Mantar zehirlenmelerine karşı uyarı

Mantar zehirlenmelerine karşı uyarı -Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Uzun: -Mantardan zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesidir


SAMSUN (A.A) - Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, mantardan zehirlenmenin engellenmesindeki tek çarenin doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi olduğunu vurguladı.
     Uzun, yaptığı açıklamada, doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda ölümle de sonuçlanabilen zehirlenmelerin yaşandığına dikkat çekti.
     Mantar zehirlenmelerinin, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu dönemlerde görüldüğünü belirten Uzun, şöyle devam etti:
     Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarlar bulunmaktadır. Zehirli olan ve olmayan mantarlar arasındaki dış görünüş farkları ayırt edici bir özellik değildir. Bu nedenle bilinçsiz tüketilen mantarların, zehirlenmeye hatta ölüme neden olabileceğini unutmamak gerekir. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin özelliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesinden 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenmelerde ise, bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, ilerleyen dönemlerde karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler ortaya çıkabilir ve sonuçta koma ve ölümle sonuçlanabilir.
     Mantar yiyen bir kişide bu belirtilerden bir veya bir kaçının görülmesi durumunda mutlaka zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğini vurgulayan Uzun, mantar zehirlenmelerinin tedavisinin genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yönelik olduğunu ve kesin bir tedavisinin olmadığını ifade etti.
     Tüm tedavilere rağmen ölümle sonuçlanabilen vakalar olabildiğinin altını çizen Uzun, Mantar zehirlenmeleri çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesidir dedi.
    
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Mantar zehirlenmelerine karşı uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER