Medya

Medya-İş Genel Başkanı Eser: -Gazetecilere yıpranma hakkını iade edecek kanun tasarısının ekim ayında yasalaşacağına inanıyoruz -Meslektaşımızı eline silahı vererek terörist diye ilan ediyorlar. Cüneyt, kameradan başka bir şe


BALIKESİR (A.A) - Medya-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser, gazetecilere yıpranma hakkını iade edecek kanun tasarısının ekim ayında yasalaşacağına inandıklarını söyledi.
     Eser, Balıkesir Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ederek, burada Medya-İş üyesi gazetecilerle bir araya geldi. Sendikanın geçen hafta sonu gerçekleştirilen 1. olağan genel kurul toplantısı ve yeni dönemdeki çalışma programıyla ilgili bilgi aktaran Eser, Hak-İş Konfederasyonuna bağlanma kararı aldıklarını anımsattı.
     Tek başınıza bir şey yapamıyorsunuz. Bir konfederasyonla birlikte sesinizin çıkması gerekiyor diyen Eser, Hak-İşe bağlanmalarının kendilerine güç kattığını bildirdi. Eser, meslektaşlarının sorunlarını kavgayla, gürültüyle, hükümetle kavga ederek değil, belli bir uyum çerçevesinde, seslerini haklı oldukları konularda yükselterek çözmeye çalışacaklarını ifade etti.
    
     -Gazetecilerin yıpranma hakkı-
    
     Gürsel Eser, 2008 yılında kaldırılan yıpranma hakkının geri iadesinin öncelikli gündem maddelerinin başında geldiğini söyledi.
     Başbakan Yardımcısı Bülent Arınça sendika yönetimi olarak gerçekleştirdikleri ziyarette, yıpranma konusunu gündeme getirip, gazetecilere bu hakkın geri iadesini içeren dosya sunduklarını anımsatan Eser, Gazetecilere yıpranma hakkını iade edecek kanun tasarısının ekim ayında yasalaşacağına inanıyoruz dedi.
     Eser, zor koşullarda görev yapan gazetecilerin çalışma koşullarının ağır olması nedeniyle yıprandığına, haber peşinde koşarken canından olduğuna, cinayetlere kurban gidebildiğine işaret ederek, Savaşta milletin kaçtığı yerlere meslektaşlarımız koşarak gidiyor. Şu an Suriyede bir savaş var. Herkes orayı terk ediyor. Bu bölgeye giden bir tek gazeteci. Sayın Arınça bunları da aktardık. Taleplerimizi olumlu karşıladı. Ayrıca yasanın kaldırıldığı dönemi kapsayan 4 yıllık kaybımızın da geri iadesini talep ettik. Bu talebimize olumlu bakılıyor. Ekim ayında toplanacak TBMMden müjdeli haberin çıkacağına inanıyoruz diye konuştu.
     Toplu İş İlişkileri Kanunu tasarısının önemine dikkati çeken Eser, Hükümet ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğine inandıklarını, söz konusu tasarının eylül ayında yasalaşmaması halinde 500 bin işçinin toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacağını kaydetti.
    
     -Suriyede kaçırılan gazeteci Cüneyt Ünal-
    
     Eser, gazetecilerin çok zor şartlar altında görev yaptığını ve bunun son örneğinin Suriyede yaşandığını aktardı. Cüneyt Ünalın son yayınlanan görüntülerle hayatta olduğunun teyit edildiğini dile getiren Eser, Ancak işkenceye maruz kaldığı da çok açık ortada. Bu içler acısı bir durum. Kameraman arkadaşımız Cüneyt Ünal Suriyede esir. Meslektaşımızı eline silahı vererek terörist diye ilan ediyorlar. Cüneyt, kameradan başka bir şey taşımaz. Arkadaşımız inşallah birkaç gün içerisinde serbest kalır dedi.
    
     -Savaş muhabirliği zorunlu olmalı-
    
     Gürsel Eser, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuruda bulunup, savaş muhabirliği eğitiminin zorunluluk olmasını talep ettiklerini bildirdi.
     Riskli bölgelerde savaş muhabirliği eğitiminden geçirilen gazetecilerin görevlendirilmesi gerektiğine işaret eden Eser, savaş muhabirliği eğitiminin ardından görevlendirildiği Suriyede ayağından vurulan foto muhabiri Sinan Gülün, olay sonrası kendine uyguladığı ilk müdahaleye dikkati çekti. Eser, Bu küçük detay bile verilen eğitimin önemini ortaya koyuyor diye konuştu.
     Medya kuruluşlarının sahip ve yöneticilerine de çağrıda bulunan Eser, Gazete sahibi ve yöneticilerinden isteğimiz çalışanlarını savaş muhabirliği eğitimi almadan kesinlikle bu tür riskli bölgelere göndermemeleri. Bu şekilde gönderilecek arkadaşlarımızın olası bir olayda başlarına gelecek tüm olumsuzlukların sorumluları, aksi takdirde kendileri olacaktır ifadelerini kullandı.
     Eser, Polis Akademisi, Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) ve Anadolu Ajansı ile ortaklaşa düzenlenen savaş muhabirliği eğitimi programına Medya-İş üyesi gazeteciler arasından kura çekip 5 kişiyi dahil edeceklerini, böylelikle medya yöneticilerine örnek olacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ramazan Demir / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER