Otistik çocuk sahibi aileleri gelecek düşündürüyor

Otistik çocuk sahibi aileleri gelecek düşündürüyor -Beyin gelişimini engelleyen otizm hastalığı, Antalyada yaşayan Ataç ve Bal ailelerinin yaşamını değiştirdi -Aynı rehabilitasyon merkezinde eğitim alan otistik gençler 17 yaşındak


ANTALYA (A.A) - Hatice Özdemir - Antalyada aynı rehabilitasyon merkezine giden ve otizm ile yaşamayı öğrenmeye çalışan 17 yaşındaki Uğur Ataç ile 21 yaşındaki Cenk Bal, toplum içinde var olma mücadelesi veriyor.
     Doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluk olan otizmin, beynin yapısı ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlardan kaynaklandığı sanılıyor. Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezinin 2012 verilerine ABDe 88 kişiden birinde görülen otizmin sıklığı üzerine Türkiyede ise henüz bir araştırma bulunmuyor.
     Eğer yaşamının ilk üç yılında başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismi söylediğinde bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, parmağıyla istediği şeyi göstermiyorsa, oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa, sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa, günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, çocuğun otizm açısından değerlendirilmesi gerekiyor.
     Birleşmiş Milletlerin 2007de aldığı kararla, her yıl 2 Nisan tarihi Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kabul ediliyor. Bugün, otizm konusunda farkındalık yaratacak çalışmalara imza atılıyor.
    
     -Küçük şeylerle mutlu olmak-
    
     Ev kadını Zerrin Ataç ve mali müşavir Hakan Ataç çiftinin ilk çocukları Uğur Ataça 3 yaşında otizm teşhisi konuldu. Beyin gelişimini engelleyen hastalık nedeniyle yaşıtlarına göre geç gelişen Uğur Ataç, ailesinin tüm uğraşılarına rağmen konuşamadı. Anne ve babası, bugün 17 yaşında olan Uğura hayatlarını adadı.
     Bugüne kadar oğlundan bir kez bile Anne sözünü işitmemenin üzüntüsünü yaşayan anne Zerrin Ataç, otistik bir çocuk annesi olmayı AA muhabiriyle paylaştı.
     Artık Uğur ile hayallerimizi bastırmayı öğrendik diyen Ataç, hayal kırıklıklarını şöyle dile getirdi:
     İlk eğitime başladığında, Sabredin. Tedavi 3-6 ayı bulur dediler. Yıllar geçti ama Uğurda değişim yok. Diğer çocuklar önlük giydi, okula gitti, ama Uğur bunları yapamadı, arkadaşları olmadı. Bir gün kapım açık kalmış, ben evdeydim. Komşumun kızı annesine Anne diye seslenince bir anda Uğurun bana seslendiğini sandım ama yanılmışım. O gün çok kötü olmuştum. O kadar emek harcıyorsunuz, büyütüyorsunuz ama bir Anne kelimesini bile duyamıyorsunuz.
     Uğur Ataçın konuşmadığı için toplumla kaynaşamadığını belirten Zerrin Ataç, oğlunun isteklerini anlatamadığı zaman büyük sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. Anne Ataç, 3 çocuğumuz var, diğer iki çocuğumuz sağlıklı. Uğurda yaşayamadıklarımızın özlemini onlarda gideriyoruz. Ama onların zamanlarını çalıp, Uğura veriyoruz. O bizim büyümeyen çocuğumuz. Uğur bize sabretmeyi ve küçük şeylerle mutlu olmayı öğretti.
    
     -Baba Ataçın endişesi oğlunun geleceği-
    
     Uğur Ataçın babası Hakan Ataç ise Uğurda yaşadıkları özlemleri, Nisa ve Talha adlı diğer çocuklarıyla giderdiklerini söyledi. Ataç, İyi ki bu çocukları dünyaya getirmişiz. Yoksa bize Baba ya da Anne diye kim seslenecekti- dedi.
     Oğlunun geleceğinden endişe duyan Ataç, kendilerine bir şey olursa çocuklarını bırakabilecekleri bir kurumun olmamasından yakındı. Ataç, Bugün yaşıyoruz ve onlarla ilgileniyoruz. Bir gün öleceğiz, o zaman bize muhtaç olan bu çocuğumuza kim bakacak- diye konuştu.
    
     -Cenk, karşılıksız sevmeyi öğretti-
    
     Perihan ve Ercan Bal çiftinin ilk çocukları Cenk Bala ise 4 yaşında otizm teşhisi konuldu. Bugün 21 yaşında olan Cenk Bal, konuşuyor ama toplumla kaynaşmada sorun yaşıyor. Cenk Balı mutlu eden tek şey, annesinin ona aldığı rengarenk iplerle uğraşmak.
     Oğlunun iplerle resim yaptığını anlatan anne Perihan Bal, oğluyla bu şekilde iletişim kurduklarını kaydetti. Oğullarının kendilerine, küçük şeylerle mutlu olmayı öğrettiğini ifade eden Bal, Geçenlerde bana Akşam yemekte ne var- diye sordu. Oğlumun ağzından duymadığım bir cümleydi. İnanın o kadar mutlu oldum ki dedi.
     Cenk Balın babası Ercan Bal da otistik insanların çıkar, menfaat bilmediklerini ve karşılıksız sevgiyi öğrettiklerini söyledi. Otistiklerin normal davranış sergileyemedikleri için toplumdan dışlandıklarını kaydeden Bal, Evladınızın gelecekte bir mevkiye geleceğini görememek, onun iyi bir meslek sahibi olacağının hayalini bile kuramamak, böyle bir mutluluğu yaşayamamak bizi çok üzüyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Otistik çocuk sahibi aileleri gelecek düşündürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER