Sakaryada BİK çalışanlarına yönelik silahlı saldırı

Sakaryada BİK çalışanlarına yönelik silahlı saldırı -Yerel gazete sahibi Adnan Uyumazın BİK Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat ile kurum çalışanı Devrim Özergini öldürdüğü, yerel gazete çalışanı Mustafa Sükeyi yaraladığı iddiasıyla


SAKARYA (A.A) - Yerel gazete sahibi Adnan Uyumazın BİK Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat ile kurum çalışanı Devrim Özergini öldürdüğü, yerel gazete çalışanı Mustafa Sükeyi yaraladığı iddiasıyla yargılanmasına başlandı.
     Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Uyumaz, tutuksuz sanıklar Bahattin A, Vedat Ö, Saffet Ö. ve müştekiler Mustafa Süke, Eda Özergin ve Berrin İlkay katıldı.
     Tutuklu sanık Uyumaz, olay günü gazetenin önünde oturduğunu belirterek, gazetede çalışan eşinin bir gün önce BİKten görevlilerin denetim için geleceklerini söylediğini, BİK Şube Müdürü Recep Bolatın üç kişiyle gazeteye geldiğini bildirdi.
     Görevlileri karşıladığını ve 5 dakika sonra yanlarına geleceğini söylediğini ifade eden Uyumaz, Yaklaşık 5 dakika sonra odama çıktım. Makam koltuğumda Devrim Bey oturuyordu. 20 yıl boyunca Sakarya Şoförler Odası başkanlığı görevini yürüttüm, bir insanın makam koltuğuna oturmaması gerektiğini iyi biliyorum. Recep Bey, sinirlendiğimi anladı. Devrim Beye kalkmasını söyledim. Devrim Bey, Recep Beye baktı, Recep Bey de kalkmasını işaret edince Recep Beyin yanına geçti diye konuştu.
     BİK çalışanı Devrim Ersin Özerginin daha önceki denetimde 19 bin 500 liralık cezayı kendisinin yazdığını söylediğini, hakaret ettiğini öne sürdü.
     Olaydan bir ay önce de Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişanın kendisini Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet etmek yerine, Basın İlan Kurumuna (BİK) şikayet ettiğini ileri süren Uyumaz, şöyle devam etti:
     Devrim Bey bana halen Sakarya Gazeteciler Cemiyeti (SGC) Başkanlığı yapan Sezai Matur ile iyi geçinmemiz gerektiğini söyledi. Aksi taktirde gazetemizin yaşama şansı olmadığını söyledi. Sen daha akıllanmadın mı diye, benzer şekilde kelimeler sarf etti, ardından küfür etmeye başladı, ben de kendisine burada kızım ve eşimin çalıştığını, bu şekilde hakaret edemeyeceğini söyleyip ayağa kalktım. O da ayağa kalktı, küfür etmeye başlayınca elimle ağzını kapatmaya çalıştım.
     4 yaşında babamı tek kurşunla kaybettim, bunun üzüntüsü ve korkusunu halen yaşamaktayım. O an Devrim Bey elini beline doğru götürünce silah çekeceğini zannederek, belimdeki ruhsatlı tabancayı çıkardım, kendimi kaybetmişim. Rastgele ateş etmeye başladım, kime ateş ettiğimi hatırlamıyorum.
     Silahında 14 mermi bulunduğunu, merminin bittiğini zannederek aşağı indiğini ve şoförüne aracı çalıştırmasını söylediğini anlatan Uyumaz, arkadaşı Saffet Önün dükkanına gittiğinde iş yerinde kardeşi Vedat Önün bulunduğunu bildirdi.
     Vedat Öye olayı anlattığını, kendisini İstanbul veya İzmite götürmesini söylediğini ifade eden Uyumaz, kendisini Beşköprü Mahallesinde bıraktığını söyledi.
     Bir saat sonra Saffet Önün yanına geldiğini vurgulayan Uyumaz, Kendisine duruma anlatınca, kaçacak durum olmadığını, teslim olmam gerektiğini söyledi, yürüyerek kendisini daha önceden tanıdığım Şükrü Anın göl kenarında bulunan bahçesindeki kulübeye gittim. Tansiyonumu ölçtürdüm, 20-22 civarındaydı. Şeker hastasıyım, şekerim de 300-350ydi. İlaçlarımı kullandım ancak mide bulantım geçmedi. Gece 22.00 sıralarında polisler geldi. Polisleri görünce teslim oldum. Olaydan dolayı çok pişmanım şeklinde konuştu.
    
     -Saldırıda yaralanan tanık olayı anlattı-
    
     Tutuksuz sanık Bahattin A. ise uzun yıllardır Uyumazın şoförlüğünü yaptığını belirterek, olaydan haberdar olmadığını, Uyumazı kaçırmak gibi bir niyetinin olmadığını savundu.
     Sanık Vedat Ö. de abisinin iş yerine gelen Uyumazı Beşköprü Mahallesinde bıraktığını ifade etti.
     Saffet Ö. ise Uyumazı Beşköprü Mahallesinde bulduğunu, teslim olması gerektiğini söylediğini ileri sürerek, gözaltına alınan kardeşini görmek için emniyete gittiğini söyledi.
     Olayda yaralanan Mustafa Süke de yerel bir gazetenin reklam bölümünde çalıştığını, olaydan 10 gün önce BİK Müdür Recep Bolatın rutin denetime katılmasını rica ettiğini söyledi.
     Olay günü denetim ekibinden ayrı olarak Uyumazın gazetesine gittiğini, yukarı çıktığında makam koltuğunda Devrim Ersin Özerginin oturduğunu gördüğünü dile getiren Süke, şunları anlattı:
     Bilgisayarı makam koltuğunun önündeki prize takılıydı, programı açmaya çalışıyordu. 5 veya 10 dakika sonra Adnan Bey kapıyı açtı. Devrim Beyi masasında görünce kızgın ifadeyle masamdan kalkar mısın dedi. Recep Bey, burada da priz var deyince, Recep Beyin yanına oturdu. Adnan Bey, Devrim Beye, geçen yılki 19 bin lira cezayı sen mi yazdın diye sorunca, Devrim Bey de ben yazdım dedi. Adnan Bey masadan kalktı, o sırada Devrim Beye küfür etti, üzerine yürüdü. Araya Recep Bey girdi.
     Adnan Bey, eliyle Devrim Beyin ağzını kapattı, o esnada silah seslerini duydum. İlk önce Devrim Beyin göğsüne ateş etti, Recep Bey, kendisini savunmak amacıyla yüzü koyun yere yattı, sırtına birkaç kurşun geldiğini gördüm. Daha sonra bana döndü, karın bölgeme ateş etmeye başlayınca birkaç isabet aldım. Sanıktan şikayetçiyim, cezalandırılmasını istiyorum.
    
     -Duruşma ertelendi-
    
     Öldürülen Bolatın eşi Berrin İlkay Bolat ise olaydan bir gün önce eşinin Uyumaz ile konuştuğunu kaydederek, Adnan Bey telefonda küfürlü konuşuyordu, eşim kendisine sakin olmasını söyledi. Eşim yoğun bakımdayken sürekli yanındaydım, olayı hatırlayıp hatırlamadığını sordum, olayı hatırladığını, bilincinin açık olduğunu, yere düşünce sırtından vurulduğunu söyledi. Sanıklardan şikayetçiyim, cezalandırılmalarını istiyorum ifadelerini kullandı.
     Öldürülen Özerginin eşi Eda Özergin ise eşinin Sakaryaya denetime gideceğini söylediğini anlatarak, şöyle devam etti:
     Ben ilk başta gitmemesi gerektiğini söyledim çünkü doğum iznim bitmek üzere idi. O hafta gitmemesini, başka zaman gitmesini söyledim. Fakat gitmesi gerektiğini söyledi. Olaydan bir gün önce Sakaryaya geldim. Akşam telefonda kendisiyle görüştük, pazar günü döneceğini söyledi. Ertesi gün ölüm olayını haber verdiler. Sanıklardan şikayetçiyim, cezalandırılmalarını istiyorum.
     Uyumazın avukatı Ahmet Özçiçek ise müvekkilinin savunmasına katıldığını, tansiyon ve şeker hastası olması nedeniyle müvekkili için rapor alınmasını talep etti.
     Cumhuriyet savcısı da Uyumazın tutukluluk halinin devamını talep etti.
     Mahkeme heyeti, tanık Ökkeş Buğra Atılgan için yazılan talimatın beklenmesi, sanık müdafilerinin belge ve delil sunması ve otopsi raporunun beklenmesi için duruşmayı erteledi, aleyhinde kuvvetli suç şüphesinin bulunması nedeniyle Uyumazın tutukluluğunun devamına karar verdi.
    
     -Olay-
    
     Denetim amacıyla 26 Eylül 2012de Sakaryada yayımlanan Anadolu gazetesine giden BİK Şube Müdürü Recep Bolat ve Devrim Ersen Özergin ile Yenisakarya gazetesinden temsilci olarak alınan Mustafa Süke, gazetenin imtiyaz sahibi Adnan Uyumaz tarafından silahla yaralanmış, Özergin, aynı gün Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybederken, Bolat da 8 Ekimde İstanbulda tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.
     Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Uyumazın BİK Şube Müdürü Bolat ile kurum çalışanı Özergini kamu görevi sırasında öldürmesi nedeniyle iki kez ağırlaştırılmış müebbet, yerel gazete çalışanı Mustafa Sükeyi kamu görevi sırasında öldürmeye teşebbüs ettiğinden 13 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.
     Uyumazın kaçmasına yardım ettikleri iddia edilen Bahattin A, Vedat Ö. ve Saffet Öye de 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi istenmişti.
    
     Muhabir: Enes Duran - Uğur Subaşı
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Sakaryada BİK çalışanlarına yönelik silahlı saldırı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER