Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde alternatif ürün:

Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde alternatif ürün: Pepino -Ana vatanı Güney Amerika olan pepino, diğer sera ürünlerine göre daha fazla gelir getirdiği için Kumlucadaki bazı üreticiler tarafından tercih ediliyor (Fotoğraflı-G


ANTALYA (A.A) - Ana vatanı Güney Amerika olan pepinonun Türkiyede ilk üreticilerinden olan Ramazan Koçyiğit, 2007 yılından bu yana serasında ürettiği pepino meyvesinin diğer sera ürünlerine göre daha karlı olduğunu söyledi.
     Bir arkadaşının 2007 yılında verdiği fidelerden önce serasının bir bölümüne diken, daha sonra tamamen pepino üretmeye başlayan Sarıcasu köyünden Ramazan Koçyiğit, AA muhabirine, Türkiyede pepinoya talebin fazla ancak üretimin az olduğunu söyledi.
     Pepino üretmeye başladığı yıllarda Türkiyenin birçok yerinden çiftçilerin gelerek üretimini incelediklerini ve kendisinden bilgi aldıklarını ifade eden Koçyiğit, her yıl binlerce pepino fidesi yetiştirerek Türkiyenin birçok yerine gönderdiğini anlattı.
     Pepinoya talebin oldukça yüksek olduğunu ancak talebi karşılayacak üretimin yapılmadığını belirten Koçyiğit, besin değerinin yüksek olması dolayısıyla özellikle şeker hastalarının tercih ettiğini dile getirdi.
     Kazancının domates, biber, patlıcan gibi diğer sera ürünlerine göre daha yüksek olduğunu anlatan Koçyiğit, İyi verim alınan bir pepino serasından sezonda 30 ile 35 bin lira para kazanılabiliyor. Üretimini yapmak isteyen çiftçilerimize destek veririm, yeter ki üretmek istesinler. Çünkü pepino diğer sera ürünlerine göre daha fazla karlı ve pazar sorunu olmayan bir ürün dedi.
     Pepino üretimininde diğer sera ürünleri kadar masraf olmadığını vurgulayan Koçyiğit, üretim için yüksek nem, 10 ile 25 derece arası ısı ve 15-20 gün süreyle dikkat gerektiren bir işçilik olduğunu belirtti.
     Ürettiği pepinoyu ilk zamanlarda Türkiyenin birçok yerine 5-10 kiloluk paketlerle kargo ile gönderdiğini anlatan Koçyiğit, İlk zamanlarda pepino ile ilgili telefon açarak bilgi isteyen oldu. Artık tüketicilerimiz öğrendi, şimdi ürünlerimi lüks marketlere, ürün pazarlayan tüccarlara toptan kilosunu pazarın durumuna göre 4-5 liradan veriyorum diye konuştu.
    
     -Pepino-
    
     Ana vatanı Güney Amerika olan patlıcangiller familyasından pepino, ince kabuklu, hafif sulu, meyvesinin tamamı tüketilebilen bir meyvedir. Türkiyede özellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yetiştirilir. Sera ortamında yetiştirilmeye uygundur. Pepinoda A ve C vitaminlerinin yüksek olduğu bilinmektedir.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde alternatif ürün: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER