Oya işleyen eller, bakır dövüyor

Oya işleyen eller, bakır dövüyor -Gaziantepte, bakırcılık kurslarına katılan kadınlar, el işindeki maharetlerini, çekiç ve çivi ile bakıra nakış işleyerek gösteriyor -Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Açık: -Kurs süresin


GAZİANTEP (A.A) - Veli Gürgah / Yusuf Atlıhan - Gaziantepte, bakırcılık kurslarına katılan kadınlar, el işindeki maharetlerini bakıra nakış işleyerek gösteriyor.
     Kadın bakır işleme ve sedef kakma ustaları yetiştirmek amacıyla Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası ile Türkiye İŞKUR Gaziantep İl Müdürlüğünün hazırladığı istihdam garantili meslek edindirme projesi sürüyor.
     Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Eğitim Merkezinde devam eden kurslara katılan kadınlar, sedef işlemeciliğinin yanı sıra yıllardır erkeklerin yaptığı bakır işlemesinde söz sahibi olmak için çalışıyor. Oya, dantel, etamin işleyen kadınlar, bu maharetlerini çekiç ve çivi ile bakıra şekil vererek gösteriyor.
     Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakırcılık ve sedef kakmacılığı mesleğini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla 2008den itibaren İŞKUR işbirliği ve SODES projeleri kapsamında çeşitli meslek edindirme kursları verdiklerini söyledi.
     Bugüne kadar 500ün üzerinde kişiye çeşitli eğitimler verdiklerini ifade eden Açık, Bunun yüzde 54ünü istihdam ettik. Ayrıca 200e yakın vergi mükellefi kazandırdık dedi.
     Son yıllarda kadınlara da ağırlık vermeye başladıklarını anlatan Açık, yönetim kurulunda aldıkları karar doğrultusunda kadınlara yönelik sedef kakma ve bakır işlemeciliği kursları açtıklarını kaydetti.
     Özellikle, erkeklerin yaptığı bakır işlemeciliğini kadınlara öğreteceklerini söylediklerinde duyanların güldüğünü vurgulayan Açık, Bakır işlemeciliğinde bir ilki yapmak amacıyla çıktığımız yolda ilk kursa 5 kadınla başladık. Zaman içerisinde verim almaya başlayınca ilgi ve talep arttı. Bu meslek kurslarına 100e yakın kadın müracaat etti. Ancak şuanda 40 kadına bakır işlemeciliği ve sedef kakmacılığı kursu veriyoruz diye konuştu.
     Kursların yaklaşık 5 ay sürdüğüne işaret eden Açık, şöyle devam etti:
     Bakırcılık mesleği dövme, dökme, sıvama gibi 6-7 kalemden oluşuyor. Bunlardan biri de bakır işlemeciliği. Oya, dantel, etamin işleyen kadınlar, açtığımız kurslarda maharetlerini bakıra şekil vererek gösteriyor. Bugüne kadar 10 kadını istihdam ettik. Kurs süresini bir yıla yayarsak daha fazla kadın istihdam edebiliriz. Bu meslek uzun süren öğrenme sürecinin yanın da azim ve kararlılık istiyor.
    
     -Daha çok orta yaşlı kadınlar ilgi gösteriyor-
    
     Açık, kurslara 16 yaşını doldurmuş herkesin başvurabildiğini, ancak daha çok orta yaşlı kadınların ilgi gösterdiğini söyledi.
     Gençleri de kurslara beklediklerini ifade eden Açık, Kadınların yaptığı işler daha titiz ve güzel oluyor. Çünkü bu işe elleri daha yatkın. Bu nedenle kadınların gelip bakır işlemeciliğine el atmasını istiyoruz dedi.
     Bakırcılık mesleğinde eleman sıkıntısının her geçen gün azaldığına dikkati çeken Açık, şunları kaydetti:
     Bakır ürünlerine ilginin artmaya başladığı günümüzde kadınlar evlerinde boş oturacaklarına kurslarımıza katılarak, bu mesleğe adım atsınlar. Kendilerini geliştirdikleri takdirde evlerinde de bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sunabilirler. Hatta çeşitli girişimcilik desteklerinden faydalanarak iş yeri bile açabilirler. Eğer yaptıkları işlerde orijinal modeller çıkabilirlerse, bu meslekte çok daha ileriye gidip, iyi gelir elde edebilirler. Azimli ve kararlı kadınların bunu başaracağına da inanıyorum.
     Gözleri gören ve elleri çekiç tutan engellilerin de bu kurslara katılarak bakır işlemeciliği yapabileceklerine işaret eden Açık, böylelikle engelli istihdamına da katkı sağlanabileceğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Oya işleyen eller, bakır dövüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER