Muratlıda sınır kapısı açılması planları

Muratlıda sınır kapısı açılması planları -Artvin Valisi Kalkan: Muratlıda artık bir hudut kapısı zorunlu hale gelmiştir. Bu konudaki çalışmaları valilik olarak iş adamlarımızla ve sanayicilerimizle beraber takip edeceğiz. Yetkil


ARTVİN (A.A) - Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Muratlıda artık bir hudut kapısı zorunlu hale gelmiştir. Bu konudaki çalışmaları valilik olarak iş adamlarımızla ve sanayicilerimizle beraber takip edeceğiz. Yetkili makamlara bu talebimizi götüreceğiz. Önümüzdeki günlerde de Ankarada bu konunun takipçisi olacağız dedi.
     Sarp Sınır Kapısında yaşanan sorunların giderilmesi ile Muratlı köyünde sınır kapısı açılması konularının ele alındığı istişare toplantısı, Borçka İlçesine bağlı Muratlı Köyü muhtarlığında yapıldı.
     Artvin Valisi Necmettin Kalkan başkanlığındaki toplantıya, Borçka Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Türkiyenin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, Ticaret Ataşesi Volkan Berker, İl Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Artvin, Rize, Ordu ve Trabzon illerinin ticaret ve sanayi odalarının temsilcileri katıldı.
     Artvin Valisi Kalkan, basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, Sarp Kara Hudut Kapısı ile ilgili mevcut yapı ve uygulamalarda karşılaşılan sorunlar ile talep ve önerilerin değerlendirildiği 1. İstişare Toplantısını 29 Ağustosta, ikinci toplantının ise 11 Eylülde Sarp Kara Hudut Kapısında gerçekleştirdiklerini belirtti.
     Oluşturulan komisyonun bugün Muratlıda toplandığını dile getiren Kalkan, şunları söyledi:
     Toplantıda Sarp Hudut Kapısında özellikle 10 Aralık 2011 tarihinde başlayan kimlikle geçiş uygulamasıyla artan trafiği nasıl rahatlatırız, yaşanan sorunları nasıl çözeriz sorularına cevap bulmak için bugün burada ortak akıl toplantısı düzenledik. Komisyon olarak bugün Muratlı köyünde son toplantımızı gerçekleştirdik. Toplantılarda ağırlıklı olarak Sarp Kara Hudut Kapısında yaşanan sorunların çözülmesi noktasında Muratlıda hudut kapısının açılmasının zorunlu olduğu dile getirilmişti. Bugün bu toplantıyı Muratlıda yapmaya karar verdik. Toplantıda aldığımız kararlarla Muratlıda artık bir hudut kapısı zorunlu hale gelmiştir. Bu konudaki çalışmaları Valilik olarak iş adamlarımızla ve sanayicilerimizle beraber takip edeceğiz. Yetkili makamlara bu talebimizi götüreceğiz. Önümüzdeki günlerde de Ankarada bu konunun takipçisi olacağız.
    
     -Kapının açılmasıyla yol kısalacak-
    
     DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise ihracatın 2023teki 500 milyar dolar hedefine ulaşılabilmesi için Muratlı sınır kapısının ivedilikle açılması gerektiğini belirti.
     Gürdoğan, şöyle devam etti:
     Yeni İpek Yolu dediğimiz Kazbeki Kapısının açılmasından sonra var olan sıkıntıların Sarp Sınır Kapısında yolcu geçişleri ile beraber ihracatımızın çok daha artacağı ve gelecek bir iki yıl içerisinde Sarp Sınır Kapısının yetmeyeceği göz önüne alındığında, Kars-Çıldır Kapısının öncelikli olarak ele alınmasının yanlış olduğunu düşündüğümüzden sayın Bakanımız Hayati Yazıcıya bu konuyu daha önceden aktarmıştık. Bu konu hakkında bir çalışma grubu oluşturmuştuk. Bugün burada sayın valimizle bu çalışma grubunun devamını getiriyoruz. Kazakistan ve Türkmenistana gidilecek olan yolun bu yolla beraber, Kazbekinin açılmasıyla çok daha kısalacağını söylüyoruz. Hazar Denizini Ro-Ro ile geçeceğiz. Onun için Hopa-Cankurtaran Tünelinin bitmesi, yolun kısalacak olması Muratlıda yeni bir kapı açılmasını gündeme getirmiştir. İhracatın artması noktasında 2023teki 500 milyar dolar hedefine ulaşabilmemiz için Muratlı Kapısının ivedilikle açılması gerekiyor.
     Toplantıda aldıkları kararları Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcıya sunacaklarını dile getiren Gürdoğan, şunları kaydetti:
     Muratlı kapısının da bir an önce gündeme alınıp Hopa-Cankurtaran Tünelinin bitişi ile beraber hayata geçmesi için çalışmalar başlatacağız. Bu çalışmalar 2023 stratejisinin gerçekleşmesi anlamında çok önem arz ediyor. Sayın Başbakanımız da bu konuda özellikle Kazbeki Kapısının açılmasından dolayı haberdar. Ticaretin çok daha yoğunlaşacağı, Batumdaki turist girişlerinden dolayı tır girişlerine kapanacağını söyleyen Gürcü yetkililerinin bu söylemlerini de dikkate alarak Muratlı-Kazbeki bağlantısını, yani Rusyaya açılan kapı ve Hazar Denizi geçişini yeni İpek Yolu diye adlandırdığımız bu yolun açılışı için bugün buradayız. Muratlı Kapısı-nı da açtığımız zaman inşallah bölgemize çok faydalı olacağını düşünüyoruz.
     Açıklamaların ardından Vali Kalkan ve beraberindekiler, Gürcistana sınırındaki askeri hudut karakol bölgesini ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldılar.
    
     Muhabir : Bayram Sarayoğlu / Bülent Atasert
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Muratlıda sınır kapısı açılması planları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER