Mardinde Noel kutlaması

Mardinde Noel kutlaması -Noel dolayısıyla Kırklar Kilisesinde ayin düzenlendi


MARDİN (A.A) - Mardinde Noel dolayısıyla ayin düzenlendi.
     Kırklar Kilisesindeki ayini Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz yönetti. Ayinde, kız ve erkek koroları ilahiler okudu. Metropolit Özmen ile Akyüz erkek ilahi grubuyla Süryanice ve Türkçe ilahi ve dualar okuyarak, ayine katılanları kutsadı.
     Ayinde hazreti İsanın doğduğu mağarada bulunuşu canlandırıldı. Erkekler korosu ve ruhani liderler mangalda yakılan ateşin etrafında dönerken, kızlar korosu ilahiler okudu. Ayin sonrasındaki törene katılan Müslümanlar ise, Hristiyan vatandaşların bayramını kutladı.
     Mardin Valisi Turhan Ayvaz, burada yaptığı konuşmada, tarihi kent Mardinde her türlü dil, din ve ırkın birlikte huzur içinde yaşadığını belirtti. Bu hoşgörünün dünyada tanıtılması için çalıştıklarını ifade eden Ayvaz, şunları söyledi:
     Herkes birbiriyle gayet iyi geçiniyor. Dini alanlarda dahi, herkes komşusunun özel günlerini gözeterek onu tebrik ediyor. Bir aile şeklinde yaşamaktadırlar. Bu binlerce yıldır devam etmektedir. Sadece duygu ve düşüncede değil, birbirlerimizin mabetlerine, yolumuza, suyumuza da sahip çıkmışızdır. Mardinliler olarak önemli bir görevimiz, dünya insanına her dinin beşiği olan kentimizi tanıtmaktır. Yaptığımız bu büyük projelerden sonra Mardin dünya çapında ses getirecektir.
    
     -Çoğulcu bir kültüre sahibiz
    
     Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu da, Mardinin, insanları kimlik ve inancından dolayı ötekileştirmeyen bir yer olduğunu vurgulayarak, çoğulcu bir kültüre sahip olduklarını söyledi.
     Dini bayramları hep birlikte kutladıklarının altını çizen Ayanoğlu, Mardinde dini anlamda 4 bayram kutlanıyor. Müslümanların Kurban ve Ramazan bayramları ile Hristiyan vatandaşlarımızın Paskalya ve Noel bayramlarını kutluyoruz diye konuştu
     Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ise kentin tarih boyunca hoşgörüyü, güzelliği yansıttığını söyledi. Mardinin, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan hoşgörüsüzlüklere karşı, barışın nasıl yaşanacağı, sevgi içerisinde nasıl yaşanılacağına dair örnek gösterilecek bir model olduğunu kaydeden Özmen, şunları söyledi:
     Mardin tarih boyunca bu güzellikleri yansıtmıştır. Zaman zaman anlaşmazlık çıksa da tarihin kodlarında sürekli dayanışma ve güzellikler vardır. Bunu bir arada yaşamamız ve yaşatmamız gerçekten önemli. Mardinimizde dinlerin ve güzelliklerin pekişmesine çaba gösteriyoruz. Bu bizim yolumuzdur, Allahın yoludur. Sayın valimiz başta olmak üzere bütün devlet erkanı, bizleri yalnız bırakmadı. Hepsine teşekkür ediyoruz.
     Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun da Mardinde bayramların hep birlikte kutlandığını dile getirerek, sevinçleri birlikte paylaştıklarını söyledi. Coşkun, Bugün hazreti İsanın doğum bayramıdır. Her bayramda olduğu gibi temennimiz bu barışın, bu dostluğun hem Suriyeye hem Filistine hem Myanmara tüm dünyada barışın, kardeşliğin hakim olmasıdır diye konuştu.
    
     Muhabir: Şengül Oymak - İbrahim Sincar
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Mardinde Noel kutlaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER