Müze ve ören yerlerinde gelir arttı,

Müze ve ören yerlerinde gelir arttı, ziyaretçi azaldı -Birçok antik kentin bulunduğu ören yerleri ile ziyaretçileri tarihe yolculuğa çağıran Muğlada müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı geçen yıl, bir önceki yıla göre azaldı,


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Birçok antik kentin bulunduğu ören yerleri ile ziyaretçileri tarihe yolculuğa çağıran Muğlada müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı geçen yıl, bir önceki yıla göre azaldı, ziyaretçilerden elde edilen gelirde ise 592 bin lira artış sağlandı.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğlanın doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel özelliklerinin turizm açısından önemli olduğunu söyledi.
     Muğlanın birkaç yıl içinde kültür turizmi açısından önemli bir merkez haline geleceğine belirten Özer, Milastaki Karia Kralı Hekatomnosa ait mezar ve çevresinde elde edilen yeni buluntular, Beçin Kalesi, Kayaköy, Lagina, Stratonikeia, ve Tlossun da aralarında bulunduğu tarihi zenginliklerle ilgili çalışmaların önümüzdeki yıllarda tamamlanacağını kaydetti.
     Yeni açılacak ören yerleri ile Muğla ve ilçelerinin kültür turizmi açısından çekim merkezi haline geleceğini vurgulayan Özer, bölgeye gelen turistlere deniz, kum ve güneşin yanı sıra kültürel zenginlikleri sunmayı hedeflediklerini ifade etti.
     Kamil Özer, kültürel zenginlikler anlamında Türkiyenin en önemli kentlerinden birinin Muğla olduğunu dile getirerek, Türkiyedeki yaklaşık 130 ören yerinden 22si Muğlada bulunuyor. Ayrıca kentte düzenlenmemiş 195 ören yeri var. 5 arkeoloji müzesinin yanı sıra Zeki Müren Müzesi de ilgi görüyor dedi.
    
     -Geçen yıl müze ve ören yerlerini 763 bin kişi ziyaret etti-
    
     Birçok antik kentin bulunduğu ören yerleri ile ziyaretçileri tarihe yolculuğa çağıran Muğlada geçen yıl, bir önceki yıla oranla ziyaretçi sayılarında düşüş yaşandığını kaydeden Özer, şunları söyledi:
     Geçen yıl bölgemizde bulunan müzeleri 355 bin kişi, ören yerlerimizi de 408 bin kişi gezdi. Böylece toplam 763 bin kişi müze ve ören yerlerini ziyaret etti. Önceki yıl ise bu rakam 869 bindi. Müze ve ören yerlerinin ziyaretinden geçen yıl 4 milyon 844 bin lira gelir elde edildi. 2011de ise 4 milyon 252 bin lira gelir sağlamıştık. Genel olarak değerlendirdiğimizde ziyaretçi sayılarında bir miktar düşüş var. Ancak müze kartların satışı ve diğer artışlardan dolayı bir önceki yıla göre 600 bin lira civarında ciddi bir gelir artışı var.
     Özer, Ören yerlerindeki kazıların artması, yapılan düzenlemeler, kazı alanlarının daha fazla ziyaretçilere açılması ile bu yıl Muğlayı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında artış beklediklerini dile getirdi.
    
     -Muğlada kültür turizmi çok daha önem kazanacak-
    
     Kamil Özer, Muğlada devam eden ciddi kazılar olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Milasta özellikle Heketomlos Mezar Lahdinin bulunduğu alan çok önemli. Beçin Kalesinde çok ciddi çalışmalar söz konusu. Dolayısıyla yeni bir ören yeri düzenlemesi söz konusu değil, ancak faal olmayan bazı yerlerde kazılar vardı, onlar yeni başlıyor. UNESCO Kültürel Miras listesinde olan sadece Letoon Antik Kenti vardı, ama geçen yıl UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesine Beçin Kalesi ile Milas Heketomlos Mezar Lahdini de ekledik. Bu yıl da Stratonikeia Antik Kentini UNESCO Kültürel Miras Geçici listesine önereceğiz. Tüm bu kazılar ile mutlaka önümüzdeki yıllarda Muğlada kültür turizmi çok daha önem kazanacak.
     Kültürel amaçlı turizmi geliştirebilecek kültür yolları proje çalışmalarının tamamlandığına işaret eden Özer, Ayrıca bisiklet güzergahı ile 5 rotamız tamamlandı. Merkez ve ilçelerdeki antik dönemden kalan eserlerin, Marmaris ve Bodrum kalelerinin restorasyonu gibi sivil mimari örneklerinin gün yüzüne çıkmasıyla Muğlanın farklılığı daha fazla ortaya çıkacak. Dolayısıyla sadece kıyıda kum, güneş değil bütün Muğlayı kapsayan farklı bir farkındalık ortaya çıkarmanın planlarını yapıyoruz diye konuştu.
     Bu arada Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 2012 yılı verilerine göre, kentte Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi 214 bin 836 ziyaretçiyle ilk sırada, Marmaris Müzesi 60 bin 449 ziyaretçiyle ikinci sırada, Bodrumdaki Zeki Müren Müzesi 58 bin 422 ziyaretçiyle üçüncü sırada yer aldı.
     Ören yerleri arasında en fazla ilgiyi 90 bin 620 ziyaretçiyle Marmaristeki Sedir Adası gördü. İkinci sırada Fethiyedeki tarihi Kayaköy yerleşim alanı 67 bin 237 ziyaretçi ile yer aldı. Kaunos Antik Kentini ise 51 bin 516 kişi ziyaret etti.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Müze ve ören yerlerinde gelir arttı, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER