Mantar zehirlenmelerine dikkat

Mantar zehirlenmelerine dikkat -Aydın İl Sağlık Müdürü Tırpancı: Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir


AYDIN (A.A) - Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, doğal mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamanın mümkün olmadığı konusunda uyarıda bulundu.
     Tırpancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mantar zehirlenmelerinin özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında arttığını belirtti.
     Doğada kendiliğinden yetişen onbinlerce mantar türü bulunduğunu ve bunun hangilerinin zehirli hangilerinin zehirsiz olduğunu gözle bakarak yüzde 100 doğrulukla tespit edebilmenin imkansız olduğuna işaret eden Tırpancı, şunları kaydetti:
     Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir. Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi, kaynatılması, taze, konserve yada kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak her zaman yüzde 100 mümkün değildir.
     Tırpancı, mantar zehirlenmesinin ilk aşamada sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishal gibi belirtiler gösterdiğini de dile getirerek, Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir yada birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır dedi.
    
     Muhabir: Suat Deniz
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Mantar zehirlenmelerine dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER