Marmara Belediyeler Birliği İstişare Toplantısı

Marmara Belediyeler Birliği İstişare Toplantısı -Birlik Başkanı Recep Altepe: Ülke genelinde, 1250 kıyı belediye var. Bu belediyelerden 400ünde kanalizasyon olmadığını ve atıkların direk denize aktığını biliyoruz (Fotoğ


KOCAELİ (A.A) - Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, Ülke genelinde 1250 kıyı belediye var. Bu belediyelerden 400ünde kanalizasyon olmadığını ve atıkların direk denize aktığını biliyoruz dedi.
     Kartepedeki bir otelde düzenlenen Marmara Belediyeler Birliği İstişare Toplantısında konuşan Altepe, toplantının amacının birliğe üye belediyelerin ihtiyaçlarını ve sorunlarına çözüm üretmek olduğunu söyledi.
     Altepe, birlik üyesi belediyelerle aralarında bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunacaklarını ifade ederek, toplantının, yaklaşan yerel seçimler öncesi belediye hizmetlerine katkı sağlayacağını kaydetti. Belediyeler için çevre korunmasının önemli bir konu olduğuna dikkati çeken Altepe, hava, su ve toprağın temiz tutularak gelecek nesillere aktarılmasının en önemli misyonları olduğunu bildirdi.
     Altepe, Marmara Denizinin korunmasının, birliklerinin kuruluş gayelerinden biri olduğunu dile getirerek, 1950 yılından itibaren, bölgemizde yaşanan hızlı şehirleşme ve sanayileşme Marmara Denizinin kısa zamanda kirlenmesine sebep oldu. Çünkü ülkemiz üretiminin yüzde 60ı Marmara bölgesinde toplanmış bulunmakta. Özellikle İstanbul, Bursa ve Kocaeli sanayi yükü üstleniyor diye konuştu.
     Marmara ve çevre sahillerinde birlerce sanayi tesisinin olduğuna dikkati çeken Altepe, Marmara Denizinde yaşayan onlarca canlı türünün zaman içerisinde yok olduğunu ve yaklaşık 150 balık türünün bulunduğu Marmarada şu anda 10-15 civarında türün yaşadığının tespit edildiğini kaydetti.
     Altepe, birçok sahilde denize girmenin insan sağlığı için tehlikeli hale geldiğini anlatarak, Yıllar önce İzmit Körfezinde canlı türleri yok oldu ama Kocaeli Büyükşehir Belediyesince yürütülen çalışmalar sonrasında, canlı popülasyonu tekrar oluştu. Son dönemde üye belediyelerimizce yapılan atık su arıtma yatırımlarının, Marmara Denizinin kirlenmesini önemli ölçüde engellediğini söyleyebiliriz. Tüm ülke genelinde bin 250 tane kıyı belediye var bu belediyelerden 400ünde kanalizasyon olmadığını ve atıkların direk denize aktığını biliyoruz dedi.
     Bu konuda yerel yönetimlere önemli görevler düştüğünü, bu çalışmaların Marmarayı kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini ifade eden Altepe, transit bir su yolu olan Marmara Denizinden transit geçen binlerce geminin bıraktığı atıkların da kirliliğin diğer bir sebebi olduğunu vurguladı.
    
     -Kentsel dönüşüm, bölgenin genel sorunu-
    
     Altepe, Kentsel dönüşümün, hem bölgenin hem de ülkenin genel bir sorunu olduğuna değinerek, bölgenin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olması nedeniyle kentsel dönüşümün önemli bir konu olduğunu söyledi.
     Türkiyede hızlı büyüme ve gelişmenin yanında, çarpık yapılaşmanın da mevcut olduğunu anlatan Altepe, hem estetikten yoksun hem de mühendislik kurallarına uymayan yapıların, birçok durumu etkilediğini dile getirdi.
     Altepe, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun, kentsel dönüşüm için önem taşıdığını vurgulayarak, halkın, her zaman deprem olacağını düşünerek evlerini inşa etmesi gerektiğini kaydetti.
     Vatandaşın sağlıklı bir yapıya kavuşmasının önemli olduğuna dikkati çeken Altepe, Bu yasayla birlikte, özellikle mülkiyetlerin çözülmesi, bu konudaki sorunların daha kolay halledilmesi, yenilenecek binalar için finans desteğinin verilmesi gibi destekler sağlanıyor. Bu konuda, tüm kurumların destek vermesi gerekiyor şeklinde konuştu.
     Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da Kocaelinin sanayiden dolayı yıprandığını belirterek, 1960lı yıllardan sonra sanayinin bölgede yoğunlaşması sonrasında çevrenin zarar gördüğünü ifade etti.
     En büyük tahribatın İzmit Körfezinde yaşandığını dile getiren Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:
     Eskiden buradan geçen otobüslerin muavinleri yolcuları, Yanlış anlamayın İzmitten geçiyoruz şeklinde uyarıyorlardı. Çünkü koku geliyor diye espri konusu oluyordu. Bu durum herkesi rahatsız ediyordu. Yapmış olduğumuz arıtma tesisleri sonrasında, İzmit Körfezinde canlı türünde artış oldu. Artık körfezde yunus balıkları görülüyor. Bunların yaşanması için sanayicilerle el ele vererek çevrenin, denizin ve toprağın kirlenmemesi için çalışmalar yaptık.
     Toplantı, konuşmaların ardından toplantı birlik üyesi belediye başkanlarının çeşitli konularda yaptıkları sunumlarla devam etti.
    
     Muhabir: Kadir Yıldız
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Marmara Belediyeler Birliği İstişare Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER