Kurslarda takı tasarlayıp üreterek iş sahibi

Kurslarda takı tasarlayıp üreterek iş sahibi oluyorlar -Kütahya Belediyesinin el sanatları merkezindeki kurslara katılan kadınlar, cam, gümüş ve yarı kıymetli taşlardan takılar tasarlayıp üreterek, meslek ediniyor


KÜTAHYA (A.A) - Sedat Gök - Kütahyada, belediyenin kurduğu el sanatları merkezindeki kurslar kapsamında cam, gümüş ve yarı kıymetli taş malzemelerden takılar tasarlayıp üreten kadınlar, kurs bitiminde belediyenin iş geliştirme merkezinde iş yeri açarak hem iş sahibi oluyor hem de ekonomiye artı değer katıyor.
     Kütahya Belediyesi Halil İbrahim El Sanatları Merkezi Müdürü Mehmet Zenci, AA muhabirine, merkezin 2005 yılında Avrupa Birliği (AB) fonlarından 300 bin avro hibe alarak kurulduğunu söyledi.
     Başlangıçta sadece gümüş, çini ve yarı kıymetli taşlardan takılar tasarlanıp üretildiğini, daha sonra cam işleme, kilim, ayakkabı ve nakış gibi kurslarla faaliyet alanının 10 branşa yükseltildiğini belirten Zenci, kursların Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün desteğiyle verildiğini anlattı.
     Zenci, merkeze kadınların yoğun ilgi gösterdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
     Ortalama üç ay süren kurslarda meslek öğrenen kursiyerlerimiz, yine belediyemize ait Kadın İş Geliştirme Merkezinde (KİŞGEM) kendi iş yerlerini açarak iş hayatına atılıyor. Burası başta hibeyle kurulmuş olsa da şimdi kendi kendine yetebilen, ürettiği ürünü artı değere dönüştürüp yeni kursiyerlere imkan sunabilen bir merkez haline geldi. Merkezde üretilen ürünler, Kütahya Belediyesinin ortak olduğu şirket aracılığıyla pazarlanıyor. Yılda 100-150 arasında kursiyer, merkezde eğitim görüyor.
     Sosyal sorumluluk felsefemizin bir parçası olarak engelliler, eşinden ayrılıp meslek sahibi olmak isteyen kadınlar, işsiz gençler gibi dezavantajlı gruplara eğitimler vererek, toplumda ayakları üzerinde durabilen bireyler olmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. İstihdam garantili kurslarımız sonrası birçok arkadaşımız iş sahibi oldu. Kurslarımız ücretsiz veriliyor ve buna ilave eğitimlere devam eden kursiyerlere ücret ödeniyor. Üretilen ürünler, kursiyerlere gelir oluşturmak amacıyla mağazalarımızda satışa sunuluyor.
    
     -Mikro krediyle evden satış imkanı sağlanacak-
    
     İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) gibi faaliyet gösteren merkezdeki çalışmaların genişletilmesi amacıyla proje hazırladıkları bilgisini veren Zenci, resmi kuruluşlarca sağlanacak mikro kredi sayesinde girişimcilerin evlerinde çalışıp üreteceği ürünlerin, evden satış yöntemiyle pazarlanacağını kaydetti.
     Cam takı tasarımı öğreticisi Seda Başol da katı cam boncukları sıvı hale getirdikten sonra nazar boncuğu ve benzer şekilde boncuklar oluşturduklarını ifade ederek, Boncukları değişik şekillerde objeler haline getiriyorlar. Ürünlerimiz takıdan mumluğa kadar geniş bir çerçevede ilerliyor dedi.
     Yarı kıymetli taş işlemeciliği öğreticisi Köksal Irmak ise Kütahya ve çevresinden elde ettiklerini yarı kıymetli ve doğal taşları çeşitli yöntemlerle işleyip gümüş takılar üzerine ya da harici kullanılabilecek objeler haline getirdiklerini kaydetti.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kurslarda takı tasarlayıp üreterek iş sahibi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER