Merzifonda Meyvelerin Kralı Ceviz konferansı

Merzifonda Meyvelerin Kralı Ceviz konferansı


AMASYA (A.A) - AK Parti Merzifon İlçe Başkanlığınca Meyvelerin Kralı Ceviz konferansı düzenlendi
     Akif Gülle Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa AK Parti Genel Başkan Danışmanı Akif Gülle, Merzifon Belediye Başkanı Mehmet Kadri Aydınlı, Amasya Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan, AK Parti Merzifon İlçe Başkanı Hasan Çilez, Merzifon Ziraat Odası Başkanı İsmail Çelik ve çok sayıda vatandaş katıldı.
     Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiyenin ceviz üretiminde geride olduğunu söyledi.
     Şen, 1970li yıllara kadar ceviz üretiminde ilk sırada yer alan Türkiyenin bugün 3 ve 4üncü sıraya gerilediğini belirterek, şunları kaydetti:
     Ceviz, sahip çıkmamız gereken önemli bir meyve türü. Aslında biz cevizin anavatanı olan ülkelerden biriyiz. 1970li yıllara kadar bu anlamda tek ülkeydik. Ama bugün 3üncü ya da 4üncü sırada yer almaktayız. Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve İran gibi ülkeler ceviz üretimi konusunda önemli bir konuma sahip. Dünya ceviz ticaretinin yüzde 45ini ABD yapmaktadır. Biz bugün cevizi satamadığımız gibi 40-50 ton kadar dış ülkelerden almaktayız. Bu da tarımsal araştırma ve gelişmede yeterli değiliz demektir. Tarımı geliştirmeyen bir ülke gelişmiş ülke sayılmaz.
     Her gün mutlaka en az 30 gram ceviz tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Şen, Cevizde Omega 3 yağı vardır, bunu vücut yapamaz ve dışarıdan alır, bu nedenle ceviz mutlaka tüketilmeli dedi.
    
     Muhabir: Cihan Okur
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Merzifonda Meyvelerin Kralı Ceviz konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER