Pamuk ve saman fiyatları üreticiyi buğdaya

Pamuk ve saman fiyatları üreticiyi buğdaya yönlendirdi -Türkiyede pamuk üretiminin sayılı merkezlerinden biri olan Aydının Söke ilçesinde, beyaz altının fiyatının düşmesi ve saman fiyatlarındaki yükselmeler üreticileri buğday ekm


AYDIN (A.A) - Muzaffer Yavaşoğlu - Türkiyede pamuk üretiminin sayılı merkezlerinden biri olan Aydının Söke ilçesinde, beyaz altının fiyatının düşmesi ve saman fiyatlarındaki yükselmeler üreticileri buğday ekimine yönlendirdi.
     Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin pamuk ambarlarından biri olan Sökede üreticilerin çeşitli ürünlere de yöneldiğini söyledi.
     Tek bir ürün yetiştirerek para kazanma devrinin geride kaldığını dile getiren Göven, Artan maliyetler, yerinde sayan hatta gerileyen ürün fiyatları ile birlikte kar marjı iyice düştü. Üretici kazanamaz oldu. Bu pamukta da kendini gösterdi. Bütün bu gelişmelerin yanı sıra artan saman fiyatlarını da göz önüne alan üretici, buğday üretimine yöneldi dedi.
     Göven, Söke Ovasında üreticilerin negev türü buğday ektiğini, bu türün çabuk olgunlaştığını, sertifikalı tohumun devletin verdiği 5 TLlik destekle birlikte dekar başına 42 liralık maliyet oluşturduğunu, sertifikasız tohumda ise aynı maliyetin 36 lirada kaldığını belirterek, Üretici maliyeti daha ucuz olduğu için ister istemez sertifikasız tohuma yöneldi. Sertifikalı tohum desteği yetersiz kaldı diye konuştu.
    
     -Saman ve pamuk fiyatları-
    
     Son dönemde pamuk fiyatlarındaki gerilemenin üreticiyi sıkıntıya soktuğunu, saman fiyatlarındaki yükselmelerin ise çiftçiyi buğday ekimine yönlendirdiğini vurgulayan Kemal Göven, şöyle konuştu:
     Tarihin hiçbir döneminde Söke Ovasında buğday ekimi 80 bin dekarı geçmedi. Rakam, bu yıl 100 bin dekarı aştı. Pamuk ve saman fiyatları bunda etkili oldu. Türkiye tarihinde ilk defa saman ithal etti. Piyasada saman bulunamadı. Fiyatlar bir anda 5-6 kat arttı. Saman, hayvancılıkta önemli bir besin. Besici, hayvanına mutlaka saman vermek durumunda. Saman aynı zamanda önemli bir sanayi maddesi. Suntanın da ana hammaddesi. Saman olmadan sunta imalatı da olmaz. Devlet sadece hayvancılık için değil, sunta sanayicilerinin de isteği üzerine saman ithal etti. Son yıllarda samanın kullanım alanları iyice genişledi. Bunun bilincinde olan üretici artık samandan da iyi para kazanacağının farkına vardı. Bütün bunlar Söke Ovasında buğday üretiminin artmasına neden oldu. Önümüzdeki yıllarda buğday ekiminin daha da artacağını öngörüyoruz.
    
     Muhabir: Muzaffer Yavaşoğlu / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Pamuk ve saman fiyatları üreticiyi buğdaya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER