Maliye Bakanı Şimşek:

Maliye Bakanı Şimşek: -Kayıt dışılık, sadece bir vergi kaybı meselesi değil. Sadece devleti etkileyen bir konu değil. Aslında işini namuslu, hakkıyla yapmaya çalışanlara karşı da büyük bir adaletsizlik (Fotoğraflı-Görüntülü


YALOVA (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kayıt dışılık, sadece bir vergi kaybı meselesi değil. Sadece devleti etkileyen bir konu değil. Aslında işini namuslu, hakkıyla yapmaya çalışanlara karşı da büyük bir adaletsizlik dedi.
     Şimşek, Yalova Ticaret ve Sanayi Odasının bir restoranda düzenlediği yemekte yaptığı konuşmada, Türkiyede iş gücü piyasasında sıkıntılar olduğunu söyledi. Türkiyede iki türlü iş gücü piyasası olduğuna dikkati çeken Şimşek, Biri tabii ki kayıt dışı. Bu çok esnek bir piyasa bir de kayıt içinde olup da çok katı kurallara tabii bir piyasa var diye konuştu.
     Bakan Şimşek, hiçbir vatandaşı maliyeye gitmek zorunda bırakmamaya çalıştıklarını vurgulayarak, bütün beyannamelerin, faturaların, defterlerin, hesapların, ödemelerin elektronik ortamda yapılacağı bir sistemi oluşturduklarını belirtti. Türkiyede şu anda aldıkları beyannamelerin yüzde 99undan fazlasının elektronik ortamda olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:
     Maliye olarak, bizi ilgilendiren en önemli husus, tabii ki kayıt dışılık. Kayıt dışılık, sadece bir vergi kaybı meselesi değil. Sadece devleti etkileyen bir konu değil. Aslında işini namuslu, hakkıyla yapmaya çalışanlara karşı da büyük bir adaletsizlik. Şimdi bizim bütün derdimiz şu, bu kayıt dışılığı da tabii ki hiç bir zaman sıfırlayamıyorsunuz. Ama minimize etmek. Kayıt dışılığa ilişkin Avusturyada Kepler Üniversitesinde bir ekip var. 38 ülkeyi çalışmışlar. Çalışmalar şunu gösteriyor, kayıt dışılık Türkiyede 2002de yüzde 32-33 civarında iken milli gelire oran olarak yani milli gelirin yaklaşık üçte biri kayıt dışı iken şimdi, bu oran yüzde 27ye düşmüş. AB ortalaması yüzde 19. Hedefimiz AB ortalamasını hızlı bir şekilde yakalamak. Son 10 yılda epey mesafe kat etmişiz. Mesela kayıt dışı istihdam TÜİK rakamlarına göre, 2002de yüzde 52ydi. Şimdi, yüzde 37-38lere kadar inmiş durumda. Amacımız tabii bunu da aşağıya çekmek.
    
     -Bakan Şimşek iş adamlarının sorularını yanıtladı-
    
     Maliye Bakan Şimşek, daha sonra bazı sanayici ve iş adamlarının sorularını yanıtladı. Şimşek, bir iş adamının vergi iadelerindeki gecikmeye ilişkin sorusu üzerine, şunları söyledi:
     Samimi olarak söylüyorum, iş aleminin bizde bir kuruşunun bir saniye daha fazla kalmasını ben istemiyorum. Niye- Çünkü ona ihtiyacımız yok. Böyle bir derdimiz yok. Ama, bir güvenlik müessesesi olarak iadelerden önce denetimi de yapmakla mükellefiz. Çünkü, bu benim param değil. Yani, bu kaptırılacak para benim param değil, milletin parası.
     Bakan Şimşek, bir başka iş adamının çeklerle ilgili düzenlemeye ilişkin sorusu üzerine çek kanununun geçen yıl yeniden düzenlendiğini hatırlattı. Şimşek, Türkiyede çek uygulamasının batıdan çok farklı olduğunu, çekin batıda bir kredi aracı değil, ödeme aracı olarak kullanıldığını, Türkiyede ise kredi aracına dönüştüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:
     Burada önemli olan aslında basiretli bir ticaret erbabının, muhatabının riskini bir şekilde değerlendirmeye tabii tutacak, enstrümanlarının olmasıdır. Bu nedenle, biliyorsunuz bankalar arası bir risk merkezi vardı eskiden. Merkez Bankası tarafından yönetiliyordu. Şimdi biz bunu bankalara devrettik, bankalar birliğine. Onun ticaret erbabına açılması her vatandaş, şirket için bir kredi notu oluşturulması yani vatandaş elektrik faturasını ödüyor mu- Kredi borcunu, devletin vergisini ödüyor mu- Her şeyin orada görülebilmesi ve ona göre sizin de ben bu vatandaşın çekini kabul edeyim mi, etmeyeyim mi noktasında elinizin güçlenmesi bence en doğru yol bu. Çünkü öbür türlü çek mağduriyeti konusunda sürekli bu tartışmalar devam ediyor, edecek. Ne düzenleme yaparsak yapalım.
     DNA Çağrı Merkezi Çözümleri Yönetim Danışmanlığı Limited Şirketinin açılışını da yapan Şimşek, Yalova Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasını da ziyaret etti.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel / Burak Akay
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Şimşek: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER