OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.

OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kumcağız: -Kurbanın kesilmesini çocuğunuza izletmeyin. İleride beslenme bozukluğundan, saldırganlığa varan birçok psikolojik soruna neden olabilir


SAMSUN (A.A) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Kumcağız, Kurbanın kesilmesini çocuğunuza izletmeyin. İleride beslenme bozukluğundan, saldırganlığa varan birçok psikolojik soruna neden olabilir dedi.
     Kumcağız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban keserken ya da kestirirken çocuklar konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini söyledi.
     Kurban keserken ya da kestirirken gözden kaçan bazı olayların, çocukların geleceğini etkileyebileceğini dile getiren Kumcağız, Küçük çocuklar Kurban Bayramının manevi, yani dini yönünü algılayamazlar. Onlar için kurban kesmek gözleriyle gördükleri şeydir. Bir canlının öldürülmesidir. Hem de o canlı, sevdikleri kişiler tarafından babası, dedesi, amcası tarafından öldürülür. Çocukların buna anlam vermesi çok zordur. Eve gelen kurban onlar için bir mutluluk kaynağıdır ve heyecanla kurbanı görmeye giderler. Bu sırada çocuk kurbanla birkaç dakika bile olsa duygusal bir bağ kurar ve onu kaybetmek istemez. Çocuğun kurbanın kesileceğini bilmesi onun için çok üzücüdür. Kurbanın kesilmesini izlemek çocuk için bir travmadır. Çünkü küçük çocuklarda soyut düşünce gelişmediği için kurban kesiminin manevi anlamını algılayamazlar. İleride beslenme bozukluğundan, saldırganlığa varan birçok psikolojik soruna neden olabilir. Kurban bayramında anne babalar çok bilinçli olmalıdır diye konuştu.
     Küçük çocukların gözleri önünde kurbanın bıçakla kesilmesi, kanın o anda fışkırmasının olumsuz etkilerinin olabileceğini de anlatan Kumcağız şunları kaydetti:
     Çocuklar için her şey görsel ve somuttur. Bu tür davranışlardan hemen sonra hayvanı kesmek, çocukta tam bir çelişki yaratır. Çünkü çocuğun az önce sevdiği, okşadığı hayvan gözünün önünde kesilmiştir. Ebeveynler, büyüme döneminde çocuklarına hayvan sevgisini aşılamak için ev ortamında hayvan bakmalarına izin veriyor. Diğer taraftan kurban bayramında kesilen hayvanların görülmesi çocuğun kafasında bir ikilem oluşturuyor. Çocuk bu yaşadığı travma sonucunda ileride anne ve babasını da kaybetme korkusu yaşayabilir. Ayrıca duygusal bir bağ kurduğu kurbanın kesimine engel olamadığı için kendini suçlu hissedebilir ve bu suçluluk duygusu çeşitli psikolojik problemlere neden olabilir. Bu tür davranışlar çocukların kişilik gelişimlerinde korku, şaşkınlık ve anlayamama duygusuna neden olabilir. Önemli bir sorun da, kesim eylemini gerçekleştiren kişiye karşı kalıcı korku oluşabilir.
    
     Muhabir: İlyas Gün
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER