Osmanlı İtibar

Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası hisse senetlerinin bedelini istiyorlar -Ellerinde dedeleri Abdurrahman Efendinin Osmanlı İtibar-ı Milli Bankasına ait 2 hisse senedinin bulunduğunu iddia eden 27 varisi, avukatları aracılığıyla dilekçe i


MUĞLA (A.A) - Ellerinde dedeleri Abdurrahman Efendinin Osmanlı İtibar-ı Milli Bankasına ait 2 hisse senedinin bulunduğunu iddia eden 27 varisi, avukatları aracılığıyla dilekçe ile İş Bankasına başvurarak hisse senetlerinin kaydileştirilmesi ve bugüne kadar dağıtılan kar payından kendilerine düşen miktarın verilmesini talep etti.
     Abdurrahman Efendinin 27 torunu, ellerinde 1917 yılında kurulan, 1927 yılında ise İş Bankasına devredilen Osmanlı İtibar-ı Milli Bankasının 2 hisse senedinin bulunduğu iddiasıyla avukatları aracılığıyla İş Bankasına başvurdu. Abdurrahman Efendinin varisleri, İş Bankasından hisse senetlerinin bugüne kadarki kar payının kendilerine ödenmesini istiyor.
     Abdurrahman Efendinin torunlarından Muğlanın Dalaman ilçesinde yaşayan emekli deniz astsubay Cengiz Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinin Elazığın Maden ilçesinde 1930lu yıllarda iki dönem belediye başkanlığı yaptığını, aynı zamanda 2 köyün sahibi ve 5 köyün de hissedarı olduğunu belirtti.
     Dedelerinin 1937 yılında vefatından sonra aile yönetiminin babaannesine geçtiğini belirten Doğan, Babaannem de 1973 yılında hayatını kaybettikten sonra içindekileri dağıtmak için çeyiz sandığını açtık. Sandıktan Osmanlıca bazı belgeler çıktı. Bunlar tercüme ettirildiğinde Osmanlı İtibar-ı Milli Bankasının 2 hisse seneti olduğu anlaşıldı. Aile büyüklerimiz yaptıkları araştırmada bankanın 1927 yılında İş Bankasına devredildiği öğrendi dedi.
     Babasının 1974 yılında konuyu kendisine anlatması üzerine hisse senetlerinin fotokopisini alarak İstanbula gittiğini ve araştırma yaptığı anlatan Doğan, İş Bankası Gayri Menkuller kısmına gittim. Orada elimizdeki hisse senedi ile araştırma yaptılar. Araştırma sonucunda dedemin kayıtları bulundu ve bendeki fotokopiye sayfa numaralarını yazdılar diye konuştu.
    
     -Elimdeki hisse senetlerinin çok değerli olduğunu söylediler-
    
     Banka görevlilerince kendisine ellerindeki hisse senetlerinin çok değerli olduğunun söylendiğini ifade eden Doğan, şöyle devam etti:
     Son olarak 26 Aralık 2012de gazetelerde gördüğüm Abdülhamitin torunları İş Bankasına ortak oldu haberi üzerine çalışma başlattım. Bu konuyu takip eden avukat Mahmut Doğan ile görüşmelere başladık. Avukatımız elimizdeki hisse senetlerin çok değerli olduğunu, hisse senetlerinin bankanın hissedarı olduğunuzu gösterdiğini anlattı. 27 aile üyesinin vekalet verdiği kız kardeşim, 27 Aralık 2012de belgelerin asıllarını avukatımız aracılığıyla İş Bankasına teslim etti. Bankaya verdiğimiz dilekçede hisse senetleri dolayısıyla bugüne kadar dağıtılan kar payından hakkımıza düşenin verilmesini istiyoruz. Ancak henüz bir cevap alamadık. Kısa sürede sorunun çözülmesini ve hak ettiğimiz bedelin verilmesini bekliyoruz.
     Doğan, şeker hastalığından dolayı gözlerini kaybetmek üzere olduğunu, hisse senetlerinden hakkına düşecek para ile yurt dışında tedavi görmek istediğini kaydetti.
    
     -Bankanın incelemesine göre dava açacaklar-
    
     Avukat Mahmut Doğan ise Türkiyede müvekkilleri gibi miras yoluyla eski şirketlerden kalma hisseleri devralan binlerce kişi bulunduğunu anlattı.
     Doğan, 2011de yürürlüğe giren bir kanun nedeniyle elinde eski dönemlere ait hisse senedi bulunan kişilerin 31 Aralık 2012ye kadar hisselerini kaydileştirmek zorunda olduklarını, bunun için hisselerin ilgili şirketlere teslim edilmesi gerektiğini bildirerek, teslim edilmediği takdirde bu tarihten sonra hisselerin kanunen ilgili şirkete intikal etmiş sayılacağını, hissedarların tüm haklarının kanunen kendiliğinden sona ereceğini dile getirdi.
     Bu nedenle Abdurrahman Efendinin 2 hisse senedinin kaydileştirilmesi için dilekçe ile Türkiye İş Bankasına başvurduklarını belirten Doğan, bankanın konuyla ilgili incelemesinin sürdüğünü, buradan gelecek sonuca göre dava açabileceklerini söyledi.
     Doğan, dilekçelerinde hisse bedelinin bugüne kadar sermaye artırımı sonucunda ne kadar yaptığı, hisse senetlerinin değerinin ne kadar olduğunu ve geçmişe dönük ne kadar kar payı getirdiğinin kendilerine bildirilmesini talep ettiklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER