Pazara gitmek için bile ambulans istiyorlar

Pazara gitmek için bile ambulans istiyorlar -Bayburtta köylerde oturan çok sayıda kişinin, pazartesi günleri kent merkezinde kurulan halk pazarına gidebilmek için 112 Acil Komuta Merkezini arayıp, hasta olduklarını söyleyerek ambu


BAYBURT (A.A) - Abdülkadir Nişancı - Bayburtun merkeze bağlı köylerinde oturan çok sayıda kişinin, pazartesi günleri kentte kurulan halk pazarına gidebilmek için 112 Acil Komuta Merkezini arayıp, hasta olduklarını söyleyerek ambulans istedikleri belirtildi.
     112 Acil Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Dr. Rabia Kaymak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgide her gün onlarca hayat kurtaran acil servis çalışanlarının, asılsız ihbarlar nedeniyle görevlerini yapmakta zorlandığını belirtti.
     Özellikle pazartesi günleri aldıkları asılsız çağrıların yoğunlaştığını vurgulayan Kaymak, şöyle devam etti:
     "Şehir merkezine yakın köylerde oturan bazı vatandaşlar, pazartesi sabahın erken saatlerinden itibaren 112yi arayarak, vaka bildiriyorlar. Üstelik çok önemli ve acil olduğunu söylüyorlar. Ambulansla arkadaşlarımız belirtilen yere gittiğinde söz konusu kişinin aslında hiçbir şeyi olmadığını, hatta pazara gelmek için çantalarını hazırlandığını fark ediyor. Hastaneye kadar götürülen bu kişiler, ihtiyaç olmamasına rağmen tansiyon veya şekerini ölçtürüp, tahlil yaptırabiliyor, ardından da kent merkezinde kurulan pazara gidiyor. Bu kişilerin çoğunluğu alışverişlerini yaptıktan sonra hastaneden tahlil sonuçlarını da almayı ihmal etmiyor."
     Kaymak, bir gün yaşlı bir kadının bilincinin kapalı olduğu, kimseyi tanımadığı yönünde ihbar aldıklarını dile getirerek, "Arkadaşlarımız belirtilen adrese gittiklerinde kadının alzheimer olduğunu fark ettiler. Meğer kadının ortopedi kliniğinde randevusu varmış. Yakınlarının aracı olmadığı için bizi aramışlar" dedi.
    
     -"Ben sizi köyün yolunu açtırmak için aramıştım"-
    
     Halkta henüz acil servis bilincinin oluşmadığına işaret eden Kaymak, yörede kışın kar nedeniyle kapanan köy yollarının açılması için bile 112nin aranıp, vaka ihbarında bulunulduğunu söyledi.
     Böyle durumlarda Karayolları ya da Köylere Hizmet Götürme Birliği ekipleriyle koordineli çalıştıklarını dile getiren Kaymak, yol kar nedeniyle kapalıysa durumu ilgili kurumun yetkililerine bildirip, açılmasını istediklerini belirtti.
     Kışın bir köyden doğum vakası için arandıklarını dile getiren Kaymak, şunları anlattı:
     "Köyün yolları kar nedeniyle kapalıydı. Ekiplerle 5 saatlik çalışmanın ardından vakaya ulaştık ancak doğuma bir süre daha vardı. Hamile kadının yakını ben sizi köyün yolunu açtırmak için aramıştım. Kendi aracım var, hastamı kendim götürebilirim dedi.
     Tamir ettiği telefonun çalışıp çalışmadığını merak eden de saati öğrenmek isteyen dağdaki çoban da 112yi arıyor. Bu yılın ilk üç ayında 16 bin çağrıya baktık. Bu çağrıların sadece bin 878i gerçek vakaydı. Asılsız ihbarlar yüzünden pek çok acil vakaya yetişmekte zorlanıyoruz. Bu konuda halkımızdan hassasiyet bekliyoruz. Asılsız ihbarda bulunanlardan, bir gün kendilerinin ya da yakınlarının ekiplerimize ihtiyaç duyabileceğini unutmamalarını istiyoruz."
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Pazara gitmek için bile ambulans istiyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER