Bu hızla çalışırsak 500 elde edebiliriz. Ama Türkiyenin bundan çok daha fazlasına ihtiyacı var diye konuştu.
     Günay, Türkiyenin tarih ve arkeoloji bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
     Allaha şükürler olsun ki böyle bir ülkede yaşıyoruz. Ama bütün bu güzellikler barış içinde oluyor. Onun için öncelikle ülkemizin barışa çok ihtiyacı var. Ülkemizde ne dağlarda bir kör inat uğruna çocuklarımız ölsün, ne onlarla mücadelede vatanın bütünlüğü için çalışan gençlerimiz bayraklara sarılı evlerimize dönüp bizim yüreğimize acılar, unutulmaz hatıralar bıraksın. Ne komşularımızla kavga olsun. O Cahit Sıtkı Tarancının dediği gibi olursa bir şikayet ölümden olsun, kardeş kavgası olmasın başka bir acı olmasın. Hepimiz barış içinde uygarlık içinde iyilik içinde güzellik içinde yaşayabilelim.
     Toplantının ardından Bakan Günay ve konuklar, İş Bankasının sponsor olduğu Muzalar Evine geçti. Burada Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkaydan bilgi aldı. Daha sonra Günay, Rumkale ve Halfetide tekne turu yaptı.
     Zeugmadaki toplantıya İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve Genel Müdür Adnan Bali de katıldı.
    
     Muhabir: Zeynep Yücetaş / İrfan Aydoğdu
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER