NEÜde Ovaören Arkeolojik Kazıları Işığında Nevşehirin

NEÜde Ovaören Arkeolojik Kazıları Işığında Nevşehirin Bizans Öncesi Eskiçağ Tarihi konferansı düzenlendi


NEVŞEHİR (A.A) - Nevşehir Üniversitesinde (NEÜ) Ovaören Arkeolojik Kazıları Işığında Nevşehirin Bizans Öncesi Eskiçağ Tarihi konferansı düzenlendi.
     NEÜ Tarih ve Kültür Topluluğu tarafından Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, NEÜ Rektör Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Pekacar, akademik ve idari personeli ile öğrencilerin yanı sıra Ovaören arkeolojik kazılarında görev alan arkeologlar katıldı.
     Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yücel Şenyurt, konferansta yaptığı konuşmada, Nevşehirin bu gün ki Anadolu coğrafyasındaki konumunun gözden geçirildiğinde, Anadolunun tam ortasında yer almasının yanı sıra kıtalar arasında köprü vazifesi görmesi nedeniyle öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.
     Şenyurt, Nevşehirin ve yakın çevresinin Anadolu tarihine tuttuğu ışığı tam anlamıyla değerlendiremediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Yakınımızda bulunan Kayseri Kültepe kazıları ve Aksarayda Acemhöyük kazılarıyla bölgenin Bizans öncesi tarihini biraz daha öğrenme şansına sahip olduk. Nevşehiri, kendi il sınırları içerisinde yapılan kazılar açısından değerlendirecek olursak, Hacıbektaştaki Suluca Karahöyük kazıları, Avanostaki Camihöyük kazıları ve Sarılar beldesindeki Zank Höyük kazıları dışında çok bilimsel anlamda kazılar yapılmamıştı. 1996da Ovaörende yaptığımız yüzey araştırması sonunda 2007 yılında burada kazı çalışmalarına başladık. Gerçekleştirdiğimiz ön çalışmalarda ilk olarak surlara rastladık ve surların hangi döneme ait olduğunu araştırırken, kazı alanında günümüzden en az 3 bin 500 yıl önce Hitit dönemine ait olduğunu tespit ettiğimiz ve surlara saplanmış ok ucunu bulduk. Bu da bize buranın tarihi hakkında bilgi vermiş oldu.
     2007 yılında başladıkları kazı çalışmalarıyla birlikte şu ana kadar yüzeyden 4 metre derinliğe kadar indiklerini ve Hitit dönemi tabakalarına ulaştıklarını söyleyen Şenyurt, yapılan kazılarda kentin giriş kapısı başta olmak üzere sur duvarları, yerleşim alanları ile yerleşim yerinin tarihine ışık tutacak o dönemlerde kullanılmış çanaklar, mezarlar ve bazı araç gereç kalıntılara ulaştıklarını belirtti.
     Şenyurt, En önemlisi ise kazılarımızda o dönemlerde kullanılmış mühür bulduk. Bu da bize o dönemlerde yazılı belgelerin olduğunu göstermekte. Biz bu yazılı belgeleri bularak Ovaörenin Anadolu ve Nevşehirin tarihçisine ışık tutmuş olacağız. Ovaören kazılarını tamamlanmamızla birlikte bölgede yeni bir turizm alanını da ortaya çıkarmış olacağız diye konuştu.
     Konferans sonunda NEÜ Rektör Yardımcısı Pekacar, Şenyurta teşekkür belgesi ve plaket takdim etti.
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber NEÜde Ovaören Arkeolojik Kazıları Işığında Nevşehirin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER