Onun için Yıldızlar Uzak Değil

Onun için Yıldızlar Uzak Değil -Elazığda, Anadolu Lisesi Sınavından yüksek puan almasına rağmen, okula gönderilmeyen ve 14 yaşında evlendirilen Esra Gülmez, 15 yıl sonra yeniden başladığı eğitim hayatında, üniversiteyi bitirip,


ELAZIĞ (A.A) - İsmail Şen - Elazığda, Anadolu Lisesi Sınavından yüksek puan almasına rağmen, okula gönderilmeyen ve 14 yaşında evlendirilen Esra Gülmez, 15 yıl sonra yeniden başladığı eğitim hayatında, Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünü bitirip, öğretmen oldu.
     Esra Öğretmenin eğitim hayatı tam bir başarı hikayesi. İlkokulu bitirdikten sonra, 1979 yılında Anadolu Lisesi Sınavına giren Gülmez, yüksek puan almasına rağmen, okutulmayıp, 14 yaşında evlendirildi.
     Evlendikten sonra 3 çocuk sahibi olan Gülmezin eğitim özlemi bitmedi. Çocuklarını büyüten Gülmez, 15 yıl aradan sonra, 1994te yeniden başladığı eğitim hayatında, önce ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdi.
     Girdiği üniversite sınavında da başarılı olan Gülmez, Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünü kazandı. Gülmez, üniversiteyi bitirdiği yıl sınıf öğretmeni olarak atandı. Halen Elazığ Bilim Sanat Merkezinde rehberlik biriminde görevini sürdüren Esra Gülmez, bir yandan da hem yüksek lisansını, hem doktorasını tamamladı.
     45 yaşındaki 13 yıllık sınıf öğretmeni Gülmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul eğitiminin ardından Anadolu Lisesi sınavlarına girdiğini, sınavda yüksek puan almasına rağmen babası tarafından okutulmayıp, evlendirildiğini söyledi.
     Üç erkek çocuğa sahip olduğunu, onların eğitimiyle yakından ilgilendiğini ifade eden Gülmez, şunları anlattı:
     En büyük hayalim benim okuyamadığım, gidemediğim Anadolu Liselerinde çocuklarımın okumasıydı. Bu hayallerle çocuklarımı büyüttüm. Ancak en büyük çocuğum Anadolu Lisesi sınavlarına gireceği yıl dershanede girdiği ilk deneme sınavında bana büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. Dershanedeki sınavda neredeyse sonuncu olarak geldi. Bu beni çok üzdü, duruma el koydum. Oğlumla beraber gece gündüz çalıştım ve büyük sıkıntılar yaşadım. Ama neticede çocuğum dershanede birinci, Elazığda il dördüncüsü, Türkiyede de 480. olarak Anadolu Lisesi sınavını kazandı.
    
     -Oğlunun başarısı moral oldu-
    
     Gülmez, oğlunun başarısının kendisine moral olduğunu, onunla birlikte çalışırken bilgilerinin tazelenmesi ve okuma hevesinin yeşermesiyle tekrar eğitim hayatına devam etme kararı aldığını bildirdi.
     Ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdikten sonra üniversite sınavına girdiğini dile getiren Gülmez, FÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünü kazandığını, mezun olduktan sonra da sınıf öğretmeni olarak atandığını söyledi.
     Daha sonra yüksek lisans ve doktorasını tamamladığını vurgulayan Gülmez, eğitim hayatıyla birlikte aynı zamanda anne olarak görevlerini yerine getirdiğini belirtti. Bu sürede, birçok zorluklarla karşılaştığını, ancak eşinin desteğiyle bunları aştığını ifade eden Gülmez, Kesinlikle çok zordu, oldu. Çünkü her şeyden önce ben bir anneydim, ilgi göstermem gereken çocuklarım vardı. Ailemi bir arada tutarak düzenimi ona göre kurarak, bunun yanında da kendimi eğiterek bir yerlere varmaya çalışacaktım. Çok yoruldum, kemiklerime, iliklerime kadar yoruldum. Ama sonuç itibariyle istediğimi elde ettim ve çok mutluyum dedi.
     Gülmez, Benim başarı hikayemde dört ana kriter var. Bu genelde herkes için de geçerlidir. Birincisi hayaller, ikincisi hedefiniz, üçüncüsü inancınız ve dördüncüsü de mücadele gücünüz. Dördünün de mutlaka bir arada olması gerekiyor. Bir tanesi eksik olursa başarı mümkün olmuyor bana göre diye konuştu.
    
     -Azmini anlatan bir kitap yazdı-
    
     Okumayı çok sevdiğini vurgulayan Gülmez, edebiyat alanında girdiği yarışmalarda bir çok ödül aldığını belirtti. Son olarak bu yıl bir sendika tarafından yapılan Ödenmiş bedeller unutulmasın isimli hatıra yarışmasına katıldığını, Hayallerin Ardından Bakmak adlı hatırasıyla Türkiye birincisi olduğunu bildiren Gülmez, bunun ardından çeşitli yayın evlerinden kitap yazması yönünde teklifler almasının verdiği cesaretle, yaşadıklarını, deneyimlerini ve azmini anlatan bir kitap yazdığını aktardı.
     Esra Gülmez, şöyle konuştu:
     Kitabımın adı Yıldızlar Uzak Değil. Nedeni şu; ben erişilemeyecek, elde edilemeyecek hiçbir şeyin olmadığını düşünüyorum. 15-20 yıl öncesine kadar bu bulunduğum noktayı asla hayal edemezdim. Yıldızlar kadar bana uzaktı. Ama Rabbimin yardımıyla bu kadar uzak görünen bir şeyi başarabildim. Ve başardıktan sonra da artık hiçbir şeyden korkmamaya başladım. Başkalarının da korkmamasını istiyorum. Çünkü o yapamam düşüncesi tamamen bizim içimizde büyüttüğümüz korkulardan kaynaklanıyor. İnsanlar isterlerse her şeyi başarabilirler. Buna yürekten inanıyorum.
    
     -Yılın Öğretmeni seçildi-
    
     Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Yılın Öğretmenlerinden birisi seçildiğini belirten Gülmez, 24 Kasımda Ankaraya gitmeye hazırlanıyor.
     Esra Gülmez, bunun kendisini mutlu ettiğini ancak öğretmenlik mesleğini hakkıyla yerine getirmek noktasında vicdanen rahat olmanın kendisi için asıl mutluluk olduğunu dile getirerek, Benim için asıl mutluluk vicdanen rahat olmak. Çünkü öğretmenlik çok önemli bir meslek, gelecek nesilleri yetiştiriyorsunuz. Yetiştirdiğiniz insanlara milli ve manevi değerleri öğretmek, iyi birer meslek sahibi olmalarını sağlamak ve hepsinden daha önemlisi hayat yolculuğunda iyi birer insan olmalarına vesile olmak... Eğer bunu başarabilirsem, işte asıl o zaman en büyük mutluluğu yaşayacağım ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Onun için Yıldızlar Uzak Değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER