Organ bağışında Ege farkı

Organ bağışında Ege farkı -İzmir Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi, yılın 10 ayında 60 donörle Türkiye genelinde kadavradan en fazla organ bağışının sağlandığı merkez oldu -İzmiri 56 donörle İstanbul, 38 donörle Antal


İZMİR (A.A) - Zeynep Hoşgörür - İzmir Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM), 2012 yılının 10 ayında 60 donörle Türkiye genelinde kadavradan en fazla organ bağışının sağlandığı merkez oldu.
     AA muhabirinin İzmir Organ ve Doku Nakli BKM verilerinden derlediği bilgilere göre, merkez bünyesinde bulunan İzmir, Aydın, Denizli, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşaktaki hastanelerde 2010 yılının 10 ayında 174 beyin ölümü tespit edildi.
     Aydında tespit edilen 21 beyin ölümünden 9u, Denizlide 21 beyin ölümünden 4ü, İzmirde 98 beyin ölümünden 36sı, Manisada 11 beyin ölümünden 5i, Muğlada 14 beyin ölümünden 3ü, Uşakta 5 beyin ölümünden 3ünün organları bağışlandı.
     Organları bağışlanan 60 donörden alınan 11 kalp, 32 karaciğer, 67 böbrek, 3 ince bağırsak, 100ün üzerinde kornea ve 9 kalp kapakçığı Ege Bölgesindeki organ nakil merkezlerinde hastalara nakledildi.
    
     -Türkiye genelinde donör sayısı 284 oldu-
    
     Donörlerden alınan 5 kalp, 16 karaciğer, 14 böbrek, 2 pankreas, 5 akciğer, 2 yüz ve 2 ekstremite Ege Bölgesinde dışında bulunan organ nakil merkezlerine gönderilirken, bölge dışından 3 kalp, 1 karaciğer, 5 böbrek ile 2 ince bağırsak alınarak Ege Bölgesindeki organ nakil merkezlerindeki çeşitli hastalara nakledildi.
     Türkiye genelinde Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İzmir, İstanbul ve Samsunda bulunan Organ ve Doku Nakli Koordinasyon merkezlerine bağlı sağlık kuruluşlarında 2012nin 10 ayında tespiti yapılan bin 196 tıbbi beyin ölümünden 284ü donör oldu.
     İzmir Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi, kadavradan organ naklinde 60 donörle ilk sırada yer alırken, İzmiri 56 donörle İstanbul, 38 donörle Antalya ve 34 donörle Bursa takip etti.
    
     -Organlarımın tamamını bağışladım, ailemi de haberdar ettim
    
     İzmir Sağlık Müdür Vekili ve Halk Sağlığı Müdürü Bediha Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Bölgesinde organ bağışı konusunda gelinen noktanın gurur verici olduğunu ancak organ bağışının artırılması konusunda alınacak uzun bir mesafe bulunduğunu belirtti.
     Halkın farkındalığının yanı sıra duyarlılığını artırmanın önemine işaret eden Türkyılmaz, şöyle konuştu:
     Kırıkkale Sağlık Müdürü olduğum dönemde tüm organlarımı bağışladım, ailemi de durumdan haberdar ederek işe yarayacak tüm organlarımın bağışlanması yönünde telkinde bulundum. İnsanlarda halen, Korneamı bağışlarsam öteki dünyada göremem, karaciğerimi verirsem karaciğersiz kalırım korkusu var.
     Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiyede acil organ bekleyen binlerce hasta var. Hayata tutunmayı bekleyen bebeklere ve gençlere bir şans verin. Her hafta diyaliz makinesine girip, sosyal hayatı yaşayamayan insanlar var. Bağışlanan tek organın bile bir insanın, çocuğun yaşamasına imkan verdiğini görmek çok güzel.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Ramazan Ercan
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Organ bağışında Ege farkı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER