Metrekaresinde 1 milyon ilmek bulunan halı

Metrekaresinde 1 milyon ilmek bulunan halı 180 farklı renkte dokundu -Muğlada metrekaresinde 1 milyon adet ilmek bulunan ve 180 farklı renk tonu kullanılarak 5 yılda tamamladığı belirtilen Zülkarniyen adı verilen el dokuma halı ilgi


MUĞLA (A.A) - Mutlu Hazer - Muğlada metrekaresinde 1 milyon adet ilmek bulunan ve 180 farklı renk tonu kullanılarak 5 yılda tamamlandığı belirtilen Zülkarniyen adı verilen el dokuma halı ilgi çekiyor.
     Milas ilçesindeki Ildız Halı Çiftliğinde eski Halıcılık Vakfı Başkanı ve halı koleksiyoncusu Erdoğan Ildız tarafından açılan ve çoğunluğu antika eserlerden oluşan 500 halının bulunduğu Yeniden Doğuş sergisinde en fazla ilgiyi 1,5 metrekarelik Zülkarniyen adlı halı görüyor.
     Çerçeveletilerek sergilenen halıda, metrekaresinde 1 milyon olmak üzere 1.5 milyon ilmek bulunduğu belirtiliyor.
     Erdoğan Ildız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ispartalı bir kişiye ücreti karşılığında dokuttuğu halının yapımının 5 yıl sürdüğünü söyledi.
     Halıda baharın gelişinin anlatıldığını, bu nedenle halıya Farsça yeniden doğuş anlamına gelen Zülkarniyen adını verdiğini belirten Ildız, halıyı bu kadar çok sayıda ilmik ve bu kadar fazla renk kullanılarak yapılamayacağı yönündeki bir iddia üzerine bir minyatürden esinlenerek yaptırdığını anlattı. Ildız, Böyle bir halı yapılacağını söylediğim zaman herkes yapılamaz demişti. Ama yapıldığını gördüler. Bir kez daha yapılması mümkün değil dedi.
     Ildız Halı Çiftliği sorumlusu ve Erdoğan Ildızın oğlu İskender Ildız ise çiftliklerindeki sergide Türkiyenin her yöresinden antika halı ve kilimleri sergilediklerini kaydetti.
     Serginin 1.5 ay boyunca açık kalacağını belirten Ildız, Zülkarniyen serginin baş köşesinde duracak. Çünkü bu özel bir üretimdir. Dünyada tekdir. Standart bir el dokuma halıda ortalama 15 farklı renk olmasına karşın Zülkarniyende 180 farklı renk kullanıldı. Metrekaresinde 1 milyon düğüm var. Tasvir ve işleme açısından dünyada başka bir benzeri bulunmuyor. Halıda kullanılan 180 farklı rengin halıcılık tarihinde kullanıldığını sanmıyorum diye konuştu.
     Ildız, halıyı babasının bir iddia üzerine 15 yıl önce dokuttuğunu ve 2 milyon dolar değer biçtiğini bildirerek, şu an halıyı satmayı düşünmediğini, sadece ziyaretçilerin görmesi için sergilediklerini ifade etti.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Metrekaresinde 1 milyon ilmek bulunan halı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER