Kurban Bayramında beslenme

Kurban Bayramında beslenme -Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mavi: -Kurban bayramında, et tüketiminin artması, öğün düzeni ve sayısının değişmesi gibi beslenme değişiklikleri, kronik hastalığı olan bireylerde sağlı


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülen Mavi, Kurban Bayramında, et tüketiminin artması, öğün düzeni ve sayısının değişmesi gibi beslenme değişikliklerinin, kronik hastalığı olan bireylerde sağlık problemlerine neden olabileceğini bildirdi.
     Mavi, yaptığı yazılı açıklamada, şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olan bireylerin bu dönemde beslenmelerine daha da özen göstermeleri, aşırı yağlı etler yerine az yağlı etleri tercih etmeleri gerektiğini belirtti.
     Kurban Bayramında et tüketiminin artmasına, öğün düzensizliğine de dikkat çeken Mavi, şunları kaydetti:
     Kurban Bayramında, et tüketiminin artması, öğün düzeni ve sayısının değişmesi gibi beslenme değişiklikleri, kronik hastalığı olan bireylerde sağlık problemlerine neden olabilir. Et tüketilirken etin niteliği yanında nasıl pişirileceği, ne kadar ve hangi besinlerle birlikte tüketileceği önemli.
     Etin içindeki demirin emiliminin artırılması için C ve E vitaminlerinden zengin olan sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Mavi, mide ve bağırsak rahatsızlıkları olanların etleri hemen değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmesinin önemini vurguladı.
     Etle yapılan yemeklerde etin kendi yağıyla pişirilmesi gerektiğini aktaran Mavi, etin pişirilme yöntemlerine ilişkin şu bilgileri verdi:
     Etin yağda aşırı kızartılması ve kömür ızgarasında ateşe çok yaklaştırılarak pişirilmesinin kanserojen maddelerin oluşmasına ve vitaminlerin kaybına, etin dış yüzeyinin yanmasına, dolayısıyla su ve besin değerlerinin kaybına sebep oluyor. Bu nedenle pişirme yöntemi olarak kızartma ve çok yüksek ısıda pişirme yerine, haşlama ve fırında ızgara yöntemlerini tavsiye ediyoruz.
     Kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konularak ve öncelikle güneş görmeyen serin bir yerde, 14-16 santigrat derecelerde, 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmesi gerektiğini ifade eden Mavi, etlerin daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için buzlukta eksi 18 santigrat derecede dondurulmuş olarak saklanması gerektiğini belirtti.
     Mavi, dondurulmuş etlerin de belirli bir raf ömrü olduğunun unutulmaması ve derin dondurucuda 4-6 aydan fazla saklanmaması gerektiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Kurban Bayramında beslenme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER