Muğlada hedef yangına 12 dakikada müdahale

Muğlada hedef yangına 12 dakikada müdahale etmek -Orman Bölge Müdürü Yıldırım: "Bir yangına en kısa sürede nasıl ulaşacağımızın tedbirlerini aldık. Bu konuda hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl hedefimiz yangınlara 12 dakikada


MUĞLA (A.A) - Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, "Bir yangına en kısa sürede nasıl ulaşacağımızın tedbirlerini aldık. Bu konuda hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl hedefimiz yangınlara 12 dakikada ulaşmak" dedi.
     Yıldırım, Bodrum-Milas karayolu Kaynar mevkisinde geçen yıl yapımına başlanan ve büyük ölçüde tamamlanan Bodrum Yangın Üssü Merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bölge müdürlüğünde yangın söndürme faaliyetlerinde kullanılan 4ü kiralık olmak üzere 5 helikopter ve 2 uçak bulunduğunu, helikopterden birinin Milasta konuşlandırıldığını anlattı.
     Bodrumun birinci derece yangın bölgesi olduğuna işaret eden Yıldırım, "Yangın üssünün bu alanda yapılması, havacılık şube müdürlüğündeki pilot arkadaşlarımızca kararlaştırıldı. Alan, yangına ilk müdahalede rüzgar yönü ve yangına hassas orman alanlarına en kısa zamanda ulaşmayı sağlaması nedeniyle seçildi" diye konuştu.
     Yıldırım, 2018 yılından itibaren yangınlara müdahalede kendi helikopterlerinin kullanılacağını dile getirerek, karadan ulaşılamayan yangınlara havadan müdahale edildiğini vurguladı.
     Pilotların ve teknisyenlerin sürekli tesislerde kalacağını belirten Yıldırım, böylece Bodrum ve civarındaki yangınlara ilk müdahalenin hızlı bir şekilde yapılabileceğine dikkati çekti.
     Muğlada yaz aylarında 57 gözetleme kulesi ile 24 saat ormanları gözetlediklerini, 8 kuleye 10 bin metre mesafeyi gören ve 3 dakika içerisinde tüm alanı tarayan kamera sistemi kurduklarını anlatan Yıldırım, "Geçen sene il genelinde 382 yangında 254 hektar orman alanımız tahrip oldu. Biz sadece orman alanlarına değil kırsal alanlarda da yangına müdahale ediyoruz. Geçen sene 400 kırsal alan yangınına müdahale ettik" diye konuştu.
     Yıldırım, Bodrum ve yöresindeki orman varlığının kendileri için kıymetli alanlar olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
     "Bir yangına en kısa sürede nasıl ulaşacağımızın tedbirlerini aldık. Bu konuda hazırlıklarımızı tamamladık. Buu yıl hedefimiz yangınlara 12 dakikada ulaşmak. Son 10 yıla baktığımız zaman yangınların yüzde 59u ihmal ve dikkatsizlik sonucu çıktı. 2010 yılında bu, yüzde 48e düştü. Halkımızda bilinçlenme artıyor. Yangın çıkma riskinin en yüksek olduğu döneme girdik. Bu günlerde halkımızın daha dikkatli olması gerekiyor."
    
     -Bodrum Yangın Üssü Merkezi-
    
     Orman Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan Bodrum Yangın Üssü Merkezi, 93 dönüm arazi üzerine kurulu. Merkezde ışıklı bir helikopter pisti de bulunuyor. Pilot, teknisyen ve bir yangın timinin kalacağı merkez, bilgi iletişim merkezi olarak da kullanılacak. 1 ay içinde faaliyete geçmesi planlanan merkez, 700 bin liraya mal oldu.
    
     Muhabir: Ali Ballı - Ferdi Aşıcı
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Muğlada hedef yangına 12 dakikada müdahale Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER