Rumkale, inanç turizmi merkezi olacak

Rumkale, inanç turizmi merkezi olacak -Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan tarihi Rumkalenin, bölgedeki çalışmaların tamamlanmasının ardından turizm açısından önemli bir çekim merkezi olması he


GAZİANTEP (A.A) - Orhan Çiçek - Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan tarihi Rumkalenin, bölgedeki çalışmaların tamamlanmasının ardından turizm açısından önemli bir çekim merkezi olması hedefleniyor.
     Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Aykanat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hazreti İsanın havarilerinden Johannesin (Yuhanna) Roma Döneminde Rumkaleyi mesken tutarak, kayadan oyma bir odada İncilin nüshalarını çoğalttığı yönünde rivayetler bulunduğunu ve bu nedenle Rumkalenin Hristiyanlarca kutsal sayıldığını belirtti.
     Gaziantepin Nizip ve Yavuzeli ile Şanlıurfanın Birecik ve Halfeti ilçesi sınırlarında bulunan, Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan yapıların bulunduğu Rumkale ve çevresinin, Fırat Nehri boyunca doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini dile getiren Aykanat, burada yürütülen çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
     Rumkalede başlattığımız yüzey kazısıyla bazı yapılar ortaya çıkarılıyor. Kale içerisinin kuzeyinde yer alan ve 13. yüzyılda Yakubi Azizi Barşavmanın kendi adına inşa ettirdiği Barşavma Manastırında proje çalışmaları tamamlandı. Proje, Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda kabul gördükten sonra Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce yaklaşık maliyet çalışmaları tamamlanarak, Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne sunuldu.
     Aykanat, kalenin doğu ve batı tarafındaki sur duvarlarında onarım yapıldığını belirterek, kuzey sur duvarlarının güçlendirileceğini, toprakla dolu galerilerin temizleneceğini aktardı.
    
     -Tarih ve su buluşacak
    
     Aykanat, su sarnıcı ve Aziz Nerses Kilisesinde röleve ve restorasyon ile kale çevresinin aydınlatılması ve güvenlik kamerasıyla ilgili çalışmaların kurulda onay gördüğünü ifade etti.
     Bakanlıkça hazırlanan projeyle kale üzerinde bir yürüyüş bandı oluşturulduğunu ve bu çalışmanın projesinin de Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan kısmen geçtiğini, çalışmalar sonucunda tarih ve suyu buluşturacaklarını vurgulayan Aykanat, Çalışmalar tamamlandığında Rumkale, bir inanç merkezi olarak turist çekmeye devam edecek. Rumkale, turizm açısından Gaziantepin merkezi, kalbi olacak diye konuştu.
     Aykanat, Gaziantep ve Şanlıurfa Valiliğinin imzaladıkları protokol çerçevesinde Aşağı Fırat Havzası olarak anılan bölgede istenilmeyen yapılara izin verilmeyeceğini, tamamen koruma amaçlı imar planı çıkarılacağını da kaydetti.
     Bu projeler tamamlandığında yakın bir zamanda Birecik Barajında başlayacak tekne turlarının Rumkale ve Nemrutu da kapsayacak şekilde düzenlenebileceğini aktaran Mehmet Aykanat, böylelikle bölgeye gelen turistlerin gittiği yere kadar teknelerle, oradan da kara yoluyla Nemruta çıkarılmasının hedeflendiğini de sözlerine ekledi.
    
     -Yavuzeli-Rumkale yolu
    
     İl Genel Meclisi Başkanı Menderes Karaduman da Gaziantep turizmi açısından önemli bir yeri olan Rumkaleye ulaşımın rahatlıkla sağlanması için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
     Yavuzeli-Rumkale arasındaki 34 kilometrelik yolun 15,5 kilometresinin birinci kat asfalt sathi kaplama yapıldığını aktaran Karaduman, yolun kalan kısmında da çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirtti.
     Karaduman, ödenek durumuna göre çalışmanın 2013 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.
     Rumkale, Merzimen Çayının Fırat Nehrine döküldüğü yerde dik kayalar üzerinde yer alıyor.
     Fırat Nehri ve Merzimen Çayının kıyılarından itibaren yükselen sarp kayalıklarla çevrili yüksek bir tepe üzerinde bulunan Rumkale, tarihi kalıntıları yanında manzarasıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Rumkale, inanç turizmi merkezi olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER