Muğla ormanları FSC sertifikalı oldu

Muğla ormanları FSC sertifikalı oldu -Muğla Valisi Şahin: -Ormanlarımız atalarımızın bize bıraktığı en önemli miras. Görevimiz bunu gelecek nesillere ulaştırabilmek -Muğla Orman Bölge Müdürü Yıldırım: -Bölge Müdürlüğümüz so


MUĞLA (A.A) - Muğla Orman Bölge Müdürlüğü FSC (Orman Yönetim Konseyi) sertifikası aldı.
     Muğla Valiliği Özer Türk Toplantı Salonunda düzenlenen sertifika tanıtım toplantısında konuşan Muğla Valisi Şahin, Muğla Orman Bölge Müdürlüğünün 2 yıl süren çalışmalar sonucunda FSC sertifikasını almaya hak kazandığını söyledi.
     Muğlanın yüzde 68inin ormanlarla kaplı olduğunu belirten Şahin, ormana sahip çıkmanın bir insanlık vazifesi olduğunu belirtti.
     Orman zenginliği bakımından Türkiyenin ilk üç ilinden birinin Muğla olduğuna dikkati çeken Şahin, Ormanlarımız atalarımızın bize bıraktığı en önemli miras. Görevimiz bunu gelecek nesillere ulaştırabilmek. Yapılan bu çalışma gerçekten takdire şayan, örnek bir çalışma. Elimizde bulunan bu zenginliği, bu değeri korumakla kalmıyoruz, uzun dönemde düşünerek, gelişmeleri takip ederek yenilikçi çalışmalar üretiyoruz dedi.
     Şahin, Muğlada ormanı sadece korumakla kalmayıp sosyal ve ekonomik açıdan değerlendirildiğine işaret ederek, Bu çalışma ormanla vatandaşlarımızı bütünleştiren, kaynaştıran, ormana değer katan bir çalışma. Bu anlamda bu çalışmanın ülkemizdeki diğer illere örnek olmasını diliyor emeği geçenlere teşekkür ediyorum diye konuştu.
     Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım ise 2 yıl süren çalışmalar kapsamında bölge müdürlüğü ve bağlı işletme müdürlüklerinde bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapıldığını anlattı.
     Sertifikasyon uzmanları ve teknik elemanların FSC kriterleri konusunda bölgede incelemeler yaptıklarını ifade eden Yıldırım, yapılan değerlendirmeler sonunda Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne FSC sertifikası verilmesinin uygun görüldüğünü dile getirdi.
     Yıldırım, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki tüm ormanların artık FSC sertifikalı olduğunu bildirerek, şunları söyledi:
     Bölge müdürlüğümüz sorumluluk alanındaki tüm ormanlar artık FSC sertifikalı. FSC kriterlerine uyacağımıza dair taahhütname imzaladık. Çalışmalar kapsamında orman ve iş güvenliği konusunda 8 bin 500 kişiye eğitim vererek sertifikalarını verdik. Bu çalışma ile hem ormanlarımız korunacak hem de köylümüz daha fazla kazanacak, ormanlarımız daha da zenginleşecek. Bu sertifika ile artık hem köylülerimizin hem de ekiplerimizin güvenliği arttı. Bu konuda işçisinden memuruna, işletme şefinden şube müdürüne kadar emeği geçen tüm personelime teşekkür ediyorum.
     Bölge Müdürü Yıldırım, Orman Ürünleri üzerinde bulunan FSC etiketlerinin de tüketicinin kereste, ahşap, kağıt ürünü gibi ürünleri alırken tercih yapmasını kolaylaştırdığını vurgulayarak, ürüne güven ve kalite katan bir durum ortaya çıkardığını kaydetti.
    
     -FSC Sertifikası nedir--
    
     Yıldırım, Global orman ve ormancılık çalışmalarına yön veren FSC Orman Yönetim Konseyinin, dünya ormanlarının yönetiminin oluşturulması ve geliştirilmesi için kurulmuş uluslararası bağımsız yapı bir organizasyon olduğunu, 2008 yılı itibarıyla 79 ülkede 100 milyon hektardan fazla orman alanının FSC standartlarına uygunluğu nedeniyle sertifikalandırıldığını belirtti.
     FSCnin faydaları hakkında bilgi veren Yıldırım, şunları kaydetti:
     FSC dünyada el değmemiş, insan girmemiş doğal ormanların ve diğer ekolojik yapının, floranın ve habitatların değişimini engeller. Dünyada tehlikeli olan böcek ilaçlarının kullanımını, pestisit risklerini ortadan kaldırır. Dünyanın havasına ve dengesine en büyük destek olan ağaçların genetik yapısının değiştirilmesine engel teşkil eder. Ormanların azalmasına mani olur, orman ürünlerinin tüketimini kontrol ve kayıt altına alır. Yılda en az bir kere sertifikalı organizasyonların uygunluğunu kontrol eder. Ürünün iyi yönetilmiş ormanlardan ve kontrollü kaynaklardan elde edildiğini ispatlar ve bu ürünlerin kontrolsüz ağaçlardan üretilen ürünlerle karışmadığını doğrular.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Muğla ormanları FSC sertifikalı oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER