Kütahya Kültür ve Turizm Müdürü Yeldemez:

Kütahya Kültür ve Turizm Müdürü Yeldemez: Termal turizm merkezlerindeki yatırım yapılabilecek bin metrekare üzeri Hazine arazisi sayısı 523tür


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Kütahyadaki termal turizm merkezlerinde bulunan yatırım yapılabilecek bin metrekare üzeri Hazine arazisi sayısının 523 olduğunu bildirdi.
     Yeldemez, İl Genel Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, kentte Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi, Vahid Paşa Yazma Eser Kütüphane Müdürlüğünün kurulduğunu söyledi.
     Kütahya Müze Müdürlüğüne bağlı 3 müze ve bir ören yeriyle özel müze statüsünde 7 müze bulunduğunu belirten Yeldemez, bu yıl şu ana kadar müzeleri ziyaret eden kişi sayısının 75 bin 818 olduğunu ve Çini Müzesi ile Kossuth Müzesinin ücretsiz ziyaret edilebildiğini anlattı.
     Yeldemez, ildeki taşınmaz kültür ve tabiat varlığı sayısının bin 491, taşınır kültür varlığı sayısının 42 bin 262 olduğu bilgisini vererek, Aizanoi Antik Kenti kazısı 17 Mayısta başlamış ve 13 Eylülde sona ermiştir. 70 kişilik ekiple çalışmalar yürütülmüş, kazı çalışmaları sonunda 53 envanterlik, 169 etütlük eser bulunmuştur dedi.
     Seyitömer Çiledir Höyük Kazısının, Kütahya Müze Müdürlüğünce yürütüldüğünü ve 100 kişilik ekibin 25 Haziranda başlattığı kazının kasım ayında tamamlandığını ifade eden Yeldemez, burada bulunan bazı seramiklerin, Frig seramiği olma ihtimalini güçlendirdiğine dikkati çekti.
     Yeldemez, Seyitömer Höyüğü kazısının, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce yürütüldüğünü, 300 kişilik ekiple 25 Haziranda başlayan kazıların kasım ayına kadar devam ettiğini dile getirerek, Aslanapa Tokul köyü kazısının Kütahya Müze Müdürlüğü tarafından ele alındığını ve 25 Haziranda başlayan çalışmaların 15 kişilik ekiple ekim ayına kadar yapıldığı bilgisini verdi.
    
     -Termal turizm merkezi sayısı 8e yükseldi-
    
     İl genelindeki kütüphanelerde 207 bin 572 kitap, 119 bin 324 kayıtlı okuyucu bulunduğunu bildiren Yeldemez, şöyle konuştu:
     İlimizde Yazma Eserler Kütüphanesinde 4 bin 533 yazma ve 9 bin 946 basma eser bulunmaktadır. 2012 yılında 3 bin 315 yeni kitap kaydı yapılmıştır. Gezici Kütüphane, 5 bin 409 kitap ve 7 bin 732 okuyucuyla 19 mahalle ve köye hizmet etmektedir. Bu yıl İstanbul EMİTT Fuarı, ITB Berlin Turizm Fuarı, İstanbul Expo Termal Fuarı, Bursada 1. Türk-Arap Buluşması Turizm Fuarında Kütahya tanıtılmıştır. İzmir Rehberler Odasına bağlı bir grup rehber Kütahyaya davet edilmiş, iki gün süreyle ilimizin tarihi ve turistik yerlerinin tanıtımı gerçekleştirilmiştir. Bu yıl belediyelerin altyapı çalışmaları, özel tiyatrolar, kültür varlığı sivil mimari evlerin restorasyonu, kültür sanat şenlik ve etkinlikleri için yardım sağlanmıştır. İl Özel İdaresi yardımları kapsamında tanıtım için 5 bin Kütahya haritası, 4 bin tanıtım broşürü, 7 bin fotoğraf albümü, 4 bin tanıtım CDsi, 2 bin Kütahya türküleri CDsi, 3 bin körüklü çanta, 3 bin şehitlik ve anıtlar kitapçığı hazırlanmıştır. Güzel Sanatlar Galerisinde 10 sergi açılmış, bin 845 eser sergilenmiş, 8 bin 187 sanatsever tarafından ziyaret edilmiştir. Emet ilçesindeki Dereli Kaplıcaları, Bakanlar Kurulu kararıyla termal turizm merkezi ilan edilmiş ve ilimizdeki termal turizm merkezi sayısı 8e yükselmiştir. Termal turizm merkezlerindeki yatırım yapılabilecek bin metrekare üzeri Hazine arazisi sayısı 523tür. İlimiz genelindeki turizm işletme belgeli 11 tesisin 617 oda, bin 275 yatak kapasitesi vardır. Termal turizm belgeli 4 tesisin 257 oda ve 514 yatak kapasitesi vardır. Bu yılın 10 ayında turizm belgeli konaklama tesislerinde 103 bin 432 kişi kalmıştır.
     Yeldemez, yöresel yemekler kitabı, müzeler ve Aizanoi Antik Kenti kitabı, yeni Arkeoloji Müzesi ile Maden Müzesi yapımı, Kütahya Kalesinin 14üncü burcunun onarımı amacıyla çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kütahya Kültür ve Turizm Müdürü Yeldemez: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER