Macar Özgürlük Savaşının 165inci yıl dönümü

Macar Özgürlük Savaşının 165inci yıl dönümü -Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşına önderlik yapan Lajos Kossuthun, sürgüne gönderildiği 1850-1851 yıllarında Kütahyada kaldığı evde tören düzenlendi -Türk-Macar Parlamentolar Arası D


KÜTAHYA (A.A) - Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşına önderlik yapan Lajos Kossuthun, sürgüne gönderildiği 1850-1851 yıllarında Kütahyada kaldığı evde anma töreni düzenlendi.
     Macaristanın bağımsızlığını kazandığı Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşının 165inci yıl dönümü anısına müzeye dönüştürülen evin bahçesinde düzenlenen tören, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Belediye Başkanı Mustafa İça ve Macaristanın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari tarafından Lajos Kossuth Anıtına çelenk bırakılmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından Türkiye ve Macaristanın milli marşları okundu.
     Türk-Macar Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, törende yaptığı konuşmada, Türk ve Macar halklarının ortak dil grubunda bulunduğunu ve birbirleriyle akrabalık ilişkilerine sahip olduğunu söyledi.
     Macar halkıyla Kütahyanın ayrı bir ilişkisi ve dostluğu bulunduğuna dikkati çeken Kavuncu, şöyle devam etti:
     Lajos Kossuthun hatırasını canlandırma ve onu anma anlamında buradayız. Buradaki Kossuth Anıtının benzeri, Budapeştedeki Kahramanlar Meydanında mevcuttur. Macar halkının bağımsızlık mücadelesinin en önemli kahramanlarına Anadoluda ev sahipliği yapmışız. Macarların bağımsızlık mücadelesinin önderlerinin Kütahya, Tekirdağ ve Kocaelide bıraktığı izler ve Türk-Macar dostluğu çok önemlidir. Macar halkı, gerçek bir Türk dostudur.
     Bizim de neredeyse hiç sorunumuz olmayan, siyasi hiçbir sorun yaşamadığımız bir dost ülkedir. Son dönemde giderek artan önemli işbirliklerimiz var. Üst düzey devlet adamlarının karşılıklı ziyaretleriyle bu dostluk en üst düzeye ulaşmıştır.
     Belediye Başkanı Çiftçi ise 3üncü kez törene katıldığını belirterek, Macar dostlarını ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu anlattı.
     Her yıl tören günü yaklaşırken heyecan yaşadığını bildiren Çiftçi, Kardeşlerimiz Macaristandan gelecek. Onlara ne yapalım, neler verelim ve onları nasıl üzmeden gönderelim- diye her yıl büyük heyecan yaşıyoruz. Onları nasıl hoşnut edelim- diye elimiz ayağımıza dolanıyor. Atalarımız, Kossuth ve arkadaşlarını nasıl misafir ettiyse aynı düşünceleri içimizde, yüreğimizde taşıyoruz diye konuştu.
    
     -Çanakkalede omuz omuza düşmanla savaştık-
    
     Macaristanın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari ise kahraman askerlerden oluşan Osmanlı ordusunun Çanakkalede dünyanın en iyi ordularına karşı savaştığını dile getirdi.
     Macarların o yıllarda da bir müttefik olarak Türklerin yanında yer aldığını anımsatan Hovari, şunları kaydetti:
     Çanakkalede omuz omuza düşmanla savaştık. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu olarak topçu birliklerimizi gönderdik. Donanmamız Akdenizden girerek Osmanlı ordusuna destek verdi. Osmanlının Çanakkalede şehitleri var, bizim de şehitlerimiz var. Mezarları, İstanbuldaki Feriköy Mezarlığında bulunuyor. Tarihimiz birçok şey bakımından ortak. Menşemiz aynı, ortak hüzünlerimiz var. Bazen savaştık ve pişman olduk ama tarih boyunca birçok zamanlar müttefiktik. İki halk arasında özel bir ortam ve psikoloji var. Çok iyi dost olan iki ülkeyiz.
     Hovari, Kossuth ve arkadaşlarının Kütahyada konakladığı dönemde yazılan Macaristan Anayasasının geçerliliğini koruduğuna işaret ederek, Macarlar için Türkiyenin özgürlük, dayanışma ve misafirperverlik anlamına geldiğini sözlerine ekledi.
     Macaristandaki Türk kolejinin Macar öğrencileri tarafından Türkçe şarkılar söylenip şiirler okunmasının ardından Kossuth ile arkadaşlarının müzede bulunan eşyaları incelendi.
     Törene Macaristanın Kütahya Fahri Konsolosu İsmet Güral ve Ankara Büyükelçiliği yetkilileriyle daire müdürleri katıldı.
    
     Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Macar Özgürlük Savaşının 165inci yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER