Ortopedi ameliyatlarını Roborto yapacak

Ortopedi ameliyatlarını Roborto yapacak -Samsunlu makine mühendisi, kol ve bacak kırıklarında gerçekleştirilen ameliyatların daha başarılı yapılması ve hekimlerin radyasyon ışınlarına maruz kalmamaları için robot geliştirdi -


SAMSUN (A.A) - Mehmet Kumcağız - Samsunlu makine mühendisi Hakan Kahvecioğlu, kol ve bacak kırıklarında gerçekleştirilen ameliyatların daha başarılı yapılması ve hekimlerin de ameliyat esnasında radyasyon ışınlarına maruz kalmamaları için Roborto adını verdiği robot geliştirdi.
     Kahvecioğlu, aralarında bilgisayar, elektronik ve uçak mühendisinin bulunduğu 7 mühendis arkadaşından da destek alarak, yerli malzeme kullanıp ortopedi ameliyatlarında kullanılacak robot geliştirdi.
     Samsunda motor yenileme atölyesi bulunan Kahvecioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Roborto adını verdikleri robotun ortopedi ameliyatlarında hastalar ve hekimlere büyük kolaylık sağlayacağını söyledi.
     Sistemin tamamen elektronik ve bilgisayar kontrollü olduğunu dile getiren Kahvecioğlu, Robortonun özellikle kol ve bacak kırıklarında kullanılacağını, ameliyatlarda hastaların daha kısa sürede iyileşmesini ve hekimlerin de ameliyat esnasında radyasyona maruz kalmalarının önüne geçileceğini anlattı.
    
     -Saç telinin yarı kalınlığındaki alanda bile işlem yapabiliyor-
    
     Geliştirdikleri robotun Ar-Ge çalışmalarının yaklaşık 2 yıl sürdüğünü bildiren Kahvecioğlu, sistemin yapımında kendisiyle birlikte 1 uçak mühendisi, 4 elektronik mühendisi ve 2 bilgisayar mühendisinin görev aldığını kaydetti.
     Kahvecioğlu, şöyle konuştu:
     Bir ortopedi hekimi arkadaşımızın isteği ve yaşadığı sorundan esinlenerek böyle bir çalışma içine girerek Robortoyu geliştirdik. En büyük katkı ve desteği bize KOSGEB sağladı. Kol ve bacak kırıklarında tedavi için çeşitli yöntemler var. Bunlardan biri external fixation denilen dışardan sabitleme yöntemi. Hekimler bu yöntemi çok fazla tercih etmemekte. Bu yöntemle hasta daha kısa sürede iyileşme gösteriyor, daha az ilaç kullanıyor ve daha az enfeksiyon kapıyor. Ancak bu sistemdeki ameliyatta hekimler sürekli olarak radyasyon ışınlarına maruz kalıyor. Çünkü bu tip ameliyatlar röntgen ışını altında gerçekleşiyor. Hekim bu ameliyatı tercih etse bile ışına maruz kalmamak için ameliyatı erken bitirme derdinde oluyor ve aceleyle yapılan ameliyatın başarı oranı düşük oluyor. Biz yaptığımız Roborto ile bu sorunu ortadan kaldırdık. Hekim, ayrı bir odadan kumanda masasında robotun bilgisayarlı mekanizmasını kullanarak ışına maruz kalmadan ve önündeki ekrandan izleyerek ameliyatını yapabilecek. Robot bir saç telinin yarı kalınlığındaki alanda bile işlem yapabiliyor.
    
     -Roborto ile yapılacak ameliyatlar yüzde 100 güvenli ve garantili-
    
     Roborto için özel bir yazılım geliştirdiklerini ve hata yapma oranının sıfır oluğunu belirten Kahvecioğlu, şunları kaydetti:
     Sistemin tamamen kendine özel bir yazılımı ve kurulumu var. Hekimin kol ve bacak kemiklerinde yapmak istediği uygulama için verdiği her komutu yerine getiriyor. Çok hassas redüksiyon işlemi var. Roborto ile yapılacak ameliyatlar yüzde 100 güvenli ve garantili olacak. Çünkü yüklenen yazılım ve hazırlanan özel elektronik kart sayesinde hata yapma olasılığı yok. Roborto için patent başvurusu yaptık. Avusturyada patent incelemesi yapılıyor. Tamamlandıktan ve onay aldıktan sonrada seri üretimine ve satışına başlayacağız.
     Kahvecioğlu, Robortonun MÜSİAD tarafından 11-14 Ekimde İstanbul CNRde düzenlenecek fuarda sergileneceğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Ortopedi ameliyatlarını Roborto yapacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER